Lavrov ameninţă cu retragerea din Consiliul Europei

Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov.
Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov. (KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)

Pe măsură ce tensiunile dintre Rusia şi unii membri NATO devin tot mai accentuate, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a emis un avertisment dur într-un interviu cu Euronews.

Rusia ”nu va oferi bucurie” celor care vor să o excludă din Consiliul Europei şi va pleca singură", a declarat Lavrov.

”Am intrat în Consiliul Europei pornind de la convingerea că această platformă asigură un spaţiu european, universal şi de drepturi civile. Cei care au deteriorat, pur şi simplul, acest spaţiu încălcând statutul prin acţiuni nelegitime de privare a delegaţiei ruse de drepturi egale cu alte delegaţii, eu sunt convins că ştiu ce fac”, a arătat şeful diplomaţiei ruse.

Spre deosebire de Germania, care a devenit ţinta criticilor preşedintelui Donald Trump pentru sprijinul acordat proiectului North Stream 2, Marea Britanie este tot mai critică la adresa Rusiei. Noua răcire s-a produs după incidentul Skripal, în care un fost agent MI6 împreună cu fiica sa au fost otrăviţi pe o bancă într-un parc. Londra a acuzat Moscova de otrăvire cu un agent toxic de luptă care ar fi fost produs de URSS. Cu toate acestea, Moscova neagă, şi, mai important, numeroase amănunte par să contrazică varianta oficială a Marii Britanii.

Lavrov a adăugat: ”a distruge, de dragul ambiţiilor unor politicieni din câteva capitale ale Europei, o organizaţie europeană, mi se pare un lucru absolut inacceptabil”.

De-a lungul anilor Moscova a fost acuzată de numeroase asasinate în Marea Britanie - de exemplu cazul lui Alexei Litvinenko, otrăvit cu poloniu radioactiv de către doi agenţi FSB refugiaţi la scurt timp la Moscova - sau în Rusia, infamul caz al jurnalistei Anna Politkovskaia, împuşcată în scara blocului său, sau al lui Arkadi Babcenko, exilat în Ucraina, împuşcat după ce a denunţat rolul Rusiei în conflictul din Donbass.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe