"Demisia, demisia!" - Protestatarii #rezist revin la Guvern. Ziua 42
alte articole
Scandările "Demisia, demisia!" şi "Hoţii!" au răsunat de la primele ore ale dimineţii în Piaţa Victoriei, intrată în cea de-a 42-a zi de proteste.
În pofida ploii torenţiale, o mână de protestatari şi-au făcut apariţia devreme lângă Guvern. Printre ei, şi ultramaratonistul Andrei Roşu, unul dintre temerarii care ţin aprinsă "flacăra rezistenţei" la Guvern. Reamintim că de la începutul protestelor, Roşu, practic, aproape s-a mutat pe timpul zilei în Piaţa Victoriei, pentru ca cei care trec prin zonă să ştie că protestele nu încetează iar guvernanţii să fie conştienţi că Strada e cu ochii pe ei.
"Este tentaţia de a fi devenit cu toţii dezamăgiţi, uşor deprimaţi... dar lucrurile nu sunt aşa de simple, uşor- uşor or să vină şi veştile bune. (...) Chiar dacă în Parlament hoţii au majoritatea, asta nu înseamnă că îşi fac de cap nestingheriţi pe acolo, o să venim cu precizări, e o rezistenţă destul de puternică în Parlament. (...) E foarte important când apar derapaje majore să revenim în Piaţă!", spune Roşu - primul român care a traversat înot Canalul Mânecii şi deţinător al mai multor recorduri mondiale şi naţionale.
"Există mai multe modalităţi de a lupta cu un sistem corupt, dar foarte important e să construim un alt sistem în paralel. (...) Trebuie să ducem lucrurile la bun sfârşit, când ne asumăm că facem ceva, să facem! (...) Senzaţia e că nu contează, dar şi băieţii ăştia de vis-a-vis sunt traşi de urechi de cineva la Parlamentul European şi nu prea le convine că sunt în continuare proteste. Chiar dacă vin o sută de oameni, două sute, 8 oameni, sunt întrebaţi, de ce sunt zilnic proteste", spune Roşu, lansând un apel către cetăţeni să ţină aprinsă flacăra de veghe în Piaţa şi să vină, măcar câteva minute, în drum spre sau dinspre serviciu, în Victoriei.
Reamintim că de la adoptarea OUG 13 şi până acum, oamenii au venit zilnic în Piaţa Victoriei, cerând demisia celor ce se fac vinovaţi de atac la adresa Justiţiei şi statului de drept, căci în această cheie este văzută adoptarea ordonanţei.
Pe lângă demisii - a Guvernului, ale lui Dragnea şi Tăriceanu, ambii consideraţi complici dacă nu chiar iniţiatori ai adoptării OUG 13 - protestatarii cer depolitizarea instituţiilor statului şi "primenirea" clasei politice, astfel încât în funcţiile de mare răspundere şi demnitate să nu mai fie personaje cu dosare penale.
În plus, pe măsură ce timpul trece şi cei de la putere par a se înţepeni în scaune din ce în ce mai mult iar parlamentari precum Şerban Nicolae se zbat să îi elibereze pe corupţi, oamenii se declară tot mai indignaţi de atitudinea celor ce ar trebui să-i reprezinte, nu "să îşi bată joc" de ei.
"Ne chinuim de 27 de ani să scăpăm şi încă nu reuşim. Nu înţeleg cum poţi să accepţi să fii bătaia de joc a unor oameni fără Dumnezeu. Sunt nişte oameni care nu merită să fie acolo şi care nu fac decât să îşi bată joc de toţi românii cinstiţi, educaţi şi civilizaţi de pretutindeni!", ne declara ieri o persoană.
"Avem probleme în educaţie, avem probleme în sistemul de sănătate şi nu sunt puţine, avem probleme în administraţie şi cea mai mare problemă care acum există pentru dumnealor e grija pentru puşcăriaşi care stau 3 în pat, ceea ce nu e real, să fim serioşi, mai real e că în spitale oamenii stau 3 în pat, copiii bolnavi de cancer nu mai beneficiază de tratament de o lună.
Aceşti oameni mint, nu mai au credibilitate, indiferent ce spun, fac cu totul altceva. Suntem luaţi de proşti, poporul ăsta nu e prost, poporul ăsta nu este un popor care să accepte măgării de genul ăsta, nu mai suntem înainte de '89, sunt alte generaţii de oameni. Şi nu doar generaţiile noi, sunt şi oameni pensionari care înţeleg în ce direcţie se îndreaptă politica şi ţara şi îşi fac griji pentru copii şi nepoţi. Nu toţi şi-au vândut votul şi viitorul copiilor şi nepoţilor lor pentru 100 de lei la pensie", adăuga o altă protestatară.