Shen Kuo, cel mai mare om de ştiinţă cu ale sale „Eseuri din rezervorul cu vise”

Shen Kuo, cel mai mare om de ştiinţă cu ale sale “Eseuri ale visului de unificare”
Shen Kuo, cel mai mare om de ştiinţă cu ale sale “Eseuri ale visului de unificare” (Catherine Chang / Epoch Times)

Shen Kuo (1031-1095 d.Hr.) a fost un om de ştiinţă ce avea cunoştinţe foarte vaste şi o mulţime de realizări, ce a trăit în timpul dinastiei Song de nord. Cel mai mult despre el se aminteşte ca fiind autorul cărţii „Meng Xi Bi Tan” (Eseuri din rezervorul cu vise sau Pensula vorbeşte din pârâul visului), o carte care abordează o gamă largă de subiecte, precum matematica, astronomia, fizica, chimia, cartografia şi medicina.

Născut în familia unui oficial guvernamental, Shen a studiat sârguincios încă din copilărie. Fiind îndrumat de mama sa, el a citit toată colecţia de cărţi a părinţilor săi, până la vârstă de 14 ani. Mai târziu, călătorind prin toată ţara, el şi-a făcut notiţe de geografie şi orice inovaţie despre care a auzit.

Shen a trecut examenul imperial în serviciul public, cu note foarte mari în 1063, fiind continuu promovat într-o serie de posturi oficiale guvernamentale, datorită abilităţilor sale. De-a lungul vieţii sale, şi-a demonstrat talentele în inginerie, strategie militară şi literatură. Implicările sale în luptele politice dintre conservatori şi reformatori din perioada de reformare a “Noilor Legi” sau “Noilor Politici” au provocat unele controverse, însă contribuţia sa în astronomie, matematică, geografie şi medicină, prin scrierea cărţii “Meng Xi Bi Tan” (Eseuri din rezervorul cu vise) au fost privite ca fiind cele mai importante din istoria ştiinţifică chineză.

În cartea “Eseuri din rezervorul cu vise” Shen a descris declinarea magnetică. Aceasta a fost cea mai veche înregistrare din istoria omenirii cu privire la descoperirea declinării magnetice, concept care nu a fost cunoscut în Europa decât cu 400 de ani mai târziu, în 1492, când Cristofor Columb (1451-1506) l-a descoperit în timpul primului său voiaj în America.

Shen Kuo a observat oameni care săpau fântâni pentru colectarea uleiului negru, din subteran. L-a numit „ulei din stâncă” nume folosit şi în prezent în China pentru petrol. Shen a remarcat că resursa de petrol era abundentă, prezicând un impact potenţial imens, care ar putea fi adus lumii.

Shen a mai sugerat că fosilele s-au format din resturi ale animalelor şi plantelor antice. Pe baza acestei teorii, el a dedus mediul natural antic, bazat pe fosilele descoperite. Aproximativ 400 de ani mai târziu, în timpul Renaşterii, Leonardo da Vinci (1452-1519) a descoperit natura fosilelor.

Shen şi-a documentat experienţele de viaţă în cercetare şi descoperi ştiinţifice în cartea “Eseuri din rezervorul cu vise”, care este considerată a fi prima mare enciclopedie ştiinţifică în istoria Chinei.

Yoshio Mikami, un matematician japonez, a declarat că Shen Kuo a fost unic în întreaga istorie a matematicii în Extremul Orient, iar britanicul sinolog şi biochimist Joseph Needhama a afirmat că ar fi “una dintre cele mai măreţe minţi ştiinţifice din istoria Chinei”. Pentru a comemora realizările lui Shen Kuo, asteroidul 2027 a fost numit în cinstea lui în 1979, de Observatorul Astronomic Muntele Purpuriu al Academiei Chineze de Ştiinţe.