"Şi eu sunt Inspectorul Pădurii!" Doina Pană, "inundată" cu zeci de mii de semnături

Peste 32.000 de români au semnat petiţia prin care cer ca accesul la site-ul Inspectorul Pădurii, aplicaţie prin care infracţiunile forestiere au fost reduse cu aproape 47%, să nu le fie blocat. Semnăturile au fost depuse astăzi la ministerul de resort.
Loredana Diacu
25.08.2017

alte articole

Acţiune la Ministerul Apelor şi Pădurilor (De-clic.ro)
Loredana Diacu
25.08.2017

Un grup de membri ai comunităţii de-clic a depus, vineri, la Ministerului Apelor şi Pădurilor, cele peste 32.000 de semnături pentru salvarea site-ului inspectorulpadurii.ro. Semnăturile au fost înmânate, în format electronic, pe un stick, şefei de cabinet a Doinei Pană şi depuse, de asemenea, şi la registratură.

Anterior depunerii zecilor de mii de semnături prin care cetăţenii cer ca accesul la singurul instrument de verificare a legalităţii transporturilor de lemn din România să nu le fie blocat, activiştii au afişat, în faţa Ministerului, stickere şi bannere în formă de frunză, cu mesajul: Şi eu sunt Inspectorul Pădurii!

Strângerea de semnături a avut loc în contextul în care, în ultimele luni, de pe site-ul Inspectorul Pădurii a dispărut posibilitatea de a verifica coordonatele GPS ale camioanelor. Apoi, perioada de timp în care se putea verifica un transport de lemn a fost redusă la 3 zile şi există riscul ca site-ul să nu va mai fi întreţinut deloc, pe motiv că n-ar exista contract de mentenanţă. Aşadar, imaginile satelitare nu vor mai fi încărcate, iar site-ul devine inutil. Scuza oficială: neînţelegerile ministerului cu firma dezvoltatoare.

"Avem o tradiţie şi avem o legătură cu pădurea şi vrem să ne implicăm în protejarea ei. Iar site-ul ăsta, Inspectorulpadurii.ro, ajuta la transparentizarea sectorului forestier şi ne ajuta pe noi să vedem ce se întâmplă. Totul era foarte vizual, totul era foarte deschis. Şi în momentul în care rămâi fără instrument... e normal să vrei să faci ceva să-l recuperezi şi să-l îmbunătăţeşti", a declarat pentru Epoch Times responsabilul de campanie, Raluca Veştemeanu.

Potrivit Ralucăi Veştemeanu, de-clic.ro a discutat anterior depunerii semnăturilor cu ministrul Doina Pană, care a promis exact ce a spus şi presei, că până în 2018 va respecta decizia CSAT potrivit căreia sectorul forestier trebuie să fie transparentizat dar nu a comunicat niciun calendar de implementare şi nu a oferit nicio garanţie că site-ului inspectorulpadurii.ro va fi menţinut şi dezvoltat.

"Noi, practic, asta am cerut, chiar dacă site-ul nu mai este acoperit de un contract de mentenanţă, să se găsească soluţii proactive să se asigure în continuare accesul la site, mentenanţa lui şi îmbunătăţirea lui, căci el era într-o variantă de testare şi o variantă beta şi trebuia îmbunătăţit.

Subiectul pădurilor este considerat de siguranţă naţională şi conform unei decizii trebuie ca sectorul forestier românesc să fie transparentizat şi cât mai deschis publicului. El a început să fie deschis publicului prin Radarului Pădurilor în 2014, după care a fost lansată aplicaţia inspectorul Pădurii unde puteai verifica numărul de înmatriculare a camionului, dacă era ceva în neregulă sunai la 112, ulterior a fost lansat site-ul Inspectorul Pădurii care face mult mai mult decât să verifice camioane. Era conectat la satelit, trimitea alerte de tăiere direct la minister, se puteau verifica o mulţime de informaţii. Practic, noi am continuat transparentizarea până în 2016 şi apoi am oprit-o brusc. Cetăţenii nu îşi dau seama ce se întâmplă, ni se oferă promisiuni că vom avea ceva până în 2018, dar avem un punct mort, din 2016 până în 2018 noi nu ştim ce se va întâmpla în pădurile noastre", a adăugat Veştemeanu.

Reamintim că în iunie 2015, CSAT a decis măsuri referitoare la ”defrişările ilegale ale fondului forestier naţional”, dispunând ”dezvoltarea sistemului informatic integrat de urmărire a materialelor lemnoase – SUMAL, operaţionalizarea sistemului FMIMS şi dezvoltarea sistemului Radarul Pădurilor de alertare a instituţiilor cu responsabilităţi în materie”.

Revenind la Inspectorul Pădurii, Doina Pană a acuzat că, în 2016, Guvernul Cioloş a lansat aplicaţia pentru mobil ”Inspectorul Pădurii”, ca o transparentizare a Radarului Pădurilor, însă aceasta nu a fost finalizată din cauza unui contract cu atribuire directă, că multe dintre alarmele înregistrate pe site au fost alarme false şi că de fapt "nu s-a vrut decât un spectacol de imagine, cu costuri uriaşe."

”Am ajuns în 2017, a revenit Guvernul PSD. Ministrul Petcu, văzând situaţia ilegală a unui contract care nu s-a finalizat, care nu poate fi plătit pentru că este atribuire directă, şi văzând blocajul, pentru că nu te poţi apuca de o altă dezvoltare, a solicitat o comisie internă şi Corpul de Control al prim-ministrului, care este în derulare la ora actuală. Pentru că nu mai avem timp, pentru că hotărârea CSAT trebuie să fie luată până la finalul anului 2018, am depus o plângere la Parchet, am cerut celeritate, am depus o informare prim-ministrului”, a declarat Doina Pană.

Declaraţiile Doinei Pană vin în contextul în care cetăţenii arată că eficienţa site-ul a fost amplu demonstrată: infracţiunile forestiere au scăzut cu aproape 47% în doar un an de la lansare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor