Greenpeace: Progres în protecţia pădurilor virgine şi cvasivirgine. Ministerul Mediului alocă fonduri
alte articole
Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a redactat o hotărâre prin care se alocă resurse de la Fondul pentru Mediu pentru inventarierea pădurilor virgine şi cvasivirgine care ne-au mai rămas, informează Greenpeace România, salutând acest progres în direcţia protejării pădurilor virgine şi cvasivirgine.
Proiectul de HG prevede alocarea a 2,58 milioane de lei pentru finanţarea unui studiu privind identificarea pădurilor virgine şi cvasivirgine din România în vederea înscrierii în "Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine".
"Această inventariere este necesară după ce în ultimii 10 ani România a pierdut o parte din pădurile virgine şi cvasi-virgine. Studiul finanţat din Fondul pentru Mediu urmează să stabilească care suprafeţe de pădure au rămas neatinse şi îndeplinesc criteriile pentru a fi strict protejate, prin includerea în Catalogul Naţional", anunţă reprezentanţii Greenpeace, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.
Greenpeace mai reaminteşte că munţii Carpaţii adăpostesc, în România, cele mai vaste păduri virgine din zona temperată a Uniunii Europene şi că aceste păduri dispar din cauza necunoaşterii şi a lipsei de responsabilitate faţă de valoarea lor, fie prin intervenţii imorale, fie în urma tăierilor ilegale.
"Greenpeace estimează că, drept consecinţă, România a pierdut în ultima decadă aproape jumătate din pădurile virgine şi cvasivirgine. Este necesar ca în aceste păduri să nu se intervină în niciun fel, să fie lăsate să trăiască conform propriilor legi, urmând procesele şi ciclurile naturale. Protejarea lor înseamnă asigurarea unui mediu sănătos şi funcţional, capabil să susţină dezvoltarea şi bunăstarea noastră. ”Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine” este instrumentul legal care stabileşte criteriile de identificare, procedura de includere şi măsurile prin care vor fi protejate", arată activiştii de mediu.
Reamintim că la mijlocul lunii septembrie, Greenpeace România a fost într-o vizită surpriză la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi a transmis ministrului Cristiana Paşcă Palmer mesajul a peste 20.000 de oameni din întreaga lume cu privire la nevoia de a acţiona ferm şi de urgenţă pentru salvarea ultimelor păduri virgine ale Europei.
"Apreciem că acesta este un pas necesar în direcţia solicitării Greenpeace că Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor să iniţieze şi să coordoneze un inventar naţional pentru identificarea tuturor pădurilor virgine şi cvasivirgine din România, să includă imediat în Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine pădurile nominalizate pentru includerea în lista patrimoniului mondial UNESCO şi să impună un moratoriu pe orice fel de intervenţii în aceste păduri", concluzionează activiştii de mediu.