Moscova cheamă rezerviştii pentru ”exerciţii militare la scară naţională”

Paradă a tancurilor T-90 în Piaţa Roşie, 9 mai 2013
Paradă a tancurilor T-90 în Piaţa Roşie, 9 mai 2013 (YURI KADOBNOV/AFP/Getty Images)

Ministerul rus al Apărării a chemat rezerviştii pentru exerciţii militare pe scară naţională, care se vor efectua din luna august până în octombrie, a relatat, vineri, Interfax.

”Un număr de cetăţeni vor fi chemaţi la exerciţii militare, în timpul cărora vor desfăşura un antrenament suplimentar în domeniul lor de specialitate”, potrivit ministerului Apărării.

Antrenamentele se vor concentra pe a-i învăţa pe rezervişti să folosească echipamentele şi armele noi şi îmbunătăţite. Vor fi desfăşurate la bazele militare din toată ţara şi vor include personal specializat în comunicaţii de semnale, rachete şi artilerie şi logistică, precum şi infanterie motorizată şi forţele navale de coastă, potrivit raportului.

”În timpul perioadei de antrenament, toate serviciile vor primii raţii de mâncare potrivit normelor, cât şi haine şi echipament. Aceştia vor fi plătiţi potrivit poziţiilor lor: aproximativ 15.000 de ruble (420 de dolari). Cei care sunt angajaţi vor primi în continuare salariile obişnuite, în timp ce rezerviştii şomeri vor primi în continuare şomajul”, a precizat Newsru, citând un ofiţer.

Anunţul ministerului vine la numai o săptămână după ce preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a emis un decret pentru mobilizarea rezerviştilor ţării. Totuşi, potrivit comunicatului ministerului, exerciţiile şi antrenamentul sunt programate încă din luna noiembrie, atunci când s-a pregătit planul forţelor armate pentru 2014. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a emis un decret pentru includerea rezerviştilor în exerciţiile militare de pe 27 iunie.

Valery Gerasimov, şeful Statului Major, a anunţat iniţial planurile de chemare a rezerviştilor la exerciţii şi antrenamente în martie 2013.

Exerciţiile militare anterioare, care au fost efectuate în apropiere de graniţa cu Ucraina, i-a provocat pe liderii Occidentali şi au atras speculaţiile cu privire la o invazie iminentă. Încă de la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, în luna martie, membrii NATO şi-au manifestat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la activitatea militară.

În timp ce conflictele dintre paramilitarii afiliaţi Kremlinului şi armata ucraineană au căpătat amploare în ultimele săptămâni, parlamentarii britanici au avertizat NATO în legătură cu ”deficienţele alarmante” ale pregătirii forţelor sale în faţa ameninţării ruse, potrivit The Independent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe