Şeful Pentagonului afirmă că Statele Unite vor "lua înapoi" Canalul Panama de sub influenţa Chinei

Statele Unite vor „lua înapoi” Canalul Panama de sub influenţa Chinei, a declarat marţi secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, în timpul unei vizite în ţara din America Centrală, potrivit Reuters.
După discuţii cu Guvernul Panama, Hegseth a promis să aprofundeze cooperarea cu forţele de securitate panameze şi a declarat că nu i se va permite Chinei să „militarizeze” canalul prin utilizarea relaţiilor comerciale ale firmelor chineze în scopuri de spionaj.
„Împreună, vom lua înapoi Canalul Panama de sub influenţa Chinei. China nu a construit acest canal. China nu operează acest canal şi China nu va folosi acest canal ca armă. Împreună cu Panama în frunte, vom menţine canalul sigur şi disponibil pentru toate naţiunile”, a declarat Hegseth, vorbind la un debarcader renovat cu asistenţă americană în Panama City.
Context
Potrivit sursei citate, peste 40% din traficul de containere din SUA, evaluat la aproximativ 270 de miliarde USD pe an, tranzitează Canalul Panama, reprezentând mai mult de două treimi din navele care trec zilnic prin a doua cea mai aglomerată cale navigabilă interoceanică din lume.
Hegseth, primul secretar american al apărării din ultimele decenii care vizitează Panama, a survolat canalul cu un elicopter Black Hawk după ce s-a întâlnit cu trupele americane şi cu forţele de securitate panameze. El a vizitat, de asemenea, ecluza Miraflores, salutând marinarii care treceau cu o navă container.
Limbajul său părea echilibrat - ferm, dar totodată oferind unele asigurări panamezilor încă neliniştiţi de ameninţările lui Trump privind revendicarea canalului.
În timp ce Hegseth a adus în discuţie eliminarea influenţei chineze, Trump a vorbit în termeni mai largi şi nu a exclus posibilitatea de a folosi forţa militară.
Călătoria lui Hegseth urmează rapoartelor conform cărora administraţia Trump a solicitat opţiuni din partea armatei americane pentru a asigura accesul la canal, pe care Statele Unite l-au construit acum mai bine de un secol şi l-au predat panamezilor în 1999.
Trump s-a plâns că a fost o afacere proastă pentru Statele Unite.
Având în vedere retorica dură a lui Trump, miza vizitei lui Hegseth a fost mare.
„În ansamblu, aceasta nu a fost o problemă câştigătoare pentru Statele Unite în ceea ce priveşte diplomaţia publică în Panama”, a declarat Ryan Berg, director al Programului pentru America din cadrul Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale.
Cu toate acestea, foşti şi actuali oficiali americani şi experţi susţin că Statele Unite au găsit în preşedintele panamez José Raul Mulino un partener dispus să abordeze problema influenţei chineze.
În februarie, Mulino a anunţat demersul oficial al ţării de a ieşi din Iniţiativa chineză "Centura şi Drumul" şi a sprijinit măsurile luate de Trump împotriva migraţiei.
Preşedintele panamez a acceptat zborurile de deportare a unor cetăţeni străini şi a depus eforturi pentru a-i opri pe migranţii din America de Sud care traversează periculoasa junglă Darien din ţara sa.
Hegseth l-a lăudat pe Mulino, spunând că guvernul său a înţeles ameninţarea reprezentată de China, iar remarcile sale referitoare la faptul că Panama este lider în abordarea problemelor de securitate ale canalului au părut a fi o aluzie la sensibilităţile panameze.
"În realitate sau în percepţie, chinezii comunişti au avut intenţii de a controla mai mult acest canal, iar noi le spunem: Nu sub supravegherea noastră", le-a spus Hegseth trupelor americane şi forţelor de securitate panameze. "Parteneriatul nostru va creşte şi mai mult", a adăugat el.
Pete Hegseth, veteran al armatei americane şi fost prezentator Fox News, a susţinut cu entuziasm agenda de securitate a lui Trump axată pe sud, prin mijloace precum trimiterea de trupe americane la graniţa Statelor Unite cu Mexicul, oferirea de spaţiu la o bază din Guantanamo Bay, Cuba, pentru reţinerea migranţilor, şi avioane militare pentru zborurile de deportare.
Preocupările SUA în materie de securitate
Trump a susţinut în mod fals cu privire la Canalul Panama că ar fi operat de China, dar chiar Hegseth a infirmat acest lucru marţi, menţionând că soldaţi chinezi sunt prezenţi acolo.
Însă experţii recunosc preocupările de securitate ale SUA, în special în ceea ce priveşte spionajul, cu o prezenţă comercială chineză expansivă în Panama, care include, de asemenea, planuri ale firmelor chineze de a construi un pod peste canal.
„China nu a fost niciodată implicată în gestionarea şi operarea Canalului Panama şi nici nu a interferat vreodată în afacerile canalului. Singura dată în istorie când canalul a fost întrerupt a fost din cauza unei invazii americane. Cine protejează cu adevărat neutralitatea şi prosperitatea canalului? Cine continuă să clameze 'recuperarea' canalului? Cine este adevărata ameninţare la adresa acestuia?”, se arată într-o declaraţie a Ambasadei Chinei în Panama.
Luna trecută, Trump a sărbătorit o tranzacţie condusă de firma americană BlackRock pentru a cumpăra cea mai mare parte a activităţii portuare de 22,8 miliarde USD a conglomeratului din Hong Kong CK Hutchison, inclusiv porturile sale de la ambele capete ale Canalului Panama.
Trump a spus că achiziţia este un exemplu al modului în care este „revendicat” canalul de către SUA.
Dar China a criticat-o, autoritatea de reglementare a pieţei afirmând că va efectua o analiză antitrust a tranzacţiei.
Actuali şi foşti oficiali americani spun referitor la Canalul Panama că ar fi esenţial pentru tranzitul navelor de război americane într-un eventual viitor conflict în Asia, deoarece navele Marinei ar trece din Atlantic în Pacific pentru a sprijini efortul de război.
Chiar şi fără să blocheze canalul, China ar putea supraveghea navele care tranzitează zona.
Cu toate acestea, John Feeley, fost ambasador al SUA în Panama între 2015 şi 2018, a contestat afirmaţia administraţiei Trump potrivit căreia prezenţa Chinei în Panama reprezintă o încălcare a tratatului SUA-Panama.
„Ceea ce nu este legitim în legătură cu modul în care Trump a procedat este tactica de intimidare pe care a folosit-o, şi anume să afirme că a existat o încălcare a tratatului de neutralitate. Nu a fost aşa”, a spus Feeley.
Mulino a apărat administrarea canalului de către Panama, afirmând că acesta a fost gestionat în mod responsabil pentru comerţul mondial, inclusiv pentru cel al Statelor Unite, şi că „este şi va continua să fie panamez”.