Şeful MAE, luat la întrebări de Bogdan Diaconu în cazul deputatului "fugar" Marko Attila
alte articole
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, este somat să explice ce măsuri diplomatice a luat pentru găsirea deputatului UDMR Marko Attila "ascuns şi protejat de statul ungar" în urma votului de încuviinţare a arestării acestuia acordat de Camera Deputaţilor pe 3 decembrie 2014, reiese din interpelarea adresată duminică şefului MAE de preşedintele PRU, Bogdan Diaconu.
"Cazul deputatului fugar Marko Attila (UDMR) este unic în analele justiţiei şi diplomaţiei române. Un stat membru UE, Ungaria, îl ascunde şi la această oră pe deputatul care trebuie să răspundă în faţa justiţiei, conform legii, acesta bucurându-se, potrivit declaraţiilor avocatului său, de "protecţia personală" a premierului Ungariei Viktor Orban", a precizat Bogdan Diaconu.
"Ce măsuri concrete a întreprins Ministerul Afacerilor Externe din România pentru a asigura revenirea în ţară a deputatului Marko Attila? S-au întocmit actele pentru extrădarea sa, conform normelor UE în vigoare?", întreabă deputatul.
Bogdan Aurescu trebuie să-i explice acum şefului PRU dacă diplomaţia ungară a fost notificată cu privire la acest caz de încălcare gravă a normelor europene şi a relaţiilor cu România, prin adăpostirea unei persoane publice căutate de justiţie pentru fapte grave de corupţie.
"Tăcerea MAE în această privinţă reprezintă o palmă grea dată suveranităţii României şi respectului actului de justiţie în această ţară. În timp ce alte persoane care au îndeplinit funcţii publice, aflate în acelaşi dosar în care este cercetat şi deputatul Marko Attila, sunt deferite justiţiei, Marko Attila rămâne ascuns sub protecţia directă a Guvernului de la Budapesta", a subliniat Bogdan Diaconu.
În opinia preşedintelui PRU, diplomaţia românească se află în faţa unui afront grav adus statului român la care, deocamdată, MAE nu a reacţionat şi nici nu a luat măsurile care se impun.
Ce măsuri concrete a întreprins Ministerul Afacerilor Externe din România pentru a asigura revenirea în ţară a deputatului Marko Attila? S-au întocmit actele pentru extrădarea sa, conform normelor UE în vigoare?
"Vă solicit de aceea adoptarea de urgenţă a acestor măsuri şi comunicarea lor publică pentru că România, care s-a angajat într-un proces dificil de luptă anti-corupţie, să nu fie tratată ca un stat de mâna a doua din care anumite persoane căutate de justiţie să poată fugi într-o altă ţară, invalidând astfel principiul egalităţii cetăţenilor săi în faţa legii"îi transmite Diaconu şefului MAE.
"Precedentul creat de fuga din faţa justiţiei a lui Marko Attila este deosebit de periculos pentru ca şi alte persoane cercetate de autorităţi pot urma aceeaşi cale dacă MAE nu face de urgenţă demersurile necesare pentru aducerea în ţară a deputatului fugar", a adăugat politicianul.
Mai mult, Bogdan Diaconu solicită sancţionarea pe cale diplomatică a statului maghiar şi sesizarea Comisiei Europene pentru ingerinţa nepermisă a Ungariei într-un dosar de corupţie din România prin protejarea unuia din factorii cheie implicat deja şi într-un alt dosar de retrocedări ilegale unde a fost condamnat cu suspendare.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.