Şeful MI6 avertizează Rusia: nu subapreciaţi Occidentul

Sediul MI6 din Londra
Sediul MI6 din Londra (Wikipedia)

Şeful Serviciului de informaţii externe al Marii Britanii, cunoscutul MI6, a avertizat Kremlinul luni să nu subestimeze Occidentul.

Mesajul lui Alex Younger survine după ce, la sfârşitul săptămânii, o echipă de filmare aparţinând unei televiziuni din Rusia a fost prinsă filmând pe ascuns o unitate militară în Marea Britanie, fără aprobare.

Ultimul scandal de proporţii dintre Rusia şi Marea Britanie s-a produs cu luni în urmă, după ce un atac cu substanţe neurotoxice a fost pus pe seama agenţilor GRU, ridicând noi îngrijorări pe tema activităţii agenţilor sub acoperire ai Rusiei în străinătate.

În cel de-al doilea discurs major de la numirea lui în 2014, şeful Serviciului Secret MI6, Alex Younger, a subliniat că Rusia este angajată într-o "confruntare perpetuă" cu Occidentul.

Younger spune că după atacul asupra lui Serghei Skripal, fost ofiţer de informaţii militare (GRU) ruse care lucra pentru MI6, aliaţii britanici din Europa şi Statele Unite au început cea mai mare operaţiune de expulzare a diplomaţilor ruşi de la sfârşitul Războiului Rece.

După numeroase bâlbâieli, Marea Britanie a anunţat că a identificat agentul neurotoxic folosit în oraşul Salisbury ca fiind o substanţă numită noviciok, dezvoltată de armata sovietică în anii 1970 şi 1980.

Afirmaţia iniţială conform căreia noviciok s-a produs numai în Rusia a fost infirmată de probe ulterioare, aruncând o umbră de îndoială asupra întregului scandal.

Suspiciunile au fost întărite de faptul că cele două victime în cazul Skripal - colonelul Serghei Skripal şi fiica sa - au scăpat cu viaţă din atac, un lucru rar pentru victimele atacurilor cu noviciok - , precum şi pentru că după eliberarea din spital, apariţiile în mass media au fost inexistente.

Moscova a negat în mod repetat implicarea şi a acuzat agenţiile britanice de informaţii de iscarea unei "isterii anti-Rusia".

În paralel cu scandalul Skripal în Siria a avut loc o nouă controversă din cauza folosirii împotriva civililor a unor prezumate gaze toxice de luptă.

Younger a îndemnat "Rusia sau oricare alt stat care intenţionează să ne submineze modul de viaţă, să nu subestimeze hotărârea şi capacităţile noastre sau ale aliaţilor noştri", potrivit extraselor din discurs.

Vorbind la Universitatea St. Andrews, unde a studiat în tinereţe, Younger a spus că spionii britanici au contracarat mai multe atentate organizate de islamiştii radicali din străinătate.

Cu aproximativ patru luni înainte ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană, pe 29 martie, Younger afirma că MI6 va continua să colaboreze cu agenţiile partenere pentru a consolida "relaţiile de securitate indispensabile" în Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe