Şerban Nicolae face pasul în spate: Sunt dispus să retrag amendamentele la legea graţierii!
alte articole
Autor al unor amendamente la legea graţierii care au scandalizat literalmente opinia publică, senatorul PSD Şerban Nicolae susţine că a discutat cu Liviu Dragnea pe acest subiect şi că este dispus să-şi retragă oricând amendamentele, "mai ales că a văzut că sunt colegi care nu le susţin."
"N-am niciun fel de ambiţie personală, niciun interes. N-am făcut un amendament pentru a graţia corupţii", a declarat senatorul, adăugând că, "aşa cum i-am spus domnului preşedinte PSD, sunt dispus să retrag oricând amendamentul", relatează Hotnews.
"Nu a fost niciun fel de calcul pe acest plan, nu am exclus şi nu am introdus faptele de corupţie. Nu am niciun fel de miză, nu am încasat niciun fel de sume de bani. Din punctul meu de vedere, pot să renunţ oricând la aceste amendamente, n-am să fac opinie separată faţă de colegii din Parlament. Eu n-am avut probleme cu faptele de corupţie , n-am urmărit graţierea. N-am niciun fel de ambiţie personală. Am văzut că ieri a ieşit poporul român în stradă şi s-a pronunţat. Toate lucrurile trebuie analizate. Aştept şi punctul de vedere al ANP", a mai declarat senatorul, citat de Realitatea.net.
Întrebat când îl va retrage, Nicolae a răspuns că acest lucru se va întâmpla probabil la şedinţa Comisiei juridice în care va fi dezbătută legea.
Reamintim că anunţul lui Şerban Nicolae, autor al unor amendamente care ar urma să-i scoată mai repede de după gratii pe cei ce au luat şi dat mită, pe cei care s-au făcut vinovaţi de trafic de influenţă etc., are loc la nicio zi după ce mii de cetăţeni au pornit, pentru a doua săptămână consecutiv, în marş de la Guvern la Parlament, revoltaţi fiind de iniţiativele de graţiere a corupţilor
Nici nu s-a stins bine ecoul marşului şi al scandărilor "Cuib de hoţi şi de mafioţi!", Afară, afară, trădători de ţară! şi "Şerban Nicolae, vine la pârnaie!", că Liviu Dragnea a anunţat că a discutat cu Şerban Nicolae, care i-a spus că îşi va retrage amendamentul pentru graţierea celor condamnaţi pentru luare şi dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu.
Întrebat dacă a avut vreo discuţie cu liderul senatorilor PSD în privinţa amendamentului depus la proiectul de lege privind graţierea, liderul PSD a declarat că Nicolae i-a dat asigurări că îl va retrage.
Reamintim că Şerban Nicolae a propus un amendament la legea graţierii prin care deţinuţii condamnaţi pentru luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu ar urma să beneficieze de clemenţă. Pe lângă excluderea a numeroase fapte de corupţie de pe lista infracţiunilor ce nu beneficiază de clemenţă, Nicolae mai propune şi alte amendamente care ar putea crea premisele pentru o eventuală graţiere parţială a lui Dan Voiculescu, de exemplu.
Astfel, liderul senatorilor PSD a propus, de exemplu, graţieri parţiale generoase pentru cei cu pedepse de până la 10 ani inclusiv. Astfel, celor condamnaţi la 10 ani ar urma să li se scadă jumătate din restul rămas de executat. De graţieri parţiale generoase ar urma să aibă parte şi cei cu condamnări sub 10 ani în timp ce persoanele condamnate pentru până la 3 ani ar urma să fie graţiate total.
Potrivit amendamentelor senatorului PSD, pedepsele ar urma să fie graţiate astfel, conform Adevărul:
în întregime, pedepsele de până la trei ani inclusiv, în întregime, pedepsele de până la şapte ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mic de trei ani. Deci cei condamnaţi la 7 ani de închisoare şi care au ispăşit deja patru ani şi o zi sunt liberaţi;
parţial, cu trei ani, pedepsele de până la şapte ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mare de patru ani. Astfel, celor condamnaţi la 7 ani de închisoare care au executat o singură zi din pedeapsă li se scad automat trei ani din cei 7;
parţial, trei pătrimi din restul rămas neexecutat din pedepsele de până la 10 ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mic de patru ani. Deci cei care au executat executat 6 ani şi o zi, din cei patru ani rămaşi mai execută doar un an;
parţial, jumătate din restul rămas de executat din pedepsele de până la 10 ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mare de patru ani. Deci celor condamnaţi la 10 ani, dar au executat o singură zi, li se scad din pedeapsă cinci ani.