Trump doreşte o decizie “rapidă” privind retragerea trupelor americane din Siria

Donald Trump (Darren McCollester/Getty Images)
Andrei Popescu
04.04.2018

Preşedintele Donald Trump a afirmat că doreşte să ia o decizie “rapidă” cu privire la retragerea soldaţilor americani din Siria, ţinând cont că aceştia aproape că şi-au îndeplinit principala misiune, cea a înfrângerii grupului extremist Statul Islamic.

“În ceea ce priveşte Siria, misiunea noastră principală a fost eliminarea ISIS”, a declarat Trump la o conferinţă de presă ce a avut loc marţi împreună cu omologii săi din Estonia, Letonia şi Lituania. ISIS este numele sub care mai este cunoscut grupul jihadist Statul Islamic.

“Am îndeplinit această sarcină şi vom lua o decizie foarte rapid, în coordonare cu ceilalţi din regiune, cu privire la ceea ce vom face”.

Misiunea este “foarte costisitoare pentru ţara noastră şi ajută alte ţări mult mai mult decât ne ajută pe noi”, a precizat liderul american.

“Doresc să ies, să aduc acasă soldaţii noştri. Doresc să încep să reconstruiesc naţiunea noastră”, a afirmat Trump la conferinţa de presă cu preşedinţii eston, leton şi lituanian.

Trump a precizat că statele baltice sunt parteneri cu SUA în coaliţia anti-ISIS în Irak şi Siria, adăugând că “nu ne vom odihni până când ISIS nu dispare total”.

Decizia a lui Trump de retragere a trupelor americane din Siria pare să intre în contradicţie cu punctul de vedere al unora dintre consilierii săi de rang înalt, unii dintre ei discutând marţi în Washington despre necesitatea de a rămâne în Irak şi Siria pentru a elimina ISIS, care a controlat la un moment dat mari teritorii din cele două ţări.

Statele Unite au trimis aproximativ 2.000 de soldaţi în Siria, inclusiv din cadrul forţelor de operaţiuni speciale care oferă consiliere şi sprijin Forţelor Democrate Siriene (FDS) conduse de kurzi, pentru recapturarea teritoriilor controlate de jihadişti.

Associated Press, citând oficiali americani care au cerut să rămână anonimi, a raportat că întreaga echipă a lui Trump pentru securitatea naţională, inclusiv directorul CIA Mike Pompeo, care a fost desemnat a fi următorul secretar de stat al SUA, au sfătuit să nu se grăbească să efectueze retragerea din Siria, în cadrul întâlniri desfăşurate marţi.

Pe agenda întâlnirii s-a aflat un ajutor dedicat stabilizării Siriei, în valoare de 200 milioane de dolari, care a fost amânat de Casa Albă după ce Trump a declarat săptămâna trecută că doreşte ca SUA să iasă din Siria “foarte curând”.

Departamentul de Stat ar fi trebuit să cheltuiască banii respectivi în activităţi de reconstruire a infrastructurii distruse de război, inclusiv energie electrică, apă şi drumuri în zonele la a căror eliberare a contribuit SUA.

Ilham Ahmed, un înalt oficial kurd din provincia siriană Raqqa, a declarat că orice decizie a lui Trump de a se retrage din Siria va provoca un “haos total” şi va pune în pericol zonele recent eliberate de sub dominaţia Statului Islamic. În acelaşi timp, Turcia va primi undă verde să îşi amplifice campania împotriva miliţiilor conduse de kurzi, care au fost parteneri ai SUA în lupta împotriva jihadiştilor.

Oficiali ai Pentagonului au avertizat că atacurile Turciei asupra forţelor kurde din regiunea siriană Afrin ar putea oferi Statului Islamic un “spaţiu de respiro” de care are nevoie pentru a se regrupa şi a reapărea pe harta Siriei.

Alţi consilieri ai lui Trump au avertizat că o retragere prematură a SUA din Siria ar însemna cedarea ţării în mâinile Iranului şi Rusiei, care l-au susţinut pe preşedintele sirian Bashar al-Assad încă de la începutul războiului din ţara arabă.

Generalul american Joseph Votel a declarat la o conferinţă ce a avut loc marţi la Institutul American pentru Pace (United States Institute of Peace) că actuala campanie militară împotriva ISIS a fost în mare parte un succes, dar că încă nu s-a încheiat.

El a precizat că SUA trebuie să lupte cu elemente ale ISIS care se află încă în Siria. Votel conduce Comandamentul Central al Statelor Unite care monitorizează operaţiunile militare americane în Orientul Mijlociu, inclusiv în Siria.

“Consider că partea dificilă se află în faţa noastră, şi este vorba de stabilizarea acestor zone, consolidarea succeselor noastre, aducerea oamenilor înapoi în casele lor, abordarea problemelor pe termen lung”, precum reconstruirea localităţilor distruse de lupte şi de tacticile teroriste ale Statului Islamic.

“În faza de stabilizare, cu siguranţă, că este necesară o contribuţie militară în acest proces”, a adăugat Votel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor