Rusia avertizează SUA împotriva oricărei “acţiuni ilegale” în Siria

Clădire distrusă în orasul sirian Douma
Clădire distrusă în orasul sirian Douma (Getty Images)

Un politician rus de rang înalt a avertizat SUA să nu ia “măsuri ilegale” în Siria după presupusul atac chimic asupra oraşului deţinut de rebeli Douma, ce a avut loc în weekendul trecut.

“Politica standardelor duble a ajuns la cel mai scăzut nivel. Partidul Rusia Unită susţine că vor fi luate toate măsurile politice, diplomatice şi militare, dacă sunt necesare. Nicio acţiune ilegală nu va rămâne fără un răspuns”, a afirmat Vladimir Şamanov, preşedintele Comisiei de Apărare a Dumei de Stat şi fost comandant şef al trupelor aeropurtate ale Rusiei, într-o întâlnire plenară a Parlamentului rus, potrivit agenţiei de ştiri TASS.

De asemenea, Şamanov a etichetat rapoartele privind presupusul atac chimic din oraşul sirian Douma ca fiind o “provocare categorică”.

Presupusul atac cu arme chimice care a vizat oraşul Douma din regiunea Ghouta de Est, aflată în apropierea Damascului, a avut loc sâmbătă şi aparent s-au înregistrat cel puţin 60 de morţi şi peste 1.000 de răniţi.

Statele occidentale au afirmat că guvernul sirian este responsabil pentru incident. Damascul a susţinut că aşa-numitul grup terorist Jaish al-Islam, care are o prezenţă dominantă în Douma, “a acuzat armata arabă siriană, încerând să submineze înaintarea acesteia” şi a forţelor pro-guvernamentale.

Siria, susţinută de forţa aeriană rusă, a eliberat deja o mare parte a regiunii Ghouta de Est şi a încheiat un acord cu teroriştii pentru evacuarea oraşului Douma, ultima lor fortăreaţă în această regiune.

Totuşi, preşedintele american Donald Trump a avertizat că Rusia, Iran şi Siria vor avea un “preţ mare de plătit” după presupusul atac chimic, precizând că administraţia sa va lua în curând “unele decizii majore” în privinţa Siriei.

Citând oficiali americani anonimi, Reuters a relatat luni că Trump ia în considerare un răspuns militar multinaţional la presupusul atac cu gaz otrăvitor.

Şamanov a criticat avertismentul lui Trump şi a precizat: “Nu ar trebui să îşi pună speranţele în forţele lor maritime şi în înşelăciuni. Suntem o ţară suverană şi avem aliaţi şi garanţi în ceea ce priveşte evenimentele care au loc în Siria”.

Oficialul rus a criticat de asemenea atacul fatal lansat de Israel luni asupra bazei aeriene T-4 din provincia siriană Homs.

"Încălcând în totalitate regulile internaţionale, două avioane de vânătoare israeliene au pătruns în spaţiul aerian libanez, au lansat un atac asupra unei ţări suverane învecinate … lovind direct o bază aeriană a armatei siriene. Astfel, numărul ţărilor implicate în conflictul sirian creşte", a evidenţiat Şamanov.