Noul şef al Interpolului, un sud-coreean. Candidatul lui Putin învins la vot

Alegerea sud-coreeanului Kim Jong-yang la conducerea organizaţiei poliţieneşti internaţionale este o lovitură pentru Rusia, al cărei candidat a fost văzut cu şanse mai mari de izândă în această cursă.
Kim Jong-yang, noul şef al Interpolului
Kim Jong-yang, noul şef al Interpolului (Captură Foto)

Membrii Interpol l-au ales miercuri pe sud-coreeanul Kim Jong-yang în funcţia de preşedinte ale organizaţiei, votând împotriva candidatului rus, care aparent avea cele mai mari şanse de câştig, potrivit Deutsche Welle.

Kim Jong-yang a fost preşedinte interimar al organizaţiei, post pe care l-a preluat în luna septembrie după ce fostul şef al Interpolului, chinezul Meng Hongwei, a dispărut în China.

Meng, fost adjunct al ministrului Securităţii Publice din China şi primul cetăţean chinez care a condus Interpolul, a dispărut din 25 septembrie, pe când se afla într-o vizită în ţara sa natală. În ziua dispariţiei, el i-a trimis soţiei sale Grace un mesaj cu un emoji al unui cuţit, dând de înţeles că viaţa îi era în pericol. Grace a anunţat că a dispărut în 4 octombrie.

După ce Interpolul a cerut să ştie care este statutul lui Meng, Beijingul a precizat că acesta este investigat de Comisia Naţională de Supraveghere (CNS) pentru fapte ilegale. Totodată, a fost trimisă o scrisoare de demisie Interpolului. Până în prezent, China nu a furnizat nicio dovadă că Meng ar fi în viaţă. Vinerea trecută, secretarul general al Interpol, Jürgen Stock, a recunoscut că agenţia internaţională se află într-o “situaţie dificilă” din cauza dispariţiei lui Meng.

Sud-coreeanul Kim Jong-yang a fost ales preşedinte al Interpol la adunarea generală anuală ce a avut loc în Dubai şi va conduce organizaţia până la sfârşitul mandatului lui Meng, respectiv până în 2020.

Candidatura vicepreşedintelui organizaţiei Alexander Prokopciuk, care a fost general în Ministerul rus de Interne, i-a determinat pe mulţi critici internaţionali să ceară Interpolului să nu îl promoveze, deoarece apropierea lui de preşedintele rus Vladimir Putin este văzută ca o ameninţare pentru organizaţie.

Membrii Interpolului care au relaţii tensionate cu Rusia – inclusiv Ucraina, Lituania şi Estonia, precum şi senatori americani şi grupuri din opoziţia rusă - au avertizat că alegerea lui Prokopciuk ar putea permite Rusiei să abuzeze de Interpol pentru a lua măsuri împotriva opozanţilor politici şi dizidenţilor ruşi.

Rusia i-a acuzat pe critici că desfăşoară o campanie de discreditare a candidatului său.

Ucraina, care a ameninţat că va ieşi din Interpol dacă Prokopciuk va fi ales în funcţia de preşedinte, a apreciat alegerea lui Kim. Ministrul ucrainean de Interne a afirmat că rezultatul votului este o victorie pentru ţara sa.

Interpolul, cu sediul în oraşul francez Lyon, este cunoscut pentru emiterea de “notificări roşii” de alertă în statele membre ale organizaţiei cu privire la suspecţii care sunt urmăriţi de o altă ţară. În esenţă, sistemul întocmeşte o listă cu “cei mai căutaţi” suspecţi din lume.

Aşa cum criticii s-au temut că alegerea lui Prokopciuk ar putea duce la abuzuri în acest sistem, diverse grupuri pentru drepturile omului au tras acelaşi semnal de alarmă în urmă cu doi ani, când a fost ales Meng în funcţia de preşedinte.

Amnesty Internaţional a criticat “practica îndelungată a Chinei de a încerca să folosească Interpolul pentru a aresta dizidenţi şi refugiaţi care locuiesc în străinătate”.

De asemenea, revista The Times a indicat cazul lui Bill Browder, un finanţator american şi critic al preşedintelui rus Vladimir Putin, care a fost arestat în Spania în luna mai pe baza unui mandat de arestare rusesc.

Browder a susţinut că a fost vizat de o notificare roşie, deşi Interpolul a respins acuzaţia. Poliţia spaniolă a sugerat că Interpolul a eşuat să şteargă un mandat de arestare expirat. În plus, la cererea Marii Britanii, Interpolul a emis notificări roşii pe numele lui Alexander Mişkin şi Anatoli Cepiga, doi cetăţeni ruşi acuzaţi de implicare în otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în oraşul britanic Salisbury, potrivit The Times

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe