Pichet la Ministerul Agriculturii: "Vor ca în magazine să fie doar brânzeturi şi carne din import" (Video)

Nemulţumiţi că Ministerul Agriculturii lucrează împotriva lor, nu pentru ei, crescătorii de animale au pichetat astăzi sediul MADR.
Protest al crescătorilor de ovine în faţa Ministerului Agriculturii
Protest al crescătorilor de ovine în faţa Ministerului Agriculturii (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

Zeci de crescători de ovine şi caprine din toată ţară au pichetat Ministerul Agriculturii, nemulţumiţi de lipsa politicilor agricole pe temen lung şi scurt şi de faptul că revendicările lor sunt ignorate.

Crescătorii acuză că MADR, transformat într-un aparat supradimensionat, lucrează în defavoarea fermierilor, nu în sprijinul lor, fiind preocupat doar cum să îi impoziteze cât mai temeinic.

"Dacă nu semeni, nu culegi, zicem noi agricultorii. Ministerul Agriculturii vrea doar să culeagă, suntem buni doar de fiscalizat" a declarat Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România, opinând că MADR nu implementează politici în favoarea crescătorilor, ba chiar dimpotrivă.

"Se vrea desfiinţarea agricuturii şi în special a sectorului zootehnic, să nu mai producem ci doar să importăm, să avem doar lapte, brânzeturi şi carne din import", a acuzat crescătorul de animale.

Principalele revendicări pentru care crescătorii de caprine ovine şi caprine au ieşit din nou în stradă sunt modificarea urgenţă a Legii 407/2006 din 24 iulie 2015, practic o modificare la legea vânătorii care interzice păşunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie şi 24 aprilie.

"Ministrul Agriculturii nu a zis nimic când s-a făcut modificarea acestei legi!", a acuzat liderul sindical, arătând că este aberant că păstorilor să li se interzică să-şi lase animalele pe câmp pentru a se hrăni cu resturile vegetale perioada iernii şi primăverii.

Crescătorii de animale mai cer modificarea Legii 145/2014, în special a prevederilor legate de carnetul de comercializare, solicită ca identificarea animalelor să treacă în sarcina crescătorilor şi a asociaţiilor care efectuează Controlul Oficial al Producţiei (COP) şi, nu în ultimul rând, dispariţia monopolului deţinut de medicii veterinari de liberă practică prin eliminarea contractelor de concesiune.

"Medicii veterinari au ajuns un fel de Dumnezeu la sate", a declarat Marcel Andrei explicând că aşa cum îţi poţi alege medicul de familie, normal ar fi să poţi alege şi medicul veterinar, nu să te duci obligatoriu la acel unic medic dintr-o zonă, care are contract de cesiune.

De asemenea, crescătorii mai cer modificarea legii pajiştilor conform celor convenite cu asociaţiile profesionale şi cu respectarea normelor UE, acordarea subvenţiilor la timp, deblocarea şi sprijinirea exportului de miei, şi demararea, în timp util a discuţiilor privind depunerea cererilor pentru subvenţii pe anul 2016.

Liderul sindical a mai declarat că se impun modificări şi în ceea ce priveşte legislaţia muncii, mai ales în ceea ce priveşte contractele de muncă. Potrivit acestuia, în domeniul creşterii animalelor este mare penurie de personal, fluctuaţia oamenilor este foarte mare, şi este aberant să se ceară contracte nominale de muncă sau plata asigurărilor pentru un angajat anume, căci oamenii pleacă foarte des, uneori până ce angajatorul apucă să le facă forme legale şi nu îşi pot permite amenzile pe care le dau inspectorii de la forţele de muncă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne