Ouyang Xiu, unul dintre cei “Opt mari maeştri ai prozei Tang şi Song”

Ouyang Xiu, liderul mişcării reformei literaturii dinastiei Song de nord
Ouyang Xiu, liderul mişcării reformei literaturii dinastiei Song de nord (Catherine Chang / Epoch Times)

Ouyang Xiu (1007-1072 d.Hr.) a fost un scriitor renumit din perioada dinastiei Song de nord şi persoana cea mai influentă în literatura dinastiei Song. El era privit de către colegii săi ca Maestru Confucianist.

Mama lui Ouyang a jucat un rol important în conturarea personalităţii sale. Tatăl său a murit pe când el avea doar patru ani, familia rămânând într-o stare economică precară. Se povesteşte că el scria cu stuff pe pământ, deoarece nu-şi putea permite să-şi cumpere unelte de scris şi hârtie. Fiind sprijinit de mama sa, el a studiat foarte sârguincios. La vârstă de 23 de ani, Ouyang Xiu a trecut examenul de doctorat, ajungând la treapta de sus a unui cărturar.

În cei patruzeci de ani de carieră politică, el a trecut prin toate nivelurile, acumulând o mare experienţă în procedurile interne şi externe imperiale şi obţinând rezultate remarcabile. Cu toate acestea, cu simţul dreptăţii şi sinceritatea sa, el şi-a atras tot felul de lucruri maliţioase şi tratamente răutăcioase.

El a scris un articol în care a criticat puterea, după care a fost retrogradat într-o zonă pustie în calitate de judecător inferior, petrecând acolo mai mulţi ani. În loc să-şi plângă de milă, el s-a bucurat de frumuseţea naturii de acolo, scriind articole remarcabile, care s-au răspândit şi au fost lăudate. El s-a numit pe sine Zuiweng (“Bătrânul Beţiv”), dedicându-se scenelor frumoase îmbătătoare. Mai târziu a decis să se retragă, neputând fi de acord cu prim-ministrul.

Ouyang Xiu a fost un personaj important în istoria literaturii chineze. Era cunoscut, mai ales, pentru proza sa, preferând stilul natural, demonstrând fineţe şi uşurinţă, spre deosebire de acele stiluri strălucitoare, bogat ornamentate şi obscure, care erau la modă la acel moment. De-a lungul vieţii sale Ouyang Xiu a susţinut acest stil în cele peste 500 de eseuri frumoase ale sale, fiind astfel privit ca lider a acestei noi mişcări literare.

Ouyang Xiu nu a fost gelos pe cei care dădeau dovadă de talent. Un exemplu bun a fost recomandarea dată lui Su Shi. Se povesteşte că în perioada în care Ouyang Xiu era examinator imperial al serviciului public, i s-a întâmplat să citească un articol atât de impresionant, încât s-a gândit că merita primul loc. Faptul că toate lucrările aveau numele candidaţilor sigilate l-a făcut pe Ouyang Xiu să creadă că articolul a fost scris de unul din studenţii săi. Pentru a evita un conflict de interese el a decis să acorde acestui candidat locul al doilea. Însă, până la urmă, s-a dovedit că articolul a fost scris de Su Shi, un candidat de douăzeci de ani, necunoscut lui.

Lui Ouyang Xiu i-a părut foarte rău pentru decizia luată, aşa că l-a recomandat pe Su Shi prietenilor săi, buni cunoscători ai literaturii, într-o scrisoare, spunând că: “Articolele lui Su Shi sunt într-adevăr minunate. Eu, ca un om în vârstă, ar trebui să-i dau lui posibilitatea să obţină o poziţie importantă. Minunat! Minunat!” Ghidat de altruismul lui Ouyang Xiu şi a altor învăţaţi ai literaturii, Su Shi şi-a rafinat şi mai mult scrierile sale, devenind un cărturar bine cunoscut.

Altruismul lui Ouyang Xiu şi abordarea pe larg a lucrurilor a oferit o platformă literară plăcută mai multor talente, cum ar fi Su Shi, iar în cele din urmă a condus la prosperitatea literaturii din perioada dinastiei Song de nord.

În calitate de lider al mişcării reformei literaturii, el a fost apreciat ca fiind unul dintre cei “Opt mai maeştri ai prozei Tang şi Song”.