"Noi patrulăm cu bicicletele, ei merg cu X6!" - Poliţiştii protestează la Guvern (Video)
alte articole
UPDATE: În jur de 200 de poliţişti membri ai Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie (SNAP) au ieşit, joi, în Piaţa Victoriei, la Guvern, nemulţumiţi de condiţiile de salarizare şi de lucru. Strânşi pe trotuarul din faţa Muzeului Antipa, în ţarcul metalic construit de colegii lor jandarmi, poliţiştii au scandat "Hoţii, hoţii", au suflat în vuvuzele şi şi-au scandat nemulţumirea. Protestul a fost organizat într-o zi când atât premierul Cioloş cât şi ministrul de interne, Petre Tobă, sunt plecaţi la Paris, aşadar liderii sindicali au înaintat memoriul cu doleanţele poliţiştilor unui consilier al premierului.
Ieşiţi din case în pofida frigului muşcător, poliţiştii au acuzat că sunt "prizonieri ai incompetenţei" celor ce îi conduc, că avansările în poliţie se fac contra cost sau pe relaţii, că în timp ce ei patrulează pe biciclete şefii merg cu BMW, că secţiile de poliţie sunt subfinanţate, poliţiştii ajungând să pună anvelope la maşini din banii lor şi chiar să vină cu coli de hârtie de acasă pentru a lua declaraţii.
"Salariul e de mizerie în comparaţie cu alte joburi. Funcţiile sunt vândute, pur si simplu, dorim să se schimbe acest sistem care este corupt începând de la vârf, toate promovările, indiferent despre ce funcţie este vorba, sunt comisionate.", a acuzat un protestatar.
"Suntem prizonieri ai incompetenţei celor ce ne conduc. Ne-am săturat de promisiuni neonorate, ne-am săturat să ajungem să patrulăm cu bicicletele în timp ce ministerul patrulează cu X6 sau Dustere. (...) Aducem coli de acasă, suntem umiliţi de cadrul legislativ, ultrajul e pedepsit de la 6 luni la 2 ani pentru colegi bătuţi cu bestialitate în timp ce poliţiştii sunt cercetaţi pentru orice invenţie. Aceşti aşa-zişi manageri ai noştri sunt numai să apere interese politice, să plece, să ne lase!. (...) Acest sistem este putred", a declarat un alt protestatar, adăugând că toate structurile de comandă din poliţie sunt numite politic.
Potrivit poliţiştilor, nou numitul ministru Petre Tobă, un om "care provine" din structură, "ar trebui să vină în secţiile de poliţie şi să coboare la firul ierbii, unde poliţistul e în slujba cetăţeanului, să cunoască problemele subordonaţilor, nu din turnul de fildeş."
La rândul său, liderul sindical Iulian Surugiu a declarat că principala revendicare pentru care membrii SNAP, sindicat ce reprezintă 15.000 de persoane, au ieşti astăzi în faţa Guvernului este aceea de schimbare a statutului.
"Sunt foarte multe lucruri de schimbat, statutul nostru a fost făcut în 2002 de oamenii aceia care mai erau prin MAI, lupi bătrâni, generali, şcoliţi pe vechea structura comunistă şi statutul l-au făcut cum s-au priceput, pentru ei, nu l-au făcut un statut european, bun!", a declarat Surugiu.
Întrebat despre faptul că Primăria nu le-a aprobat pichetarea în faţa MAI, Surugiu a răspuns că reprezentanţii municipalităţii i-au refuzat pe motiv că în faţa ministerului se desfăşoară astăzi o activitate:
"Am informaţii că de dimineaţă până acum nu s-a desfăşurat nicio activitate şi probabil nici până diseară nu se va desfăşura, de unde tragem concluzia că nu s-a dorit să pichetăm ministerul.", a declarat liderul sindical.
Liderul sindical a mai precizat că a depus un memoriu la Guvern şi a aflat de la consilierul lui Cioloş că nu trăim într-o ţară normală: "I-am spus - domnule, nu e normal să va comportaţi aşa, că şi Guvern, ca şi instituţie, şi dânsul mi-a spus că trăim într-o ţară anormală."
Potrivit lui Surugiu, dacă problemele poliţiştilor nu se vor rezolva, în aprilie sindicalii vor fi din nou în stradă.
***
Nemulţumiţi că nu sunt plătiţi corespunzător cu munca prestată, de inechitatea din sistem, de modul în care sunt conduşi, de felul în care se fac promovările etc., membrii Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie anunţă, joi, un pichet la Guvern. Pichetul se dorea să aibă loc în faţa ministerului de resort, însă primăria nu a avizat cererea de protest, motiv pentru care poliţiştii vor picheta în faţa Muzeului Antipa, din Piaţa Victoriei, între orele 11 - 15.
"Din nefericire, noi şi copiii noştri trăim vremuri noi, cu oameni care ne conduc şi ocupă funcţii importante în statul de drept având aceleaşi mentalităţi comuniste şi învechite.
În luna decembrie s-a încercat trecerea unui număr important de agenţi de poliţie în corpul ofiţerilor, dorindu-se ca examenele să fie susţinute în perioada sărbătorilor de iarnă, pentru a putea ajunge ofiţeri doar cei care „trebuie„ , nu cei care merită!
Sigur, împreună cu angajatorul am reuşit să anulăm examenul cât şi condiţiile de participare (subiecte trimise de la centru online, eliminarea fişei medicale, suficientă fiind adeverinţa medicală, cazierul judiciar fiind eliminat, examen unitar şi în acelaşi timp în toate structurile M.A.I. etc.), astfel intrând în normalitate.", acuză reprezentanţii S.N.A.P.
Poliţiştii se declară, de asemenea, nemulţumiţi de faptul că salariile de excelenţă sunt acordate în procent de 50% şefilor şi de 30% agenţilor. "Oare putem discuta în acest caz de proporţionalitate?" se întreabă liderii S.N.A.P
Ca revendicări concrete, sindicaliştii cer:
- Decontarea cheltuielilor de transport la şi de la locul de muncă în condiţii normale.
- Cuantumul compensaţiei de chirie între agenţii de poliţie şi ofiţeri să fie egal.
- Sporul de fidelitate să fie acordat poliţiştilor şi poliţiştilor de frontieră care sunt în sistem din 2010
- Sporul de suprasolicitare neuropsihică a poliţiştilor judiciari să se acorde în egală măsură ca şi la celelalte categorii, în prezent fiind doar de 5%.
- Să fie plătite orele lucrate de către poliţişti în perioada în care se află la dispoziţia angajatorului (permanenţă, continuitate), aşa cum este prevăzută şi în legislaţia în vigoare.
"Avem cunoştinţă că la această dată există un proiect de ordin care, în anul 2015 luna iunie, a fost trimis către toate inspectoratele privind acordarea grupei de muncă pentru lucrătorii de la cazier, logistică, financiar, secretariat, în care au fost solicitate puncte de vedere pentru acordarea grupelor de muncă. Oare de ce şefii acestor servicii pot beneficia şi subalternii nu?
Şefii nu ar trebui să mai „frunzărească„ hârtii şi să menţină birocraţia inventând tot felul de raportări pentru cei care muncesc în stradă, menţinându-şi postul asigurat.
Putem enumera multe alte probleme, dar în acelaşi timp dorim să se înţeleagă că nu avem o dispută personală cu nimeni, fiecare să îşi facă treaba şi să fie plătiţi corespunzător muncii prestate. Lucrurile trebuie să intre în normalitate, dacă poliţistul lucrează cinstit în slujba cetăţeanului, atunci şi societatea trebuie să fie corectă cu poliţistul." mai adaugă poliţiştii.