Administraţia Trump decide să scutească smartphone-urile şi computerele de la noile tarife vamale

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a scutit smartphone-urile, computerele şi unele alte dispozitive electronice de tarifele „reciproce”, inclusiv de taxele de 125% impuse importurilor din China, relatează BBC.
Serviciul Vamal şi de Protecţie a Frontierelor din SUA a publicat vineri târziu un anunţ în care explică faptul că bunurile vor fi excluse de la tariful global de 10% impus de Trump majorităţii ţărilor şi de la taxa mult mai mare pe importurile din China.
Măsura vine ca urmare a îngrijorărilor companiilor de tehnologie din SUA cu privire la faptul că preţul gadgeturilor ar putea creşte vertiginos, deoarece multe dintre acestea sunt fabricate în China.
Aceasta este prima amânare semnificativă de orice fel a tarifelor impuse de Trump Chinei, un analist comercial descriind-o drept un „scenariu care schimbă jocul”.
Scutirile - retroactivate de la 5 aprilie - includ şi alte dispozitive şi componente electronice, inclusiv semiconductori, celule solare şi carduri de memorie.
"Acesta este scenariul de vis pentru investitorii în tehnologie", a postat pe X Dan Ives, director global al departamentului de cercetare în domeniul tehnologiei la Wedbush Securities, adăugând că "Excluderea smartphone-urilor şi a cipurilor reprezintă un scenariu care schimbă jocul în ceea ce priveşte tarifele impuse Chinei."
Marile firme de tehnologie precum Apple, Nvidia, Microsoft şi industria tehnologiei în general pot răsufla uşurate în acest weekend, a mai spus el.
Casa Albă a afirmat că scutirile au fost făcute pentru a se asigura că întreprinderile au mai mult timp pentru a muta producţia în SUA.
„Preşedintele Trump a precizat că America nu se poate baza pe China pentru a produce tehnologii critice precum semiconductori, cipuri, smartphone-uri şi laptopuri. La indicaţia preşedintelui, aceste companii se grăbesc să îşi mute producţia în Statele Unite cât mai curând posibil”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt.
Trump a declarat vineri reporterilor că este de acord cu tarifele ridicate impuse Chinei.
„Şi cred că ceva pozitiv va ieşi din asta”, a spus el, lăudând relaţia sa cu liderul chinez Xi Jinping.
Aceste bunuri electronice sunt încă supuse tarifului de 20% impus Chinei în legătură cu fentanilul, a postat pe X Stephen Miller, adjunct al şefului de cabinet al Casei Albe responsabil cu elaborarea politicilor.
Unele estimări sugerează că preţurile iPhone în SUA s-ar putea tripla în cazul în care costurile ar fi transferate consumatorilor.
SUA este o piaţă majoră pentru iPhone-uri, în timp ce Apple a reprezentat mai mult de jumătate din vânzările sale de smartphone-uri anul trecut, potrivit Counterpoint Research.
Acesta afirmă că până la 80% din iPhone-urile Apple destinate vânzării în SUA sunt fabricate în China, iar restul de 20% în India.
Împreună cu alţi giganţi ai smartphone-urilor, precum Samsung, Apple a încercat în ultimii ani să îşi diversifice lanţurile de aprovizionare pentru a evita o dependenţă excesivă de China.
India şi Vietnamul au apărut ca principale centre de producţie suplimentare.
Pe măsură ce tarifele au intrat în vigoare, Apple ar fi căutat să accelereze şi să îşi crească producţia de dispozitive produse în India în ultimele zile.
Trump planificase ca o serie de tarife vamale ridicate pentru ţări din întreaga lume să intre în vigoare în această săptămână. Dar miercuri a schimbat rapid cursul, anunţând că va pune în aplicare o pauză de 90 de zile pentru ţările afectate de tarifele americane mai mari - cu excepţia Chinei, ale cărei tarife le-a ridicat la 145%.
Trump a declarat că majorarea tarifelor pentru China este din cauza faptului că ţara este pregătită să riposteze cu propria taxă de 84% asupra bunurilor americane.
Într-o schimbare dramatică de politică, Trump a declarat că toate ţările care nu au luat măsuri de retorsiune împotriva tarifelor SUA vor beneficia de o amânare - şi se vor confrunta doar cu un tarif general de 10% - până în iulie.
Casa Albă a declarat apoi că această măsură a fost o tactică de negociere pentru a obţine condiţii comerciale mai favorabile din partea altor ţări.
Trump a susţinut că taxele sale la import vor aborda nedreptatea din sistemul comercial global, precum şi că vor aduce înapoi în SUA locuri de muncă şi fabrici.