Rusia, langa. Îl acuză pe Bill Browder că ar fi ordonat moartea lui Serghei Magniţki

Bill Browder
Bill Browder (Bertrand Guay / AFP/Getty Images)

Procurorii ruşi l-au acuzat luni pe inamicul numărul unu al Kremlinului, finanţistul american Bill Browder de omorârea avocatului Serghei Magniţki.

Acuzaţiile sunt unele dintre cele mai ridicole făcute în ultimii ani de sistemul de justiţie rus, complet controlat de Kremlin.

Serghei Magniţki, un avocat şi contabil rus, lucra pentru Hermitage Fund, o companie de investiţii fondată de Bill Browder. După 2007 când Browder a ajuns pe radarul Kremlinului şi a fost deportat de la scara avionului său către Marea Britanie, compania acestuia a încăput pe mâinile oligarhilor ruşi, care şi-au însuşit prin fraudă fondul de investiţii după ce au ridicat o mulţime de documente de la sediul acesteia.

În scurt timp, pentru a motiva abuzul, Rusia l-a acuzat pe Browder de fraudă şi evaziune fiscală.

Magniţki, care a continuat să lucreze pentru Browder, a anchetat ilegalităţile comise de autorităţi, publicând rezultatul anchetei sale care arată că Browder si Hermitage Fund erau victimele, iar statul rus, împreună cu unii oficiali corupţi şi membrii marcanţi ai lumii interlope ruse erau adevăraţii făptuitori.

Scoaterea la lumină a şmecheriilor prin care oficiali ruşi fraudaseră 220 milioane USD de la statul rus i-a atras contabilului o serie de neplăceri. În final, el a ajuns în închisoare, unde a fost maltratat în mai multe rânduri pentru a retrage plângerea. Refuzul lui Magniţki de a retrage plângerea i-a atras sfârşitul - el fiind omorât în bătaie de către autorităţi în 2009.

După moartea sa, Bill Browder a început o campanie internaţională de popularizare a crimelor comise în cazul Magniţki, propunând, în Occident, iniţiative legislative pentru pedepsirea abuzurilor în cazul Magniţki - prin îngheţarea activelor persoanelor implicate şi refuzarea vizelor acestora.

Prima ţară care a adoptat o asemenea legislaţie a fost SUA lui Barack Obama, cu sprijin bipartizan. A urmat recent Canada, iniţiativa este in procesul legislativ în Marea Britanie, iar o evoluţie spectaculoasă a înregistrat SUA sub Donald Trump, care a impus prin ordin executiv lărgirea cadrului legislativ astfel încât sub incidenţa acestei legi să intre nu numai persoanele implicate în cazul Magniţki, ci toţi cei care au comis abuzuri grave în materie de drepturile omului. În România iniţiativa legislativă a lui Bill Browder a fost propusă recent de partidul USR.

Campania de aproape 10 ani dusă de Bill Browder care vizează unii dintre intimii lui Vladimir Putin nu a lăsat Kremlinul indiferent.

La întâlnirea dintre Donald Trump şi Vladimir Putin de la Bruxelles, liderul de la Kremlin a afirmat că va permite consilierului special Robert Mueller să citească interviurile celor 12 ofiţeri GRU recent învinuiţi în SUA de amestec in procesul electoral, dacă Washingtonul ar permite autorităţilor ruse să-l intervieveze pe Bill Browder.

Luni, procurorii ruşi au afirmat că a fost deschisă o nouă investigaţie în care este inculpat Browder şi au promis că vor cere asistenţă internaţională pentru arestarea acestuia. Browder este acum acuzat că ar fi constituit un grup criminal internaţional şi că ar fi fondat companii care au spălat milioane de dolari. În plus ei l-au acuzat pe Browder că ar fi otrăvit patru foşti colegi, inclusiv pe Serghei Magniţki.

Nikolai Atmoniev, adjunct al procurorului general al Rusiei, a spus că este "foarte probabil" ca Browder să fi ordonat otrăvirea lui Magniţki în închisoare, citând o mărturie a unui coleg de celulă.

"Chiar am atins un nerv cu Legea Magniţki" a scris Browder pe media socială luni, descriind acuzaţiile aduse împotriva sa drept "kafkiene".

Browder a făcut o paralelă între acuzaţiile de care îl învinuiesc procurorii ruşi şi cazul otrăvirii fostului agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, care a ţinut prima pagină a ziarelor britanice în primăvară.

Occidentul a învinuit Rusia de otrăvire, iar cazul a deteriorat considerabil relaţiile dintre cele două state - mult mai mult decât a făcut-o de exemplu otrăvirea lui Alex Litvinenko din 2006.

“Răspunsul lui Putin este că mă acuză pe mine de ce le-a făcut celor doi Skripal, mă acuză de moartea a patru persoane, inclusiv a lui Serghei Magniţki”, a scris Browder pe Twitter.

Anul trecut un tribunal rus l-a condamnat pe Bill Browder la nouă ani de închisoare în absenţă, pentru evaziune fiscală şi fraudă.

De altfel, Bill Browder nu este singurul condamnat de Rusia în scandalul Magniţki. Contabilul omorât în închisoare de autorităţi a fost şi el condamnat postum, într-un proces din 2013 - pentru evaziune fiscală!!! - într-un proces care a stârnit proteste vehemente atât în Occident cât şi n Rusia.