Silvicultorii protestează la Guvern: "Vom cere premierului demisia ministrului Mediului" (Video)

Nemulţumiţi că 7000 de pădurari şi-ar putea pierde locurile de muncă şi că Guvernul nu ţine cont de păsurile şi opiniile lor, silvicultorii au protestat din nou în Piaţa Victoriei, cerând implicarea autorităţilor pentru salvarea pădurilor ţării.
Loredana Diacu
20.04.2016

alte articole

Protestul Silvicultorilor in faţa Guvernului (Epoch Times Romania)
Loredana Diacu
20.04.2016
Se încarcă player-ul...

Circa 1500 de lucrători din domeniul silvic, mobilizaţi de Federaţia pentru Apărarea Pădurilor, au ieşit miercuri în stradă, în pofida ploii mărunte şi reci, pentru a cere implicarea Guvernului în salvarea pădurilor şi a ROMSILVA, regie care ar putea rămâne fără mii de angajaţi.

Practic, protestatarii, veniţi din toată ţara, cer modificarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase care restrânge atribuţiile Romsilva prin desfiinţarea activităţilor de exploatare şi prelucrare primară a lemnului, ceea ce va duce la imposibilitatea gospodăririi durabile a pădurilor statului şi la concedierea a 7000 de salariaţi ai regiei.

"Astăzi am fost nevoiţi să ieşim din nou în stradă după ample mişcări pe care le-am organizat începând din luna noiembrie, ultima pe 7 aprilie, la Ministerul Apelor şi Pădurilor. Suntem aici pentru a salva circa 7000 de locuri de muncă aflate în pericol datorită aplicării Hotărârii de Guvern 924, respectiv Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică.", a declarat pentru Epoch Times Silviu Geană, secretar general al Consilva, membră a Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor.

Un alt motiv care i-a scos în stradă pe lucrătorii din silvicultură este un ordin de ministru care le interzice specialiştilor Romsilva să participe la procesul de selecţie pentru Consiliul de Administraţie al Regiei.

"Ne aflăm aici pentru a protesta împotriva unui ordin de ministru cel puţin ciudat, în opinia noastră este un ordin aberant. Este vorba de ordinul de ministru nr 610/2016 pentru aprobarea regulamentului de selecţie a membrilor CA al Romsilva, conform căruia specialiştilor practicieni salariaţi Romsilva le este interzis să participe la procesul de selecţie pentru a deveni membri în Consiliul de Administraţie.", a precizat Geana.

Protestatarii mai acuză faptul că la nivel guvernamental vocile specialiştilor sunt ignorate cu desăvârşire, drept dovadă, conducerea Ministerului Mediului a elaborat un nou proiect de modificare a HG 924 fără să ţină cont nici de propunerile Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor, nici de propunerea specialiştilor Romsilva.

"Vom continua şirul de acţiuni, lunar, săptâmanal, şi dacă nu vom găsi înţelegere la nivelul Guvernului, vom solicita premierului să solicite demisia ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.", a concluzionat Silviu Geană.

Reamintim că silvicultorii au protestat aproape lunar din noiembrie până acum, organizând pichete şi proteste în faţa Guvernului şi a Ministerului Mediului. Protestatarii au atras atenţia că 120 de milioane de metri cubi de lemn au fost tăiaţi din pădurile privaţilor, prejudiciul creat de grupurile de interese care s-au constituit pentru tăierea ilegală a 400.000 ha de păduri fiind de 36 de miliarde de lei. Mai mult, 600.000 de ha de pădure sunt nepăzite, lăsate la mâna jefuitorilor iar, în paralel, se încearcă discreditarea Romsilva pe toate canalele. Organizatorii atrag atenţia opiniei publice şi autorităţilor că patru pădurari au fost omorâţi la datorie şi au acuzat că noul Regulament de valorificare a masei lemnoase, în loc să ajute are exact efectul contrar, sabotând Romsilva, administrator al pădurilor statului.

Pădurarii protestează la Guvern (Epoch Times România)
Pădurarii protestează la Guvern (Epoch Times România)

"Sunt 400.000 ha păduri tăiate ilegal, constat că uneori ministerul contestă această cifră. Acum câţiva ani, chiar Banca Mondială a estimat suprafaţa tăierilor ilegale din România la 350.000 ha. Au trecut câţiva ani, acest fenomen a evoluat, s-a ajuns la minim 400.000 ha de păduri tăiate ilegal şi nu s-a luat nicio măsură pentru stoparea lui. Evaluarea noastră, făcută după reglementări europene este că s-au adus prejudicii statului român, poporului român de 36 miliarde de euro prin tăierea ilegală a acestor 400.000 hă păduri. E inadmisibil", declarat recent pentru Epoch Times liderul Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor, Marian Stoicescu.

Pădurarii protestează la Guvern (Epoch Times România)
Pădurarii protestează la Guvern (Epoch Times România)

Lista de revendicări ale protestatarilor, transmisă Guvernului şi ministrului Mediului, mai include următoarele puncte.

- acordarea de subvenţii proprietarilor de păduri cu suprafeţe până în 30 ha pentru administrarea şi paza pădurilor. Reprezentanţii federaţiei atrag atenţia că din cauza neacordării subvenţiilor către proprietarii de păduri în România sunt peste 600.000 ha păduri în sectorul privat neadministrate, nepăzite, din care 400.000 au fost tăiate ilegal.

- măsuri pentru scoaterea sectorului silvic din sfera grupurilor de interese, astfel încât să fie stopate retrocedările ilegale de păduri, corupţie şi furturile de lemne. Potrivit FAP, grupurile de interese sunt constituite din cei care au coordonat, condus şi au executat tăierile ilegale a 400.00 ha de păduri din sectorul privat şi care în prezent vizează pădurile statului.

- tragerea la răspundere a celor ce au permis, prin neaplicarea legii, distrugerea a 400.000 ha de păduri particulare şi retrocedări.

- măsuri urgente pentru consolidarea Romsvilva.

- măsuri de stopare a campaniei de denigrare a personalului silvic, susţinută de grupurile de interese care au ca obiectiv accesul la pădurile statului.

- consultarea reală a mediului academic, a specialiştilor şi a reprezentanţilor societăţii civile din sectorul silvic la elaborarea strategiilor forestiere şi actelor normative aferente sectorului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor