Kou Zhun, un cancelar influent, fără o casă în ţara pe care a guvernat-o

Un cancelar influent a guvernat ţara, deşi nu avea casă
Un cancelar influent a guvernat ţara, deşi nu avea casă (SM Yang / Epoch Times)

Kou Zhun (961-1023) a servit drept cancelar în perioada dinastiei Song, amintindu-se adesea despre el ca despre un cancelar puternic, dar fără să aibă o casă în ţara pe care a condus-o.

Tatăl lui Kou Zhun a decedat când acesta era încă un copil, iar mama sa ţesea la o fabrică pentru a-şi câştiga existenţa şi a-l putea creşte. A fost o perioadă dificilă pentru mama lui, mai ales că ea îl iubea foarte mult pe Kou Zhun. Totuşi, atunci când tânărul Kou Zhun s-a pierdut în bucuriile materiale, din furie, mama sa a aruncat cu o greutate spre Kou Zhun lovindu-l la picior. Atât mama cât şi fiul erau şocaţi de piciorul sângerând, după care, mama lui Kou Zhun, lăcrimând, i-a tratat rana cu medicament. Acest accident l-a ajutat pe Kou Zhun să se trezească, hotărându-se să studieze sârguincios.

Kou Zhun a luat examenul imperial, devenind oficial guvernamental. Însă, mama sa era grav bolnavă, la acel moment. Înainte să moară, ea i-a dat unei servitoare în vârstă, un tablou pictat de ea, rugând-o să i-l arate lui Kou Zhun, în cazul în care acesta se va pierde în viaţa de lux.

Peste câţiva ani, Kou Zhun a devenit cancelar, iar dragostea lui pentru lux a fost urmată de puterea pe care o avea. Într-una din zile, în timp ce plănuia să dea un banchet pentru a-şi serba ziua de naştere, servitoarea în vârstă i-a arătat lui Kou tabloul lăsat de mama lui, simţind că a sosit momentul potrivit. Pe tablou era un poem, scris de mama lui Kou Zhun, prin care îl sfătuia să nu uite de greutăţile pe care le-au avut, greutăţi, din cauză cărora mulţi oameni încă sufereau. După cele văzute, cu ochii în lacrimi Kou Zhun a anulat imediat petrecerea de aniversare, returnând toate darurile.

Kou Zhun era onest şi avea simţul dreptăţii. În primăvara anului 991 d.Hr., o fost o secetă severă, care a durat timp de câteva luni. Împăratul şi-a adunat toţi miniştrii pentru a discuta referitor la ceea ce urmau să întreprindă. Când i s-a cerut opinia, Kou a răspuns: “Noi credem că cerul ar favoriza o societate de drept. După mine, seceta e un semn al cerului că există nedreptate care necesită a fi investigată.”

La acea vreme, fratelui unui ministru i s-a dat o pedeapsă foarte uşoară pentru comiterea unui act de corupţie serios, în timp ce un oficial de rang inferior a fost executat pentru o infracţiune minoră. Auzind acestea, ministrul de la curte a rămas pietrificat de această dezvăluire în faţa împăratului, şi a îngenuncheat cerşind milă. Comportamentul lui Kou a transmis un avertisment şi pentru alţi oficiali corupţi. Când Song a fost atacat de Khitan, dinspre nord, Kou Zhun a insistat să-l convingă pe împărat să meargă în faţa pentru a ridica moralul trupelor. Datorită unei astfel de încurajări, trupa statului Song a luptat, deşi se afla într-o poziţie defavorizată, reuşind să ajungă la un tratat cu Khitan.

Deşi Kou Zhun era prestigios şi influent, el a trăit o viaţă simplă muncind timp de zeci de ani la curte. Un bun prieten al său, Wei Ye, l-a descris într-un poem ca un cancelar influent, totuşi fără o casă în ţara pe care a guvernat-o. Poemul a fost atât de larg răspândit, încât chiar şi mesagerul unui trib nordic a întrebat despre acesta, aflându-se în vizită în capitala startului Song.

De Kou se aminteşte că de un prim-ministru nobil şi cu simţul dreptăţii, din perioada dinastiei Song, a istoriei Chinei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură