Antibioticele îşi pierd eficienţa împotriva infecţiilor (studiu)
alte articole
Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a informat că procentul infecţiilor generate de bacteria Klebsiella pneumoniae - deseori întâlnită în cazul îmbolnăvirii pacienţilor spitalizaţi care erau rezistenţi la carbapeneme - a atins procentul de 5% în anul 2012 în cinci ţări membre ale Uniunii Europene: Grecia, Cipru, Italia, România şi Slovacia, transmite vineri agenţia Reuters. În anul 2009, numai Grecia şi Cipru au depăşit acest procent.
Comisia Europeană a publicat vineri un comunicat, cu câteva zile înainte de marcarea în 18 noiembrie a Zilei europene a informării despre antibiotice, în care se subliniază că oamenii folosesc mai puţin antibioticele şi că a crescut gradul de conştientizare al opiniei publice că antibioticele nu distrug viruşii.
Însă ştirea bună este urmată şi de una mai puţin bună, cea referitoare la datele publicate în paralel de ECDC, care arată proliferarea în Europa a bacteriilor Gram-negative, rezistente la multe medicamente, care au devenit rezistente şi la carbapeneme - antibiotice de ultimă generaţie folosite pentru tratarea infecţiilor.
Comisia Europeană amplifică lupta împotriva rezistenţei la antimicrobiene (RAM) finanţând 15 proiecte de cercetare noi şi elaborează norme de armonizare legate de colectarea datelor referitoare la RAM în ce priveşte animalele şi alimentele.
''Sunt profund îngrijorat de faptul că antibioticele, care ne-au permis să tratăm infecţii bacteriene ce se soldau anterior cu moartea şi care salvează multe vieţi, devin în prezent din ce în ce mai puţin eficace'', a afirmat Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate, punând accentul pe ''seriozitatea cu care executivul european abordează provocarea reprezentată de rezistenţa la antimicrobiene''.
Rezistenţa microbilor
Prof. dr. Ion Fulga, şeful catedrei de Farmacologie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Bucureşti atrage, de asemenea, atenţia că microbii dezvoltă rezistenţă faţă de antibiotice, aceasta fiind mai mare când antibioticul a fost folosit mai frecvent în mod necorespunzător. Totodată, bacteriile care se dezvoltă în spitale sunt mai rezistente la tratament decât ceilalţi microbi.