Românii ies din nou în stradă pentru familia Bodnariu: "Copiii aparţin familiei!" (Video)
alte articole
În jur de 2.500 de persoane s-au adunat sâmbătă, în Piaţa Victoriei, vis-a-vis de Guvern, în semn de solidaritate cu familia Bodnariu, ai cărei copii au fost luaţi în noiembrie de lângă părinţi de protecţia copilului din Norvegia, Barnevernet. De la Guvern participanţii vor pleca în marş spre Parlament pentru a atrage atenţia asupra abuzurilor comise de Barnevernet.
Manifestarea face parte dintr-o amplă serie de proteste programate să aibă loc în mai multe oraşe din 21 de ţări şi a fost mediatizată inclusiv în Norvegia. Potrivit organizatorilor, TV2 Norway, a transmis live din Piaţa Victoriei.
Protestatarii, mulţi dintre ei părinţi însoţiţi de copii, dar şi tineri, adolescenţi şi persoane în vârstă, au afişat bannere cu mesaje precum "Stop Barnevernet", "Children belong to the family (copiii aparţin familiei)", "Barnevernet = childhood killer (Barnevernet = ucigaşul copilăriei)", "Barneverent= family distroyer (Barnevernet = distrugătorul de familii"). De asemenea, au fost afişate pancarte de susţinere a soţilor Nan, al căror copil a fost de asemenea luat de Barnevernet.
Participant la protest, Daniel Bodnariu, fratele lui Marius Bodnariu a apreciat că numeroasele proteste ce au avut loc în ultimele luni atât în România cât şi în străinătate au avut efect, drept dovadă stând faptul că mezinul familiei, Ezekiel, a fost înapoiat părinţilor.
"Legat de ce se întâmplă în Norvegia pot să vă spun că bebeluşul Ezekiel a fost înapoiat părinţilor, a fost un proces iniţiat de părinţi împotriva Barnevernet şi s-a constatat că nu au avut niciun motiv rezonabil de a îl lua pe bebeluş. La fel noi ştim că nu e niciun motiv nici pentru ceilalţi copii. Suntem şocaţi, nu înţelegem cum părinţii pot fi buni pentru cel mai vulnerabil dintre copii şi nu sunt buni pentru restul", a declarat pentru Epoch Times unchiul copiilor, Daniel Bodnariu, exprimându-şi speranţa că şi fraţii şi surorile lui Ezekiel se vor întoarce în familie.
"Legat de autorităţile noastre, am fost ajutaţi în sensul că am făcut un dosar la protecţia copilului de la noi pentru a lua eu în plasament copiii, pentru a fi toţi împreună, nu mi s-a dat ocazia să fac aceasta, dosarul care a fost înaintat părţii norvegiene, nu am primit niciun răspuns. Alte demersuri.... nu stiu, rog pe această cale instituţiile statului, tot ce ţine de ele să facă. Nu e numai cazul fratelui meu, sunt şi alte cazuri de români", a mai adăugat Bodnariu.
Prezent la mitingul din Piaţa Victoriei, fostul ministru de externe, Titus Corlăţean a opinat ca ceea ce se întâmplă în Norvegia este un caz clar de discriminare religioasă iar autorităţile statului român nu s-au implicat suficient pentru sprijinirea familiei Bodnariu.
"Autorităţile pot face mult mai mult decât au făcut, sau, mai bine zis n-au făcut. În afară de MAE, într-o anumită măsură, şi ambasada României la Oslo care şi-a făcut datoria, nivelul politic de conducere al ţării a fost extrem de dezangajat. Dincolo de un telefon dat între doi prim-miniştri, şi lucru pe care s-ar fi făcut de către preşedinţie, dar nu ştim absolut nimic din ce s-a întâmplat, nu au fost demersuri foarte clare, foarte apăsate, aşa cum au procedat alte state care s-au aflat în această situaţie. E cunoscut cazul Republicii Cehe, este cunoscut cazul celei lituaniene, poloneze, unde autorităţile politice au intervenit, este cazul Indiei unde toată conducerea politică a intervenit şi lucrurile s-au rezolvat şi copiii au fost returnaţi părinţilor. Este clar că România ar putea face mult mai mult şi este regretabil că până acum a existat o lipsă de sensibilitate, de empatie faţă de situaţia unei familii atât de lovite. Vorbim de 5 copii care au fost luaţi de la părinţi în mod samavolnic. Şi aici este o obligaţie constituţională a celor ce conduc România să intervină hotărât!", a declarat fostul ministru.
În opinia lui Corlăţean, Parlamentul şi-a făcut datoria şi a fost alături de cauza familiei Bodnariu, ceea ce nu se poate spune şi despre preşedintele Iohannis şi Administraţia Prezidenţială.
"Eu aş fi văzut măcar un ministru să se urce în avion, să plece la Oslo şi să discute cu miniştrii din cabinetul de la Oslo pentru a cere un act de reparaţie morală, corectă, pentru această familie", a adăugat Corlăţean.