Sancţiunile americanilor au redus cu 6% PIB-ul Rusiei începând cu 2014 [studiu Bloomberg]

Bancnote de 500 şi 1.000 de ruble ruseşti. (Captură Foto)
Andrei Popescu
19.11.2018

Un nou studiu realizat de Bloomberg Economics susţine că sancţiunile aplicate de SUA împotriva Kremlinului au redus cu aproximativ 6% economia Rusiei în ultimii patru ani. Studiul evidenţiază deficitul general pe care l-au provocat sancţiunile impuse de Washington şi Uniunea Europeană împotriva ruşilor după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, potrivit site-ului Zero Hedge.

Potrivit autorilor studiului, estimarea se bazează pe o previziune de creştere economică care ar fi avut loc, conform indicatorilor de la sfârşitul anului 2013, în cazul în care nu s-ar fi produs criza. Studiul a descoperit că reducerea preţurilor la petrol au avut un anumit rol în această situaţie, dar sancţiunile au fost factorul principal, deşi ar mai putea fi implicaţi şi alţi câţiva factori.

Potrivit raportului: “Slaba performanţă a fost mult mai mare decât ar putea să o explice doar [scăderea preţului la] ţiţei”.

Scott Johnson, autor al studiului şi analist la Bloomberg Economics în Londra, a concluzionat: “O parte a acestei pierderi [de 6%] probabil va reflecta impactul de durată al sancţiunilor atât impuse, cât şi al celor ameninţate cu impunerea, în ultimii cinci ani”.

Bloomberg s-a referit la măsurile luate de Moscova pentru contracararea sancţiunilor: “Politicile menite să protejeze naţiunea de viitoare sancţiuni prin acumularea de rezerve au făcut [Rusia] să fie mai rezistentă, însă în dauna creşterii economice. Totuşi, Kremlinul susţine că sancţiunile nu au avut un impact asupra politicii externe”.

Este notabil că, potrivit previziunilor analistului, economia Rusiei va continua să alunece în jos: “Totuşi, faptul că diferenţa dintre creşterea economică potenţială şi cea actuală continuă să se mărească implică faptul că sancţiunile au un impact pe timp îndelungat, au declarat analiştii. Efectul durabil pune sub semnul întrebării previziunile guvernului rus, care susţine că schimbările politice şi investiţiile vor împinge PIB-ul la peste 3% în 2021”.

“Dacă sancţiunile rămân în vigoare, aşa cum probabil se va întâmpla, acesta reprezintă un motiv suplimentar pentru ca economia [rusească] să înregistreze pierderi”, a scris Johnson.

Între timp, Departamentul de Stat al SUA a anunţat săptămâna trecută că ia în considerare o nouă rundă de sancţiuni pentru presupusa implicare a Moscovei în otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale în oraşul britanic Salisbury la începutul acestui an, acuzaţie negată cu tărie de Kremlin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor