Raport Greenpeace: 42% din tăierile ilegale depistate în 2016 au fost semnalate de cetăţeni

Greenpeace România a lansat raportul tăierilor ilegale de arbori din România în anul 2016.
Pădure
Pădure (Pixabay.com)

În 2016, la nivel naţional au fost înregistrate 9.444 de cazuri de tăieri ilegale de arbori, ceea ce reprezintă o medie de 26 de cazuri pe zi. Din totalul cazurilor depistate ca fiind ilegale, 3.986 - adică 42% - au fost identificate de cetăţeni, potrivit unui nou raport Greenpeace România.

Dintre judeţele care au înregistrat cele mai multe cazuri identificate de tăieri ilegale, pe primul loc se află judeţul Mureş cu 1057 de cazuri (11%), urmat de Braşov – 664 de cazuri (7%) şi Olt - 605 cazuri (6%).

Ca volum de lemn tăiat ilegal, raportul Greenpeace România arată că din judeţele Maramureş, Iaşi şi Cluj au dispărut cele mai mari cantităţi de lemn, cele trei judeţe înregistrând 52% din volumul de lemn tăiat ilegal la nivel naţional. Cu o medie de 14,82 m³ pe caz, prejudiciul total estimat de autorităţi, în perioada 2015-2016, este de 39.475.235,29 ron (aproximativ 9 milioane de euro), iar cele mai mari prejudicii au fost înregistrate în judeţul Maramureş – 17.966.536 ron – reprezentând 45,59% din valoarea totală la nivel naţional.

1.146 mijloace de transport confiscate

În cursul anului 2016 au fost aplicate 22.264 de contravenţii, în valoare de 33.038.652 ron, cele mai multe fiind înregistrate în judeţele Argeş – 2.106 contravenţii, Vrancea – 1.969 şi Mureş – 1.455. Totodată, ca urmare a noilor prevederi legale, au fost confiscate, de către reprezentaţii Poliţiei şi cei ai Jandarmeriei, 1.146 de mijloace de transport folosite pentru transportarea de material lemnos fără provenienţă legală.

42% din tăierile ilegale depistate, semnalate de către cetăţeni

Cifrele arată că implicarea societăţii civile a avut un rol extrem de important şi fără precedent în identificarea şi semnalarea cazurilor de tăieri ilegale. Astfel, 42% dintre cazurile investigate, respectiv 3.986, au fost identificate de cetăţeni şi semnalate autorităţilor, prin instrumentele puse la dispoziţie de către autorităţi- Radarul Pădurii, aplicaţia mobilă Inspectorul Pădurii, site-ul www.inspectorupadurii.ro, dar şi prin platforma on-line lansată de Greenpeace România, www.salvezpadurea.ro.

Judeţele cu cel mai mare grad de implicare a cetăţenilor sunt Argeş şi Dâmboviţa, fiecare cu 7% din totalul cazurilor identificate ca urmare a sesizărilor primite.

În ceea ce priveşte aplicaţia mobilă Inspectorul Pădurii, aceasta a fost instalată de peste 60.000 de utilizatori, iar din totalul apelurilor efectuate la numărul de urgenţă 112, pentru a verifica transportul de material lemnos, 1 din 5 a dus la descoperirea unei infracţiuni. Mai exact, 3.184 de transporturi verificate nu erau înregistrate în baza de date a sistemului de prevenire a tăierilor ilegale (SUMAL), conform prevederilor legislative în vigoare.

Felicitări cetăţenilor care nu au rămas pasivi în faţa distrugerii pădurilor. Iată cum transparenţa poate ajuta în lupta împotriva tăierilor ilegale. Ministerul Apelor şi Pădurilor trebuie să continue să ofere cetăţenilor posibilitatea de a contribui la stoparea degradării pădurilor României, prin implementarea completă a Sistemului de Management al Informaţiilor şi de Monitorizare Forestieră. Pe lângă acest sistem care presupune integrarea datelor legate de administrarea pădurilor, transparenţa totală mai înseamnă date statistice corecte şi publice, deci continuitatea Inventarului Forestier Naţional, precum şi un registru unic şi public al contravenţiilor şi infracţiunilor silvice, care să reunească raportările tuturor autorităţilor de control, de la Garda Forestieră la Poliţie şi Jandarmerie", a declarat Valentin Sălăgeanu, Coordonator al campaniei de păduri la Greenpeace România.

Raportul este disponibil aici.