SUA va impune noi sancţiuni împotriva Rusiei în cazul Skripal

Serghei şi Iulia Skripal (Getty Images)
Andrei Popescu
07.11.2018

SUA a declarat că ia în considerare aplicarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru otrăvirea unui fost spion rus în Marea Britanie la începutul acestui an.

Departamentul de Stat al SUA a anunţat marţi că se va consulta cu Congresul cu privire la aplicarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei după ce acesta a ratat un termen limită de trei luni de a se conforma cu o lege americană din 1991 privind prevenirea utilizării de arme chimice, potrivit RFE/RL.

SUA şi aliaţii săi acuză guvernul rus de implicare în otrăvirea din luna martie, în oraşul britanic Salisbury, a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia. Aparent, în acel incident a fost folosit un agent chimic numit Novicioc.

Moscova neagă cu tărie orice implicare în otrăvirea celor doi Skripal, incident care a amplificat tensiunile şi relaţiile deja deteriorate între Rusia şi Occident. În plus, acest caz a atras deja o serie de sancţiuni din partea SUA şi a Uniunii Europene şi un val masiv de expulzări de oficiali ruşi şi occidentali.

Departamentul de Stat al SUA a susţinut în luna august că, pe baza Legii din 1991 privind controlul armelor chimice şi biologice şi eliminării mijloacelor de război, s-a concluzionat că Rusia a folosit “arme chimice sau biologice, încălcând dreptul internaţional, sau a folosit arme chimice sau biologice letale împotriva propriilor cetăţeni”. Drept urmare, SUA a impus o primă rundă de sancţiuni, Departamentul precizând că măsurile împotriva Moscovei vor pune capăt asistenţei acordate acesteia, cu excepţia problemelor umanitare urgente, vor limita vânzările de arme şi finanţările, vor restricţiona accesul Rusiei la creditele americane şi la alte forme de asistenţă financiară americană, şi vor interzice exportul către Rusia de produse sau tehnologie restricţionată.

Conform legii CBW, Washingtonul trebuie să impună o a doua rundă de penalităţi dacă Rusia nu va lua măsuri într-un interval de 90 de zile pentru a dovedi că respectă prevederile legii.

“Intenţionăm să acţionăm în conformitate cu termenii legii CBW, care reglementează aplicarea de sancţiuni suplimentare”, a afirmat marţi purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert. Termenul limită de 90 de zile a expirat ieri.

În luna septembrie, Marea Britanie a acuzat doi cetăţeni ruşi – identificaţi ca fiind agenţi GRU – pentru tentativa de asasinat a fostului spion Skripal şi a fiicei sale.

Skripal, fost colonel în serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU), a fost condamnat pentru trădare în 2006 de către o instanţă din Rusia şi a primit o sentinţă de 10 ani de închisoare, înainte să fie graţiat în cadrul unui schimb de spioni ruşi de mare profil. Astfel, în 2010, Skripal şi trei alţi agenţi ruşi au fost schimbaţi pentru alţi zece agenţi ai Kremlinului expulzaţi de Washington.

Relaţiile dintre Moscova şi Occident s-au deteriorat la niveluri întâlnite doar imediat după Războiul Rece din cauza unor probleme precum anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014, rolul acesteia în războaiele din Siria şi estul Ucrainei, precum şi presupusul său amestec în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016 şi în alte alegeri din Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor