Obama recunoaşte că CIA a "torturat nişte oameni"

Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (JEWEL SAMAD / AFP / Getty Images)

Preşedintele SUA, Barack Obama, a recunoscut vineri, într-o conferinţă de presă, că Statele Unite au apelat la tortură după atentatele de la 11 septembrie. Obama a declarat că înţelege de ce CIA s-a grăbit să folosească "tehnici de interogare" controversate imediat după prăbuşirea turnurilor gemene, când agenţia a capturat zeci de persoane suspectate de legături cu Al-Qaeda, şi a admis că CIA "a torturat nişte oameni".

"Am făcut numeroase lucruri corecte, dar am torturat oameni", a declarat Obama, în ajunul mult aşteptatei declasificări a unui raport al Congresului referitor la tehnicile de interogatoriu folosite de CIA între 2002 şi 2006, în perioada mandatului lui George W. Bush.

Obama a mai declarat că în eforturile de a preveni alte atacuri teroriste Al-Qaeda, SUA "a trecut o linie", şi a mai adăugat că este important ca acest lucru "să fie înteles şi acceptat", adăugând că, în opinia sa, ofiţerii CIA responsabili de torturarea deţinuţilor au lucrat sub o presiune extraordinară, într-o perioadă dominată de teamă.

Declaraţiile lui Obama, considerate de The Guardian drept unele din cele mai aspre făcute de preşedinte la adresa tratamentelor aplicat de CIA deţinuţilor, printre care privarea de somn, dezbrăcarea deţinuţilor ori simularea înecului, au fost prefigurate de publicarea unui raport al Asociaţiei Constitution Project care acuză că "oficiali americani de cel mai înalt rang - civili şi militari - poartă o parte a responsabilităţii pentru că au autorizat şi contribuit la implementarea torturii".

Reamintim că în urmă cu mai puţin de un an, în SUA a fost publicat un alt raport independent ce ajungea la concluzii similare, semnat de profesori universitari, doctori etc. Raportul arată că, în închisorile secrete aparţinând CIA, se aplicau practici precum alimentarea forţată a deţinuţilor aflaţi în greva foamei, interogatorii în forţă, simulări ale înecului etc. Concluziile raportului au fost catalogate drept "eronate" de către CIA şi "absurde" de către Pentagon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe