Ziua 23. "Furtul rămâne, ei continuă! Demisia!"
alte articole
UPDATE. La ora 22, protestatarii au cântat din nou imnul. În Piaţă se scandează din nou Demisia!
* * *
UPDATE. De aproape o oră, protestatarii strigă fără oprire Demisia, Demisia.
* * *
UPDATE. Ca în fiecare seară, la ora 21, în Piaţa Victoriei a răsunat imnul, iar protestatarii şi-au aprins luminile telefoanelor mobile. După intonarea imnului cei prezenţi în Piaţă au scandat, minute în şir, Demisia, Demisia!
* * *
UPDATE. Numărul celor aflaţi în Piaţa Victoriei crescuse, în jurul orei 20.30, la circa 350 de persoane.
Cei prezenţi sunt de părere că schimbarea începută prin abrogarea OUG 13 trebuie să continue, căci este nevoie de mult mai mult. În primul rând de demisia Guvernului şi, în al doilea rând, o schimbare a modului de a guverna şi legifera, căci după ce au dat înpoi cu OUG 13, "aleşii" încearcă să fure pe alte părţi, acuză oamenii. E nevoie de o "asanare morală", care se va face în timp, dacă oameni sunt perseverenţi.
"Furtul rămâne, ei continuă, au început acum cu pădurile, o iau aşa, puţin câte puţin, zic nu merge să lucrăm pe plan mare va furăm treptat, liniştiţi că voi staţi frumos acasă că v-aţi plictisit să ieşiţi în stradă, aveţi şi altele de făcut. Mi-a zis cineva, mai dar mai vedeţi-va de viaţa voastră. Păi asta e viaţa noastră, viaţa nu poate să fie altfel decât într-o normalitate pe care ei ne-o fură..." declară o tânără.
"Astăzi înţeleg că au atacat ordonanţa prin care guvernarea anterioară mai limita exploatarea ilegală a pădurilor,. cei ce erau prinşi cu lemnul li se confiscă mijlocul de transport şi lemnul furat. Se pare că au modificat ordonanţă pentru ca clientela de partid are nevoie să exploateze pădurile României cât au mai rămas. Azi, asta e motivul, probabil mâine o să ne dea alt motiv.", adaugă o altă persoană.
"Să nu mai strig "hoţii", asta îmi doresc! Guvernul a greşit, să plece, aşa se întâmplă şi în plan profesional în privat. La firma la care lucrez, dacă greşesc, a doua zi plec cu demisia pe masă sau dat afară. Aşa trebuie să se întâmple şi la ei.", ne spune, la rândul său un tânăr.
Cât despre modul în care receptează politicienii la putere mesajul Străzii, părerile sunt împărţite:
"Eu cred că în mintea lor e încă ideea că câinii latră caravana trece!", spune o persoană.
"Consider că îi jenăm, destul de mult ca să aibă o reacţie până la urma. toată stradă a lucrat sistematic zile în şir la această presiune, sunt convinsă că au simţit-o, sunt convinsă că îi jenează şi au primit mesajul asta nu se poate guverna această ţară în acest fel.", este de părere altcineva.
* * *
UPDATE. În jur de 250 de persoane s-au adunat, în jurul orei 20.00, în Piaţa Victoriei, unde se scandează "Zi de zi aici vom fi!".
În Piaţă pot fi văzute drapele tricolore şi pancarte cu mesaje precum "Hoţia a ruinat România", sau "Jos guvern penal, marş la tribunal!".
* * *
Pentru a 23-a seară consecutiv, cetăţenii se strâng în Piaţa Victoriei, unde cer demisia celor ce se fac vinovaţi de adoptarea OUG 13, act văzut de societatea civilă drept o tentativă de a legifera hoţia şi corupţia.
"Suntem în stradă pentru că Parlamentul a votat abrogarea OUG 13. Este prima noastră mică victorie, încă mai avem de ieşit şi mai avem de lucrat în raport cu domnii politicieni. Au început să înţeleagă ce aşteptăm de la dumnealor, nu au înţeles chiar totul şi îi ajutăm să meargă înainte cu schimbarea. Avem probleme mari la cele două camere ale Parlamentului; aşteptăm să înţeleagă PSD, în primul rând, că aceşti doi oameni sunt o problemă. Şi apoi mai avem o problemă cu Guvernul. Atenţie, a fost o ordonanţă guvernamentală şi Guvernul este responsabil cu OUG 13. Aşteptăm să tragă concluziile...", a declarat ieri un protestatar.
Protestele continuă şi după respingerea ordonanţei de mutilare a Codului Penal, căci cetăţenii nu au încredere că guvernanţii şi în genere cei de la putere au auzit cu adevărat vocile lor, drept dovadă discursurile lor duplicitare şi măsurile pe care le întreprind în Guvern şi Parlament unde, reamintim, se încearcă "dezincriminarea" defrişărilor ilegale etc. În consecinţă, oamenii îşi doresc ca schimbarea să meargă mai departe şi Guvernul, care nu mai este credibil nici pe plan intern nici pe plan extern, să îşi dea demisia. De plecat ar trebui să plece din politică sau cel puţin din demnităţile publice, şi Dragnea şi Tăriceanu, cred mulţi protestatari.
Ca element de noutate, protestul de azi are loc pe fundalul unei mici remanieri guvernamentale, decizie luata în CExN al PSD. Departe de a schimba premierul, aşa cum cere Strada, PSD a propus astăzi un nou ministru la Justiţie, avansând numele unei persoane care nu face parte din partid şi care are o reputaţie profesională relativ bună, respectiv pe judecătorul Tudorel Toader. Liderii PSD au mai operat o mică remaniere, împingând-o pe Rovana Plumb (o persoană cu greutate politică, zice Dragnea) la Ministerul Fondurilor Europene, l-au trecut pe Alexandru Petrescu la ministerul pentru IMM-uri şi l-au promovat de Mihai Tudose la Ministerul Economiei.
În timp ce Guvernul îşi aduce oameni noi, în plan extern recunoaşterile la adresa protestatarilor români curg, presa străină şi politicienii continuând să vorbească laudativ la adresa protestatarilor români care au făcut din ţara noastră un dascăl în materie de spirit civic.
Photo credit: Mihuţ Savu