Trump, despre discuţiile privind Ucraina: Ar putea decurge bine, dar vine un moment în care ori treci la fapte, ori taci

Donald Trump, preşedintele SUA (X - The White House)
Redacţia
13.04.2025

Preşedintele american Donald Trump a declarat sâmbătă că discuţiile menite să pună capăt războiului din Ucraina ar putea merge bine, dar „există un moment în care ori treci la fapte, ori taci”.

Trump a făcut acest comentariu pentru reporteri la o zi după ce şi-a arătat frustrarea faţă de Rusia şi i-a transmis să „se mişte” pentru a ajunge la o înţelegere.

„Cred că situaţia dintre Ucraina şi Rusia ar putea merge bine şi veţi afla destul de curând. Există un moment în care pur şi simplu trebuie fie să acţionezi, fie să taci şi vom vedea ce se întâmplă, dar cred că lucrurile merg bine”, le-a declarat Trump reporterilor, potrivit Reuters.

Trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, a purtat, vineri, discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin despre căutarea unui acord de pace.

Discuţiile au avut loc într-un moment în care dialogul dintre SUA şi Rusia menit să convină asupra unei încetări a focului înaintea unui posibil acord de pace care să pună capăt războiului părea să fi stagnat din cauza dezacordurilor cu privire la condiţiile pentru o pauză completă a ostilităţilor.

Trump a dat semne că îşi pierde răbdarea şi a vorbit despre impunerea de sancţiuni secundare ţărilor care cumpără petrol rusesc, dacă va considera că Moscova tergiversează încheierea unui acord.

Mai devreme, sâmbătă, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, l-a lăudat pe Trump, afirmând că acesta înţelege conflictul din Ucraina mai bine decât oricare alt lider occidental.

„Când vorbim despre eliminarea cauzelor profunde ale oricărui conflict, inclusiv conflictul ucrainean, aceasta este singura modalitate de a rezolva problema şi de a stabili o pace durabilă. Eliminarea cauzelor profunde. Preşedintele Trump a fost primul şi până acum, cred, aproape singurul dintre liderii occidentali care a afirmat în mod repetat, cu convingere, de mai multe ori, că a fost o greşeală uriaşă să tragă Ucraina în NATO. Şi aceasta este una dintre cauzele profunde pe care le-am citat de atâtea ori”, a declarat Lavrov la Forumul diplomatic din Antalya, în sudul Turciei.

Putin, care a lansat invazia la scară largă în Ucraina în februarie 2022, a considerat mult timp înclinarea Ucrainei spre Occident, inclusiv dorinţa acesteia de a adera la NATO, drept o ameninţare la adresa Rusiei.

Comentând un acord între Ucraina şi Rusia de a întrerupe loviturile asupra instalaţiilor energetice ale celeilalte părţi, Lavrov a declarat că Moscova s-a ţinut de cuvânt şi a acuzat Kievul că loveşte infrastructura energetică rusă aproape în fiecare zi.

„Le-am dat colegilor noştri din Turcia, ministrului (de Externe) (Hakan) Fidan, ceea ce am dat americanilor, ONU, OSCE - lista faptelor care enumeră atacurile Ucrainei din ultimele trei săptămâni împotriva infrastructurii energetice ruse”.

Ucraina a făcut acuzaţii similare împotriva Rusiei de la aprobarea moratoriului susţinut de SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor