"Şi-a scos omul aluniţele, şi-a pus dinţi. N-aţi observat niciunul?" - Circ la TV despre "noul Ciolacu"

Emisiunea "Bună, România"
Andrei Pricopie
27.08.2024

Premierul Marcel Ciolacu, desemnat oficial candidat PSD pentru alegerile prezidenţiale, şi-a făcut un "upgrade" de imagine - şi-a scos aluniţele şi şi-a refăcut dinţii. Schimbarea de "look" le-a atras atenţia jurnaliştilor Radu Buzăianu şi Răzvan Zamfir, realizatorii "Bună, România", care au abordat printre altele şi acest subiect în emisiunea lor.

Răzvan Zamfir: Aţi văzut noua faţă a lui Marcel Ciolacu? Ca să nu mă duc în zona de blasfemii şi să vorbesc despre schimbarea la faţă a domnului Marcel Ciolacu? Sau a PSD-ului?

Sergiu Bîlcea (PNL): Întrebarea mea este ce fel de carte va scrie domnul Ciolacu, pentru că tocmai a declarat război PNL-ului în weekend cu acuzaţii extraordinar de grave. Şi ce să vezi astăzi? Spune că el va face guvern cu PNL. Să înţeleg că bipolaritatea există la domnul Ciolacu. Să înţeleg că astăzi va avea un subiect şi mâine va scrie altceva despre acel subiect.

Răzvan Zamfir: Deci asta v-a deranjat pe dumneavoastră, că erau nişte atacuri la adresa PNL în timpul congresului şi acum iarăşi declaraţii de dragoste: "domnule, am vorbit şi eu la nervi". Domnule Bîlcea, să ştiţi că nu Marcel Ciolacu v-a înjurat la congres. Are oameni pentru aşa ceva: domnii Grindeanu şi Tudose.

Domnule Miruţă, insistăm în superficialitatea noastră caracteristică cu acest subiect. Şi-a scos omul aluniţele şi-a pus dinţi. N-aţi observat niciunul? Eu cred că măcar domnul Ciolacu se bucură că, uite domnule, cineva a remarcat. Şi aşa ... ajunge în turul doi. Degeaba, spuneţi. Ce schimbări pregăteşte doamna Lasconi...

Radu Miruţă (USR): Să ia contact cu oamenii. Şi treaba asta ne energizează, văzând că oamenii cuplează aşa un pic la empatia pe care Elena Lasconi le-o arată. Noi ne facem treaba în fiecare zi. În acelaşi timp ne ajută şi oamenii ăştia din PSD şi PNL, că îşi cară polonice în cap unul altuia, dar fierb în aceeaşi oală unul cu celălalt. Vedeţi dumneavoastră, populaţia asta a României totuşi nu poate fi în număr mare păcălită.

Oamenii ăştia au fost la guvernare împreună. PNL-ul acum e zgâriat de eticheta asta că ar fi fost în subordinea PSD-ului şi se forţează să se prefacă cum că ar fi în opoziţie la PSD. Păi, cât timp Ciolacu e şeful lor, cât timp Boloş e subordonatul lui Ciolacu, cât timp Ciolacu a luat cele mai antiliberale măsuri guvernamentale pe mandat de ministru de Finanţe cu PNL, cât timp toate pozele lui Ciucă sunt la braţetă cu Ciolacu crede cineva în ţara asta că ăştia sunt rivali unii altora? Cu cât încearcă mai tare să se forţeze, cu atât devin într-un ridicol şi mai mare.

Radu Buzăianu: Aş merge la domnul Felix Cozma cum e normal, dar trebuie să trecem un pic cu o escală pe la domnul Bîlcea pentru a da o replică la aceste acuzaţii.

Sergiu Bîlcea: USR-ul are aceeaşi retorică, iar românii în 9 iunie au dat un vot. Eu cred că ideal ar fi pentru ei să schimbe un pic discursul şi modul în care se raportează la votanţi, pentru că în următoarea perioadă PNL îşi doreşte un pol de dreapta, am spus-o deschis, eu sunt unul dintre susţinătorii acestui pol de dreapta, dar dacă lucrurile nu vor merge într-o matcă normală, eu cred că USR n-a învăţat nimic din alegerile din 9 iunie. O părere care...

Radu Miruţă: Dar ştiţi că pentru un dans trebuie două persoane. Degeaba vă doriţi dumneavoastră ... spunem foarte clar cu actuala conducere subordonată PSD-ului... e o dorinţă doar din partea dumneavoastră, nu e şi din partea USR-ului. Noi şi dacă luăm de două ori mai puţine voturi, nu o să ne predăm niciodată în faţa PSD-ului.

Răzvan Zamfir: Domnule Cozma, aş vrea să vă supun atenţiei aceasta. Măcar dumneavoastră să ziceţi ceva frumos despre... noul Marcel Ciolacu după intervenţia cosmetică.

Felix Cozma (PSD): Toţi ne facem, sau cel puţin cei care suntem interesaţi. Eu m-aş referi mai mult la aspectele politice, că ştiţi că mie îmi place foarte mult modul în care dumneavoastră comentaţi şi duceţi emisiunea. Şi atunci, cum să spun, ne aprindem ... de la chestiunea asta.

Este interesant punctul de vedere al colegilor de la PNL şi cu atât mai mult este interesant, întrucât noi întotdeauna am spus că dorim o alianţă cu PNL-ul la guvernare. Nu am vrut noi să facem un pol de dreapta. N-am vrut să creăm majorităţi cu nimeni altcineva. Dar nu putem nici să stăm să încasăm la infinit pentru că atacurile, dacă ţineţi minte, au venit şi din partea liderilor PNL, prin Rareş Bogdan şi alţi colegi, domnul Cozma, un tiz de-al meu, ca să spun aşa, care de când îl ştiu eu, tot timpul spune că PSD-ul are o problemă şi că PNL-ul cât este de frumos. Este logic şi îl înţeleg, are o dispută acolo la Satu Mare, ca şi alţii.

Ideea de bază este că, la fel cum a spus şi premierul, suntem până la finalul lui 2024 în această alianţă. Noi ne dorim o construcţie alături de PNL şi în viitor.

Răzvan Zamfir: Dacă nu se retrage PNL-ul de la guvernare, domnule Cozma, că au zis că sunt 49% şanse să se retragă.

Felix Cozma: Este opţiunea dânşilor, dar eu vreau să atrag atenţia că iată, şi să nu se supere domnul Miruţă pe mine, scorul USR nu a fost atât de bun în urma faptului că dânşii au plecat de la guvernare. Şi trebuie să recunoaştem că din cauza asta au fost cumva, hai să spunem, puşi la colţ de români.

Răzvan Zamfir: Dar nu-i plângeţi de milă, că se descurcă. Dar vedeţi cum e românul? Când pleacă de la guvernare un partid, e sancţionat la vot. Dacă stă la guvernare... nu prea e atât de sancţionat. Românul nici nu analizează. Bă, a fost bine, n-a fost bine, a fost o mişcare utilă, n-a fost... Dacă pleacă de la guvernare înseamnă că...

Felix Cozma: Şi mai e o chestiune ... că spunea domnul deputat Bîlcea de faptul că-şi doreşte o construcţie şi susţine această idee cu construcţia de dreapta. Bune, pot să fii cu un pas în guvernare şi cu un pas dincolo, înţeleg că domnul Miruţă... se dau foarte bine cu cei de la USR ... îmi place cum joacă. ...

Răzvan Zamfir: Să facem o sinteză. Dvs. vreţi o guvernare cu PNL-ul în continuare, PNL-ul vrea o guvernare cu USR-ul. USR-ul cu cine vrea o guvernare, domnul Miruţă?

Radu Miruţă: USR-ul spune că nu poate colabora cu actuala conducere a PNL pentru cele făcute de cei de la PNL împotriva electoratului de dreapta. S-au predat în braţele otrăvite ale PSD-ului...

Radu Buzăianu: E o dinamică, pentru că doamna Lasconi a zis să se cureţe PNL-ul. PNL-ul s-a ofuscat - Domnule, ne spune doamna Lasconi ce să facem noi cu toate? Doamna Lasconi a revenit - ...nu, în sensul că aşa, comportamentul.... Şi acum reveniţi la ideea că ar trebui să se cureţe de această conducere PNL-ul.

Răzvan Zamfir: Dar se poate rezolva asta foarte uşor. Deci, domnule Miruţă, am încropit aşa o soluţie. Dacă vreţi cu PNL, dar cu altă conducere, trebuie să-l susţineţi pe Ciucă să ajungă preşedintele României şi PNL va avea o nouă conducere.

Radu Miruţă: Pe domnul Ciucă nu îl susţine nici tot electoratul PNL.

Sergiu Bîlcea: Exact acelaşi lucru l-aţi făcut şi în campania din 9 iunie sau pentru alegerile din 9 iunie. Eu repet acest lucru. Dacă nu veţi schimba modul în care vă asumaţi sau vreţi să rămâneţi în opoziţie pentru totdeauna, probabil că asta veţi fi, în opoziţie pentru totdeauna, nu e treaba mea. Ce pot să spun este astăzi că domnul Ciucă şi-a menţinut cuvântul şi şi-a dat demisia din prim-ministru. Cred că a fost gestul de onoare. Cred că totuşi USR trebuie să se uite un pic mai sigur şi la alianţele din teritoriu, pentru că dacă nu va încerca să facă alianţe, încet, încet, aşa cum spun, va rămâne izolat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor