Un tribunal rus refuză să emită un mandat de arestare pentru activistul Navalny

Alexei Navalny în Kirov, 16 octombrie 2013.
Alexei Navalny în Kirov, 16 octombrie 2013. (VASILY MAXIMOV/AFP/Getty Images)

Un tribunal rus a respins, vineri, cererea Procuraturii şi a Serviciului Penitenciar pentru emiterea unui mandat de arestare pe numele activistului anticorupţie Alexei Navalny în baza suspiciunilor de încălcare a termenilor de arest la domiciliu.

Completul de judecată a decis să păstreze ”restricţiile dinaintea procesului” neschimbate, a declarat un purtător de cuvânt al Tribunalului Zamoskvoretski din Moscova, însemnând că Navalny va sta sub arest la domiciliu şi i se interzice folosirea internetului până la următoarea sa audienţă de pe 14 august.

Consilierul lui Navalny a anunţat anterior că serviciul penitenciar a cerut arestarea sa pentru că a comentat cu privire la aşa-numitul caz Yves Roches, în care Navalny este acuzat de furtul a peste 30 de milioane de ruble (840.600 de dolari) de la două companii, una afiliată firmei franceze de cosmetice.

Navalny şi alte nume proeminente ale opoziţiei au ridiculizat cazul, pe care îl consideră motivat politic.

O imagine cu Navalny zâmbind a fost postată pe microblogul său la câteva minute după ce instanţa de judecată a respins cererea de emitere a unui mandat pe numele său.

Anul trecut, într-un caz separat, Navalny a fost acuzat de delapidarea a 16 milioane de ruble (466.000 de dolari) sub formă de cherestea, fiind condamnat la cinci ani de închisoare. Sentinţa a fost suspendată după proteste stradale în Moscova.

Navalny a afirmat că acuzaţiile penale împotriva sa sunt inventate şi susţine că preşedintele rus, Vladimir Putin, care se teme de orice potenţiali rivali şi care conduce Rusia din 2000, a lansat, împreună cu puterea de la Kremlin, o campanie de reducere la tăcere a dizidenţilor.

Navalny, care a devenit cunoscut drept lider al activiştilor anticorupţie, a condus protestele de stradă care au zguduit Kremlinul în 2011 şi 2012, tulburând reîntoarcerea lui Putin pentru a-l treilea mandat la conducerea Rusiei.

Navalny nu mai poate deţine funcţii din cauza condamnării în cazul furtului de cherestea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe