Medicii anunţă grevă generală la sfârşitul acestei luni
alte articole
Nemulţumiţi de faptul că negocierile cu Guvernul nu le-au adus nici salarii decente, nici 6% din PIB , profesioniştii din domeniul sănătăţii vor trece de la proteste, manifestaţii şi pichete la greva generală în sistem. Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a anunţat joi că la 25 noiembrie cadrele sanitare vor declanşa o grevă de avertisment urmând ca din 28 noiembrie să intre în grevă generală pe termen nelimitat.
Anunţul a fost făcut de Marius Sepi, prim-vicepreşedinte al Federaţiei Sanitas, joi, la Realitatea TV. Sepi a mai anunţat că sidicaliştii au decis "în unanimitate" să ceară demisia ministrului Eugen Nicolaescu.
"Pe 25 noiembrie vom organiza grevă de avertisment, între orele 8,00-10,00, iar pe 28 noiembrie vom declanşa grevă generală pe termen nelimitat în sistemul sanitar. A doua decizie luată în unanimitate de Federaţia Sanitas: vom cere demisia ministrului Eugen Nicolaescu pentru că nu a rezolvat nimic din ce am cerut până acum şi solicităm implicarea de urgenţă a premierului să rezolve problemele din sănătate. Suntem deschişi să fim invitaţi la orice negociere care va rezolva problemele pe care noi le-am ridicat", a explicat prim-vicepreşedintele organizaţiei sindicale, Marius Sepi, la Realitatea TV.
Tot la Realitatea TV, ministrul Eugen Nicolaescu a criticat decizia cadrelor medicale de a declanşa grevă, susţinând că acţiunea este "exagerată şi iresponsabilă faţă de pacienţi". "Acordarea a 6% din PIB pentru sănătate e un obiectiv politic, dar unul până în 2016", a mai declarat el.
Liderul sindical Sanitas ţine însă să îi asigure pe români că, pe perioada grevei generale, cadrele sanitare vor asigura o treime din serviciile medicale furnizate în mod curent populaţiei, acestea constând în general din urgenţe. Sepi a ţinut să menţioneze că protestele medicilor nu se îndreaptă "împotriva cetăţenilor", şi ei nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă în sistemul medical şi le-a cerut românilor să fie solidari cu cadrele medicale.
Marius Sepi a ţinut să precizeze că este mandatat de organizaţiile de resort din din toată ţara, inclusiv de preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, să declare că doctorii vor susţine în totalitate greva anunţată.
"Vă asigur, şi am mandat şi din partea domnului Astărăstoae, să vă spun că vor susţine în totalitate această grevă. Au spus că pot să transmit că dânşii sunt dispuşi să îşi întrerupă voluntar activitatea, asta înseamnă demisii în masă. Noi avem alte instrumente, Federaţia Sanitas poate organiza greve, nu s-a pus problema demisiilor în masă, dar medicii spun acest lucru, a mai "declarat Marius Sepi, citat de Agerpres.
"Dacă nu există o altă posibilitate de rezolvare a problemelor, vom susţine greva", a declarat şi Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor, citat de mediafax.
Şi Federaţia Sindicatelor Medicilor "Dr. Ioan Cantacuzino" le-a recomandat tuturor doctorilor din sistemul public să-şi dea acordul pentru participarea la greva de avertisment şi la greva generală organizate în luna noiembrie de Federaţia Sanitas, informează Realitatea tv.
Decizia profesioniştilor din sănătate vine după o lungă serie de proteste ce au culminat cu demonstraţiile din 2 noiembrie, când în jur de 10.000 de medici şi cadre sanitare au protestat în faţa la Guvern şi Parlament. Pentru a ilustra situaţia în care se găseşte sistemul medical, ei au adus în faţa Guvernului un dric cu coroane de flori şi sicriu pe care scrie „Sănătate”. Pe sicriu a fost lipită o fotografie a lui Eugen Nicolaescu, cu mesajul "Domnule ministru, nu distrugeţi sănătatea României", iar pe parbrizul dricului cadrele medicale au scris „Nu vrem spitale transformate în SRL-uri.
Principalele revendicări ale angajaţilor din domeniul sanitar sunt alocarea a minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.
Până acum negocierile cu Guvernul nu au dus la un consens.
Ministrul de Finanţe a anunţat recent creşteri salariale "ţintite" pentru medicii şi profesorii "la început de drum". O Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2014, prevede burse salariale de 670 de Ron pentru medicii rezidenţi. Cât despre restul cadrelor medicale, se pare că pentru ei, Guvernul nu are nimic. "Dacă ţara e săracă, de unde să dăm mai mult?"a răspuns Nicolaescu astăzi întrebat de reporteri dacă există posibilitatea măririi salariilor personalului medical.