Siberienii vor autonomie: „Încetaţi să mai hrăniţi Moscova!”

Potrivit sondajelor efectuate în Siberia, între 25% şi 30% dintre siberieni vor să se detaşeze complet şi imediat de Rusia, 60-70% dintre ei vor autonomie, în timp ce doar 10% sunt satisfăcuţi cu statutul actual al Siberiei în cadrul Federaţiei Ruse, potrivit The Speaker.
P. P.
03.08.2014

alte articole

(photos.com)
P. P.
03.08.2014

Potrivit sondajelor efectuate în Siberia, între 25% şi 30% dintre siberieni vor să se detaşeze complet şi imediat de Rusia, 60-70% dintre ei vor autonomie, în timp ce doar 10% sunt satisfăcuţi cu statutul actual al Siberiei în cadrul Federaţiei Ruse, potrivit The Speaker.

„Încetaţi să mai hrăniţi Moscova", este sloganul adoptat de mişcarea pentru autonomie a celei mai bogate regiuni din Rusia.

Sondajele, desfăşurate regulat de organizaţii politice şi sociale precum Alternativa Regionalistă pentru Siberia (CCA), Noile Drumuri ale Siberiei şi Mişcarea Siberiană, ilustrează un interes tot mai mare faţă de separarea sau o mai mare autonomie faţă de Moscova.

Siberia găzduieşte circa 11% din populaţia Federaţiei Ruse – în jur de 20 de milioane de locuitori – şi oferă Federaţiei o cantitate disproporţionat de mare din profiturile aduse de exporturile Siberiei, aproximativ 80%.

În 2012, aproximativ 70% din totalul exporturilor Rusiei proveneau din Siberia. În afară de petrol sau gaze, Siberia este foarte bogată în metale (inclusiv metale preţioase şi rare), minerale, lemn şi celuloză. Potrivit analiştilor, dacă Siberia încetează să mai plătească Rusiei profiturile obţinute din exporturi, va deveni cea mai bogată regiune sau printre cele mai bogate regiuni ale Federaţiei.

Unii siberieni au adoptat sloganul „Încetaţi să mai hrăniţi Moscova”, dar şi steagul verde şi alb siberian folosit pentru o perioadă scurtă din istoria Siberiei, când regiunea era independentă.

Chiar dacă Siberia este bogată în resurse naturale, salariul muncitorilor din regiune este mai mic decât cel din Moscova, în timp ce preţul alimentelor este aproape identic. Standardul de viaţă al Siberiei este în declin încă de la colapsul Uniunii Sovietice, iar rata mortalităţii a crescut cu aproape 30%. De asemenea, a crescut şi rata emigrării din Siberia în alte părţi ale Federaţiei Ruse.

După colapsul Uniunii Sovietice, siberienii au călătorit mai des în China şi în Japonia, decât la Moscova sau în Europa. Totodată, se crede că legăturile economice ale Siberiei sunt din ce în ce mai bune cu Asia, în detrimentul Moscovei sau St. Petersburgului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor