Siria: războiul geopolitic ajunge în faza pe diplomaţie. ONU complet blocat
alte articole
Rusia şi Statele Unite s-au ciocnit marţi la Organizaţia Naţiunilor Unite în chestiunea utilizării armelor chimice în Siria, în timp ce Washingtonul şi aliaţii săi au analizat dacă ar trebui să atace forţele preşedintelui Bashar al-Assad pe motivul atacului cu gaze toxice care se presupune că ar fi avut loc în weekend-ul trecut.
Atât Moscova cât şi Washingtonul au blocat, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, încercări reciproce de organizare a unor anchete internaţionale în domeniul atacurilor cu arme chimice din Siria, care se află într-un război civil de şapte ani.
Preşedintele american Donald Trump şi aliaţii occidentali discută o eventuală acţiune militară pentru a pedepsi regimul lui Bashar al Assad pentru un presupus atac cu gaze toxice care ar fi avut loc sâmbătă într-un oraş din suburbiile Damascului.
Occidentul susţine că autorii atacului ar fi forţele guvernamentale, însă lipsa probelor concrete precum şi faptul că nu există niciun beneficiu pe care regimul sirian l-ar avea în urma atacului determină ca o serie de analişti să pună la îndoială afirmaţiile liderilor vestici.
Marţi, Donald Trump a anulat o vizită planificată spre America Latină, care ar fi trebuit să aibă loc la sfârşitul acestei săptămâni, pentru a se concentra pe răspunsul la incidentul din Siria, conform unui comunicat al Casei Albe.
Trump a avertizat luni că pregăteşte un răspuns rapid şi dur odată ce a fost stabilită responsabilitatea pentru atacul din Siria.
Agenţia paneuropeană de control al traficului aerian Eurocontrol a avertizat companiile aeriene să acţioneze cu prudenţă în estul Mediteranei din cauza unei posibile lansări de lovituri aeriene în Siria în următoarele 72 de ore.
Pe plan diplomatic, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite nu a rejectat trei proiecte de rezoluţii privind atacurile cu arme chimice din Siria. Rusia a respins un text propus de americani, în timp ce două rezoluţii elaborate de ruşi au fost blocate deoarece nu au reuşit să obţină minimul de nouă voturi pentru a trece.
Moscova se opune oricărei lovituri occidentale asupra alianţei sale cu Assad şi a respins rezoluţii ale Consiliului de Securitate asupra Siriei de 12 ori de la începerea conflictului.
Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat Consiliului de Securitate că adoptarea rezoluţiei elaborate în S.U.A. este un minim pe care naţiunile membre ar putea să-l facă.
"Istoria va înregistra că, în această zi, Rusia a ales să protejeze un monstru asupra vieţii poporului sirian", a spus Haley, referindu-se la Assad.
Cel puţin 60 de persoane au fost ucise şi peste 1000 au fost rănite în presupusul atac cu gaze toxice de luptă de sâmbătă asupra oraşului Douma, potrivit unui controversat grup umanitar sirian.
Deşi nu este clar ce fel de agent a fost folosit - rapoartele iniţiale vorbind despre sarin, dar versiunea oficială ulterioară menţionând clorina, medicii şi martorii au spus că victimele au arătat simptome de otrăvire, posibil de un agent nervos
Ambasadorul rus U.N., Vasilii Nebenzia, a declarat că decizia Washingtonului de a-şi prezenta rezoluţia ar putea fi un preludiu al unei lovituri occidentale asupra Siriei.
"V-aş ruga încă o dată, vă rugăm din nou, să vă abţineţi de la planurile pe care le dezvoltaţi în prezent pentru Siria", a declarat el după ce consiliul nu a aprobat un al treilea proiect de rezoluţie privind atacurile cu arme chimice din Siria.
Experţii internaţionali în domeniul armelor chimice sunt aşteptaţi la Douma pentru a investiga presupusul atac.
Franţa şi Marea Britanie au discutat cu administraţia Trump modurile în care să răspundă presupusului atac de la Douma. Toate părţile implicate au subliniat că vinovatul trebuie încă confirmat.
Incidentul de la Douma a împins conflictul din Siria în prim-planul scenei internaţionale, punând din Washingtonul şi Moscova pe poziţii adverse.
Trump a spus că va lua o decizie cu privire la reacţia SUA în câteva zile, adăugând că Statele Unite au avut "multe opţiuni militare" asupra Siriei.
Guvernul lui Assad şi Rusia au declarat că nu există nici o dovadă că un atac cu gaz ar fi avut loc.
Orice lovitură din partea S.U.A. ar putea implica marina militară din Mediterana, având în vedere faptul că Rusia a impus o zonă A2/AD, no-fly, formată din sisteme anti-radar ruseşti şi siriene. Un distrugător cu rachete ghidate, USS Donald Cook, se află în Marea Mediterană la aproximativ 150 km de bază ruso/siriană de la Tartus.
O problemă esenţială luată în considerare de către agenţiile americane de apărare şi de informaţii precum şi de planificatorii unui eventual război este eficacitatea apărării aeriene a Siriei şi măsura în care Rusia contribuie la organizarea şi, în ultimă instanţă, la direcţionarea operaţiunilor de apărare aeriană din Siria, potrivit celor două surse guvernamentale din S.U.A.
Anul trecut, Statele Unite au lansat lovituri de rachete împotrivă unei baze aeriene din Siria.
Activitatea militară americană similară cu cea de anul trecut nu va determina probabil o schimbare în direcţia războiului care este practic câştigat de Assad încă din 2015, cu ajutorul masiv din partea Iranului şi a Rusiei.
Analiştii nu se aşteaptă ca, în cazul în care Trump intenţionează să lovească Siria, să întâmpine vreun impediment din partea Congresului. Cei mai mulţi membri ai Congresului - democraţi, precum şi colegii lor republicani - l-au lăudat Trump după atacul de anul trecut.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat marţi că orice eventuale lovituri nu ar viza aliaţii guvernului sirian (o referire la Iran) sau în special pe cineva, ci doar uzinele chimice ale guvernului sirian.
Arme chimice sau nu?
Organizaţia de la Haga pentru interzicerea armelor chimice (OPCW) a declarat că Siria a fost invitată să ia măsurile necesare pentru desfăşurarea unei echipe de investigare în teren.
Misiunea acesteia ar urma sa determine dacă muniţii interzise au fost folosite sau nu - şi nu să atribuie atacul.
Guvernul Assad şi Rusia au cerut OPCW să investigheze acuzaţiile de utilizare a armelor chimice în Douma, o evoluţie care se pare că are drept scop evitarea oricărei acţiuni conduse de SUA.
"Siria doreşte să coopereze cu OPCW pentru a descoperi adevărul din spatele acuzaţiilor că unele părţi occidentale au făcut publicitate pentru a-şi justifica intenţiile agresive", a declarat agenţia de ştiri a Siriei, SANA.
O sursă europeană a declarat că guvernele europene aşteaptă ca OPCW să-şi desfăşoare investigaţia şi să furnizeze dovezi cât mai solide privind criminalitatea din momentul atacului. Orice plan al Washingtonului şi aliaţilor săi de a întreprinde acţiuni militare ar putea fi în aşteptare până atunci, a spus sursa.
În Siria, mii de militanţi şi familiile lor au sosit în părţile rebele din nord-vestul ţării, după ce au predat Douma forţelor guvernamentale.
Evacuarea a cedat controlul lui Assad asupra Ghoutei de est, fostul cel mai mare bastion rebel din apropierea Damascului, şi a reprezentat cea mai mare victorie de la câmpul de luptă din 2016, când forţele guvernamentale au preluat Alep.
Agravând situaţia volatilă din regiune, Iranul - celălalt aliat al lui Assad - a ameninţat că va răspunde unei lovituri aeriene a unei baze militare siriene, după ce Teheran, Damasc şi Moscova au învinuit Israelul pentru un atac cu rachete.
Între timp, ministrul adjunct de externe rus, Mihail Bogdanov, a declarat că nu există nici o ameninţare a situaţiei din Siria care să ducă la un conflict militar între Rusia şi Statele Unite.
Provocări
Un avion rusesc a survolat la altitudine mică o navă de război franceză în estul Mediteranei în acest weekend, o încălcare deliberată a reglementărilor internaţionale, a declarat marţi o sursă franceză din marină.
Revista săptămânală Le Point a spus că avionul rus a zburat peste fregata Aquitaine fiind complet înarmat. Aquitaine este echipată cu 16 rachete de croazieră şi 16 rachete de suprafaţă. În prezent, operează în afara Libanului, alături de navele americane, ca parte a contingentului militar al Franţei, care luptă cu militanţii statului islamic din Siria şi Irak.
Distrugătorul american USS Donald Cook, pe care Washingtonul l-a deplasat în largul coastei siriene, a fost şi el survolat în mai multe rânduri de către avioane de luptă aparţinând Rusiei.