Silvicultorii pichetează Ministerul Mediului: "S-au adus prejudicii de 36 miliarde de euro statului!" (Video)

Lucrătorii din domeniul silvic au pichetat Ministerul Mediului, cerând măsuri pentru oprirea tăierilor ilegale şi demersuri pentru identificarea celor ce au adus statului prejudicii de miliarde de euro prin distrugerea pădurilor.
Pichet al Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor la Ministerul Mediului, 7 aprilie 2016
Pichet al Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor la Ministerul Mediului, 7 aprilie 2016 (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Circa 100 de lucrători din domeniul silvic, mobilizaţi de Federaţia pentru Apărarea Pădurilor, au pichetat joi Ministerul Mediului, cerând ministrului să se implice pentru ca pădurile României să nu intre pe mâna grupurilor de interese.

Protestatarii cer, în principal, modificarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase, regulament care restrânge atribuţiile Romsilva prin desfiinţarea activităţilor de exploatare şi prelucrare primară a lemnului, ceea ce va duce la imposibilitatea gospodăririi durabile a pădurilor statului şi la concedierea a 7000 de salariaţi ai regiei.

Federaţia pentru Apărarea Pădurilor pichetează ministerul Mediului, 7 aprilie 2016
Federaţia pentru Apărarea Pădurilor pichetează ministerul Mediului, 7 aprilie 2016 (Epoch Times)

De altfel, membrii FAP au organizat mai multe proteste pe aceasta temă, ultimul constând într-un pichet în faţa Guvernului, în data de 23 martie. Cererile lor nu numai că n-au fost luate în considerare, acuză conducerea Federaţiei, ba, mai mult, la o zi după pichetul din faţa Guvernului, ministrul Mediului a dat un ordin (nr 610/24/03/2016), prin care împiedică participarea angajaţilor RNP ROMSILVA la procesul de selecţie a membrilor Consiliu de Administraţie. Aceasta cerinţă încalcă prevederile Constituţiei României, ale OUG 109/2011 şi precizările Ministerului Justiţiei nr 92901/22.12.2014 şi poate fi folosită de grupurile de interese pentru a accede la funcţiile administrative de la cel mai înalt nivel al Regiei Naţionale Romsilva, acuză protestatarii.

"Este cel puţin ciudat ca acelui personal care cunoaşte cel mai bine problematica din sectorul silvic de stat să i se restrângă dreptul de a participa la acest proces de selecţie", a declarat Marian Stoicescu, liderul Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor, precizând că FAP, a contestat acest ordin de ministru în contencios administrativ.

Protestatarii s-au declarat revoltaţi că autorităţile statului nu au avut nicio reacţie la solicitările lor şi la lunga serie de proteste prin care lucrătorii forestieri au atras atenţia asupra problemelor din sistem.

"Nu s-a primit nici un răspuns nici de la Guvern, nici de la Ministerul Mediului nici de la Departamentul Pădurilor la lista de solicitări care au fost înregistrate atât la Minister cât şi la Guvern. Au fost acţiuni în 4 şi 25 noiembrie anul trecut, pe 12 decembrie anul trecut, în ianuarie, în februarie, în martie, efectiv nu am primit niciun răspuns de la aceste instituţii. Nu înţelegem de ce, pentru că noi solicitam ca activitatea în domeniul silvic să se desfăşoare în condiţii normale. Nu am primit niciun răspuns la ce măsuri va întreprinde Ministerul Mediului pentru a stopa tăierile ilegale din pădurile particulare. Sunt 400.000 ha păduri tăiate ilegal, constat că uneori ministerul contestă această cifră. Acum câţiva ani, chiar Banca Mondială a estimat suprafaţa tăierilor ilegale din România la 350.000 ha. Au trecut câţiva ani, acest fenomen a evoluat, s-a ajuns la minim 400.000 ha de păduri tăiate ilegal şi nu s-a luat nicio măsură pentru stoparea lui. Evaluarea noastră, făcută după reglementări europene este că s-au adus prejudicii statului român, poporului român de 36 miliarde de euro prin tăierea ilegală a acestor 400.000 hă păduri. E inadmisibil", a declarat Stoicescu.

Federaţia pentru Apărarea Pădurilor pichetează ministerul Mediului, 7 aprilie 2016
Federaţia pentru Apărarea Pădurilor pichetează ministerul Mediului, 7 aprilie 2016 (Epoch Times)

"Grupurile de interese s-au consolidat în aceşti ani pentru a tăia ilegal aceste păduri. S-au tăiat peste 120.000.000 metri cubi care s-au cărat nu cu cârcă sau cu căruţa, au fost folosite utilaje puternice, maşini puternice de transport, se pot identifica cine sunt autorii acestor distrugeri de păduri, asta aşteptăm noi de la ministrul Mediului!", a adăugat liderul FAP.

Protestatarii vor depune astăzi la minister o petiţie cu doleanţele lor. În cazul în care revendicările nu vor fi soluţionate, în data de 20 aprilie FAP va organiza un mare miting în Piaţa Victoriei pentru a îi solicita premierului Cioloş să ia măsuri clare "vis-a-vis de cei care răspund de păduri în România, pentru că pădurile sunt în pericol."

S-au tăiat peste 120.000.000 metri cubi care s-au cărat nu cu cârcă sau cu căruţa, au fost folosite utilaje puternice, maşini puternice de transport, se pot identifica cine sunt autorii acestor distrugeri de păduri, asta aşteptăm noi de la ministrul Mediului!

"Este nevoie să se ia măsuri şi aşteptăm ca dl prim-ministru să găsească soluţiile pentru a se reglementa situaţia din domeniul forestier.", a concluzionat Stoicescu.

Printre revendicările incluse în petiţia adresată ministrului Mediului, revendicări care au fost transmise şi guvernului se regăsesc următoarele puncte.

- acordarea de subvenţii proprietarilor de păduri cu suprafeţe până în 30 ha pentru administrarea şi paza pădurilor. Reprezentanţii federaţiei atrag atenţia că din cauza neacordării subvenţiilor către proprietarii de păduri în România sunt peste 600.000 ha păduri în sectorul privat neadministrate, nepăzite din care 400.000. au fost tăiate ilegal.

- măsuri pentru scoaterea sectorului silvic din sfera grupurilor de interese, astfel încât să fie stopate retrocedările ilegale de păduri, corupţie şi furturile de lemne. Potrivit FAP, grupurile de interese sunt constituite din cei care au coordonat, condus şi au executat tăierile ilegale a 400.00 ha de păduri din sectorul privat şi care în prezent vizează pădurile statului.

- tragerea la răspundere a celor ce au permis, prin neaplicarea legii, distrugerea a 400.000 ha de păduri particulare şi retrocedări.

- măsuri urgente pentru consolidarea Romsvilva.

- măsuri de stopare a campaniei de denigrare a personalului silvic, susţinută de grupurile de interese care au ca obiectiv accesul la pădurile statului.

- consultarea reala a mediului academic, a specialiştilor şi a reprezentanţilor societăţii civile din sectorul silvic la elaborarea strategiilor forestiere şi actelor normative aferente sectorului.