Semnificaţia Sărbătorilor de iarnă împreună cu cei dragi

Pentru           copii, sărbătorile marchează intrarea în cultura  familială,           permite construirea identităţilor în cadrul  familiei, cât şi           transmiterea unor tradiţii şi a anumitor  valori culturale,           artistice şi morale.
Pentru copii, sărbătorile marchează intrarea în cultura familială, permite construirea identităţilor în cadrul familiei, cât şi transmiterea unor tradiţii şi a anumitor valori culturale, artistice şi morale. (Getty Images)

Sărbătorile de iarnă, numite şi sărbătorile în familie, este momentul în care se reîntâlnesc părinţi, copii şi nepoţi, îşi fac daruri şi se bucură de clipele petrecute împreună în jurul mesei. Ele cuprind o mulţime de obiceiuri precum cântece tradiţionale, împodobirea bradului şi darurile mult aşteptate de copiii din întreaga lume.

Pentru copii, sărbătorile marchează intrarea în cultura familială, permit construirea identităţilor în cadrul familiei, cât şi transmiterea unor tradiţii şi a anumitor valori culturale, artistice şi morale.

Este cea mai specială perioadă a anului, când avem posibilitatea să ne exprimăm cele mai nobile sentimente prin detalii, cuvinte, cadouri şi evenimente petrecute împreună. Acesta poate fi un moment special dăruit familiei şi prietenilor pentru a consolida legătura de dragoste şi prietenie, dar este şi un moment pentru reîntâlnirea cu noi înşine. Acum este timpul ca afecţiunea, responsabilitatea, onestitatea, bunătatea şi toleranţa să meargă către cei ce au nevoie de noi.

Dorim ca aceste ”momente speciale ” să fie începutul unei noi etape în vieţile noastre, iar spiritul Sărbătorilor de iarnă să ne aducă bucurii şi să ne învăluie cu manifestările sale magice, lăsând imaginaţia să abunde în sentimente şi gânduri vesele. Sentimentele bune pe care le conţin Sărbătorile să ne însoţească în fiecare zi pe tot parcursul noului an - este momentul pentru noi începuturi şi pentru întărirea relaţiilor.

Sărbătorile înseamnă timp pentru familie, reconciliere şi fericire

Adunaţi-vă familia pentru a împărtăşi momente minunate. Evitaţi confruntarea, argumentele şi amintirile sau impresiile triste. Amintiţi-vă unele dintre evenimentele frumoase care au făcut parte din sărbătorile trecute şi pe care le apreciaţi cel mai mult. Sărbătorile sunt magice pentru toţi cei care doresc să mai fie copii: ghirlande pe brazi, lumânări, cină, nuci, covrigi, ornamente, deserturi şi multă muzică.

Luaţi decizia curajoasă de a ierta şi de a vă umple de linişte şi bucurie.

Este timpul să oferiţi

Deschide-ţi-vă inima şi lasaţi-vă purtaţi de spiritul acestor Sărbători de iarnă şi dăruiţi o jucărie, o farfurie cu mâncare fierbinte, un zâmbet, o acţiune dezinteresată, menită să alunge starea de singurătate, nevoie sau durere a altei persoane.

Este timpul pentu reflecţie

Găsiţi un spaţiu de reflecţie. Nu vă judecaţi, doar observaţi şi găsiţi aspectele pe care urmează să le îmbunătăţiţi; asumaţi-vă angajamentul de a schimba sau transforma acel obicei, acea atitudine sau acel lucru care vă cauzează ceva rău vouă şi altora. Când unele experienţe trăite aduc durere sau confuzie înseamnă că am făcut greşeli care pot fi corectate doar prin puterea de recunoaştre, prin multă înţelepciune, corectitudine, speranţă şi optimism. Este o perioadă de zâmbete şi bucurie, dar şi de evocare a unor momente bune sau mai puţin bune ce fac parte din viaţă.

Empatizaţi

Nu suntem toţi la fel şi nu avem întotdeauna aceleaşi idei. Acest lucru ne îmbogăţeşte mediul şi ne permite să ne ridicăm spiritual; pot apare animozităţi din partea celor care nu au aceeaşi părere ca a noastră. De aceea, este important să ne străduim să empatizăm cu ceilalţi încercând să ne punem în locul lor; astfel vom afla de ce acea sau acele persoane spun anumite lucuri şi de ce fac ceea ce fac. Nu este deloc uşor şi ne trebuie foarte multă bunătate, răbdare, compasiune şi perseverenţă.

Sărbătorile ne amintesc că trebuie să mulţumim

Faceţi o listă cu persoanele care au făcut cândva ceva special pentru dv., chiar dacă nu aţi vorbit cu ei de mult timp; uraţi-le ”Sărbători Fericite” şi încercaţi să întreţineţi relaţii bune şi armonioase. Mulţumiţi-vă cu ce aveţi şi încercaţi să-i ajutaţi pe cei în nevoie.

Depăşiţi trecutul şi încercaţi să nu vă îngrijoraţi pentru viitor, trăiţi prezentul, viaţa poate fi minunată! Acest lucru în cazul în care ţineţi seama de valori morale, care vă vor defini firea şi comportamentul.

La sfârşit de an, împărtăşirea tradiţiilor familiale şi transmiterea importanţei de a fi buni, de a ne gândi la ceilaţi, de a ne hrăni spiritul şi de a ne bucura de lucurile minore din viaţă devin cel mai bun cadou pe care-l putem oferi celor dragi.