Londra: Zeci de mii de manifestanţi anti-austeritate cer demisia lui Cameron

Cu aproximativ două luni înaintea referendumul privind Brexitul, zeci de mii de britanici au mărşăluit în Londra în semn de protest împotriva reducerii cheltuielile bugetare. O parte dintre protestatari i-au cerut premierului britanic David Cameron să demisioneze.
Protest în Londra împotriva austerităţii şi pentru demisia premierului britanic David Cameron, 16 aprilie 2016.
Protest în Londra împotriva austerităţii şi pentru demisia premierului britanic David Cameron, 16 aprilie 2016. (Captură Foto)

Zeci de mii de oameni au mărşăluit sâmbătă pe străzile Londrei pentru a protesta împotriva tăierilor bugetare plănuite de guvernul premierului David Cameron. Unii activişti au cerut demisia premierului datorită finanţelor offshore ale familiei sale.

Manifestanţii au pornit într-un marş de la University of Central London până la Trafalgar Square şi au cerut mai multe investiţii în serviciul de sănătate, în educaţie şi sectorul public, în ce alţii au afişat bannere pe care erau scrise mesaje precum “Cameron trebuie să plece!”

Protestul, care a inclus de asemenea cerinţe pentru protejarea industriei britanice a oţelului, a fost plănuit înainte ca premierul Cameron să recunoască săptămâna trecută faptul că la un moment dat a deţinut acţiuni în fondul de investiţii offshore al răposatului său tată.

La protestul de sâmbătă, desfăşurat cu aproximativ două luni înaintea referendumului la care britanicii vor decide asupra rămânerii ţării lor în Uniunea Europeană, au participat între 50.000 şi 150.000 de persoane. Conform rapoartelor media, printre manifestanţi s-au regăsit membri ai opoziţiei laburiste, militanţi pacifişti şi sindicalişti.

Unii dintre manifestanţi purtau o mască ce reprezenta un porc, pentru a ilustra în acest fel ideea că unii câştigă nemeritat de mult comparativ cu restul societăţii. “Conservatorii cresc impozitele, dar unii plătesc mai multe taxe decât alţii, care nici măcar nu sunt cei mai bogaţi”, a susţinut un protestatar care purta o astfel de mască.

Dar People’s Assembly, care a ajutat la organizarea marşului susţinut de sindicatele muncii, a susţinut că dezvăluirile făcute despre Cameron de aşa zisele Panama Papers dovedesc faptul că “acesta este un guvern pentru câţiva privilegiaţi”.

Cameron a făcut un pas fără precedent şi a publicat un rezumat al declaraţiilor sale fiscale din ultimii 6 ani, dar un nou sondaj publicat sâmbătă seara a descoperit că 52% dintre participanţi consideră că el nu a fost “cinstit şi deschis” în legătură cu situaţia sa financiară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe