Sindicaliştii din Sănătate negociază revendicările înainte de a declanşa greva generală
alte articole
Sindicaliştii din Sănătate discută de aproape două ore cu reprezentaţi ai Guvernului, la Ministerul Sănătăţii, într-o ultimă tentativă de a ajunge la un acord, înainte de a declanşa greva generală.
La întâlnire sunt prezenţi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Dialog Social, Adriana Doina Pană.
Întrevederea de astăzi a fost precedată de lungi runde de negocieri fără consens, de pichete, mitinguri şi marşuri care au strâns mii de medici în faţă la Guvern şi Parlament
Pe 14 noiembrie, federaţia SANITAS a anunţat declanşarea unei greve de avertisment pe 25 noiembrie urmată de grevă generală 28 noiembrie, dacă revendicările lor nu se vor soluţiona. La grevă vor participa peste 130.000 de salariaţi din sistemul sanitar, au informat liderii sindicali.
''La greva de avertisment şi la greva generală care vor fi organizate, pe 25, respectiv 28 noiembrie, vor participa — la nivelul întregii ţări — peste 130.000 de salariaţi din sistemul sanitar. În ceea ce priveşte municipiul Bucureşti, aici vor protesta peste 16.000 de salariaţi. Potrivit legii, în timpul celor două greve va fi asigurată o treime din serviciile medicale, în general doar urgenţele'', a declarat recent Leonard Bărăscu, preşedintele organizaţiei sindicale, citat de Agerpres.
Ministrul Eugen Nicolăescu a dezaprobat decizia cadrelor medicale de a declanşa grevă, susţinând că acţiunea este "exagerată şi iresponsabilă faţă de pacienţi". "Acordarea a 6% din PIB pentru sănătate e un obiectiv politic, dar unul până în 2016", a declarat Nicolăescu la Realitatea TV.
Principala revendicare a medicilor este alocarea a minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o altă cerere"nenegociabilă" fiind dublarea salariilor medicilor rezidenţi, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională, creşterea salariilor pentru tot personalul, anularea transformării spitalelor în societăţi comerciale
Guvernul a anunţat alocarea de burse pentru medicii rezidenţi în cuantum de aproximativ 670 de Ron, revizuirea actualei legi a salarizării unitare plus o mare disponibilitate de a se consulta cu profesioniştii domeniul sanitar cu privire la reformă.
Cât despre măriri de salarii pentru toate cadrele medicale, se pare că pentru ei, Guvernul nu are nimic. "Dacă ţara e săracă, de unde să dăm mai mult?" se întreba retoric acum 6 zile Nicolăescu.