Ziua 39. Protestele continuă la Guvern. "Ne-am pus viaţa pe pauză pentru ţară!"

Pentru a 39-a seară consecutiv de când "noaptea, ca hoţii", Guvernul a adoptat ordonanţa ce mutila Codurile Penale în favoarea corupţilor, protestatarii revin în Piaţa Victoriei cerând politicienilor să conducă România ca pe un stat de drept nu ca pe o feudă.
Loredana Diacu
10.03.2017

alte articole

Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Loredana Diacu
10.03.2017
Se încarcă player-ul...

UPDATE. La fel ca în fiecare seară, la ora 21:00 protestatarii şi-au aprins luminile telefoanelor mobile şi au cântat imnul naţional al României, după care au scandat minute în şir Demisia!.

Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

"Datorăm celor ce au murit la Revoluţie, le datorăm ceva, nu cred că şi-au dorit ca aceşti oameni să fie în fruntea noastră şi să ne hotărască destinele noastre şi ale copiilor noştri", declară o protestatară.

* * *

UPDATE. În ciuda burniţei reci, câteva zeci de persoane s-au strâns în Piaţa Victoriei, în jurul orei 20.00. La portavoce se aude: "Nu vrem să fim o naţie de hoţi!"

Mai nou, la nemulţumirile care i-au scos până acum în stradă pe români se adaugă şi motivarea deciziei prin care CCR a decis că DNA a perturbat activitatea Guvernului anchetând OUG 13.

"Am înţeles că prin această motivare se dă miniştrilor o imunitate mult mai puternică şi practic nu mai pot fi traşi la răspundere de nimeni", spune o protestatară.

Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)
Protest (Mihuţ Savu / Epoch Times România)

Protest
Protest

"Părinţii noştri şi-au pierdut startul, şi de asta trebuie să ieşim noi acum. Fiecare avem copii sau poate o să avem copii iar dacă noi pierdem acum ţara asta pierde, în 10 ani o să fim un fel de Bantustan, adică o ţară în care nu ai instituţii, nu ai separaţia puterilor în stat, unde oamenii corupţi pot să conducă arbitrar, se cheamă Cecenia, de exemplu.(...)

E greu, ne vedeţi, au trecut mai bine de patru săptămâni, ne-am pus viaţa pe pauză pentru ţara asta. Eu trebuia să plec în iunie din ţară şi lucrurile aşa cum sunt mi-au schimbat punctul de vedere, am familie, am prieteni, nu se poate să laşi lucrurile aşa, nu e normal la 27 de ani de la Revoluţie să ne întoarcem înapoi de unde am plecat.

Slavă Domnului, conştiinţa civică s-a trezit, oameni mai tineri decât mine au realizat că trebuie să pună mâna pe lege şi să-şi înţeleagă drepturile şi responsabilităţile şi atunci când injustiţia devine lege, rezistenţa devine datorie!", declară un protestatar.

* * *

Astăzi la prânz un român rezista în ploaie sub o umbrelă roşie inscripţionată cu #rezist. Pe seară, colegii săi de protest s-au strâns şi ei în Piaţa Victoriei, unde cer demisia Guvernului şi schimbarea modului în care este condusă ţara.

Protestatar #rezist la Guvern (Dan Mihai Bălănescu)
Protestatar #rezist la Guvern (Dan Mihai Bălănescu)

Reamintim că din data de 31 ianuarie, când, în pofida protestelor stradale, a criticilor din partea societăţii civile, a organizaţiilor magistraţilor, instituţiilor anticorupţie etc. Guvernul a adoptat OUG 13, cetăţenii vin zi de zi şi seară de seară în Piaţa Victoriei, devenită epicentrul luptei paşnice pentru schimbare în România.

Apogeul protestelor a fost atins pe 5 februarie, când aproximativ 600.000 de protestatari au ieşit în stradă în întreaga Românie din care circa 300.000 în Bucureşti. În aceeaşi seară, premierul Grindeanu a anunţat abrogarea OUG 13 şi, după aproape alte trei săptămâni, Parlamentul a respins şi el ordonanţa, nu înainte de a mai încerca varii eschive.

Protestele au continuat însă, oamenii cerând în continuare demisia celor ce au greşit precum şi o reformare profundă a clasei politice. În paralel cu protestele, cetăţenii strâng semnături pentru Proclamaţia România 2017 şi pentru referendumul vizând demiterea Gabrielei Firea

"A te implica civic nu are termen de expirare şi nici nu e ceva pe termen determinat, chiar dacă Guvernul îşi dă demisia, pleacă, problemele rămân, avem în continuare o clasă politică coruptă, probleme amânate (...) Această mişcare de rezistenţă, de fapt, se transformă într-o mişcare de "hai să schimbăm România, să schimbăm mentalităţi şi să facem viaţa tuturor mai bună, nu e ceva ce se încheie mâine!", explica ieri o protestatară care strângea semnături.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor