Profesorii pichetează Guvernul: "Şcoala va fi şcoală când statul va fi stat!" (Video)

Revoltate de eterna pauperizare a învăţământului şi de faptul că noua lege a salarizării prevede salarii de 13.000 ron pentru demnitari şi doar 1300 de lei pentru un profesor debutant, cadrele didactice au ieşit în stradă.
Profesorii pichetează Guvernul, 18.04.2016 (Eugen Horoiu)
Loredana Diacu
18.04.2016
Se încarcă player-ul...

Sute de cadre didactice afiliate la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au protestat luni, în Piaţa Victoriei, nemulţumite de salariile foarte mici şi de condiţiile din învăţământ care nu îi mai motivează nici pe profesori, nici pe elevi.

Principalele nemulţumiri ale cadrelor didactice sunt legate atât de nivelul actual de salarizare, total nemotivant, cât şi de proiectul de ordonanţă privind legea salarizării care prevede micşorări salariale pentru unele categorii de cadre didactice.

"Am venit aici pentru legea salarizării în principal, pentru faptul că domeniul învăţământului nu reprezintă o prioritate pentru acest Guvern. Suntem foarte supăraţi, nu se poate ca într-o lege a salarizării să pui 13.000 ron pentru un parlamentar şi 1300 de lei pentru un profesor debutant, când ştim foarte clar că la nivelul învăţământului ducem lipsă de personal calificat căci salarizarea nu motivează tinerii să intre în sistem!", a declarat Ramona Mangu.

Protest al profesorilor la Guvern. (Epoch Times România)
Protest al profesorilor la Guvern. (Epoch Times România)

"Cele mai multe cadre didactice calificate au ieşti la pensie şi în acest moment nu mai intră tineri, nu mai au înclinaţii spre acest domeniu! Lipseşte personalul calificat şi motivat, în primul rând pentru a continua. Ştiţi cum e, şcoala va fi scoală când statul va fi stat!", a adăugat sindicalista.

FSLI acuză că din grilele de salarizare propuse de Guvernul Cioloş, reiese că pentru anumite categorii de cadre didactice şi pentru personalul didactic auxiliar, salariile vor fi mai mici cu 7% decât cele actuale pentru educatoarele şi învăţătorii debutanţi, categorii care vor fi salarizate la nivelul salariului minim brut pe economie; cu până la 29% pentru învăţătorii şi educatoarele cu studii medii şi cu 6% pentru profesorii debutanţi, informatician IA şi pentru administratorii financiari de gradul I.

Alte nemulţumiri ale cadrelor didactice vizează nedecontarea, în integralitate, de către autorităţile publice locale a cheltuielilor cu naveta a cadrelor didactice, creşterea alarmantă a numărului de agresiuni fizice şi verbale asupra personalului didactic săvârşite de către elevi şi uneori de către părinţii "care ştiu mai bine ce trebuie predat şi ce note trebuie să ia copiii", precum şi inactivitatea factorilor de decizie în stoparea fenomenului de depăşire a numărului maxim de şcolari/preşcolari per clasă/grupă. Astfel, cadrele didactice ajung să lucreze cu mult mai mulţi elevi decât precede regulamentul, ceea ce duce la stres şi boli profesionale.

Protest al profesorilor la Guvern. (Epoch Times România)
Protest al profesorilor la Guvern. (Epoch Times România)

Profesorii mai acuză că programele şcolare nu sunt adaptate la nevoile reale de formare ale elevilor şi nici la cerinţa de pe piaţa de muncă, iar funcţiile de conducere din învăţământ sunt politizate.

În plus, multe unităţi de învăţământ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, iar personalul nedidactic din unităţile de învăţământ preuniversitar sunt supraîncărcate, în condiţiile reducerilor de posturi din anii anteriori.

Protest al profesorilor la Guvern. (Epoch Times România)
Protest al profesorilor la Guvern. (Epoch Times România)

Protestul, la care au luat parte sute de sindicalişti din toată ţara, a avut ca fundal sonor melodii ale lui Vali Sterian, celebra "Vin ai noştri, pleacă-ai noştri, noi râmânem tot ca proştii" a lui Victor Socaciu, dar şi "Corul sclavilor" din Nabucco. Mai mult, un profesor prezent la protest a compus un cântecel pentru ministrul Curaj.

Profesorii pichetează Guvernul, 18.04.2016 (Epoch Times)
Profesorii pichetează Guvernul, 18.04.2016 (Epoch Times)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor