Eşecurile se ţin lanţ pentru armata lui Kim Jong-un
alte articole
O rachetă a fost lansată joi dintr-un oraş de coastă nord-coreean, dar s-a prăbuşit la câteva clipe după decolare. O altă rachetă a fost lansată din Wonsan joi seară, dar a fost, de asemenea, un test nereuşit, a susţinut Şeful de Stat Major al Coreei de Sud într-o declaraţie.
Oficialii din Seul au declarat că ei consideră că Nordul încearcă să testeze o nouă rachetă balistică cu rază intermediară de acţiune, numită Musudan. Proiectilele au o rază potenţială de acţiune de aproximativ 3.000 km şi ar putea pune în pericol bazele militare americane din Guam.
Coreea de Sud a susţinut că testele reprezintă o provocare, deşi NORAD (Comanda Nord-Americană pentru Apărare Aerospaţială) a precizat că acestea nu prezintă o ameninţare pentru SUA.
Testele eşuate au avut loc în timp ce SUA şi Coreea de Sud au desfăşurat exerciţii militare comune, care se vor termina sâmbătă. Nordul a testat mai multe rachete în timpul acestor exerciţii, pe care le consideră o încercare mascată de a-i încălca suveranitatea. În plus, Nordul plănuieşte să desfăşoare săptămâna viitoare prima întâlnire naţională a Partidului Muncitoresc Coreean în 36 de ani, unde liderul comunist Kim Jong-un este aşteptat să anunţe noi măsuri pentru a-şi consolida puterea.
Consiliul de Securitate al ONU va discuta despre Phenian
ONU a interzis Coreei de Nord să desfăşoare orice fel de teste de rachete. Joi, oficialii americani au anunţat că au solicitat discuţii urgente în cadrul Consiliului de Securitate al ONU (CSONU), pentru a se analiza eventuale măsuri suplimentare de restricţionare a activităţii Phenianului.
În plus, Washingtonul ia măsuri pentru a se asigura că o parte din veniturile muncitorilor nord-coreeni din străinătate nu ajung în mâinile conducerii din Phenian. “Lucrăm în diferite moduri pentru a bloca toate veniturile ce ajung în mâinile statului. De exemplu, în cazul muncitorilor [nord-coreeni] care lucrează în străinătate, banii trimişi de aceştia nu ajung la familiile lor, ci în mâinile regimului”, a declarat Antony Blinken, adjunct al secretarului de stat american, în cadrul unei audieri în Camera Reprezentanţilor.
Migranţii nord-coreeni trimit anual aproximativ 900 milioane de dolari în ţara lor, conform Institutului Coreean pentru Unificare Naţională.
Mai mult, SUA încearcă să aplice presiune pe Coreea de Nord prin colaborarea cu aliaţii săi, Japonia şi Coreea de Sud, a susţinut Blinken. Administraţia Obama încearcă, de asemenea, să se asigure că oficialii nord-coreeni nu vor fi capabili să călătorească în străinătate şi că navele nord-coreene nu vor putea andoca în alte ţări.