"Ungaria încearcă să-l mulţumească pe Putin", acuză Bogdan Diaconu

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a afirmat sâmbătă, la Cluj-Napoca, la gala de aniversare a 25 de ani de la înfiinţarea UDMR, că este inacceptabil că, atâta vreme cât există forme de autonomie acceptate în ţări ale UE, comunitatea maghiară din Transilvania, să nu beneficieze de aceste forme şi ea
Aşa-zisul Ţinut Secuiesc (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times)
Loredana Diacu
01.02.2015

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a afirmat sâmbătă, la Cluj-Napoca, la gala de aniversare a 25 de ani de la înfiinţarea UDMR, că este inacceptabil ca, atâta vreme cât există forme de autonomie acceptate în ţări ale UE, comunitatea maghiară din Transilvania, să nu beneficieze şi ea de aceleaşi forme, relatează Gândul.

Zsolt a mai adăugat că maghiarii din România nu pot accepta să fie trataţi ca "cetăţeni de rangul doi."

"Să conştientizăm, în rândul maghiarilor din Transilvania, maghiarilor de peste tot, şi al românilor din România, că, în acest caz, comunitatea maghiară din România nu a revendicat niciodată nimic ce nu este acceptat în altă parte a UE. Prietenii români să înţeleagă că, dacă ar accepta ca în Europa există un drept care-l revendică această comunitate, forma de autonomie care este justificată într-o parte a Europei nu este justificată în România, atunci se acceptă că dumneavoastră sunteţi cetăţeni de rangul al doilea, dar nu suntem mai prejos de nimeni altcineva, nu suntem cetăţeni de rangul doi. Nu putem accepta că dacă există drepturi recunoscute undeva în UE, dacă există forme de autonomie acceptate în diverse ţări acele drepturi şi acele forme nu pot fi revendicate şi date comunităţii maghiare din Transilvania”, a spus Semjen.

Vicepremierul ungar a mai susţinut că " un român din Ungaria poate să îşi pună steagul şi simbolurile naţionale unde vrea, poate asculta imnul României pe teritoriul Ungariei şi a adăugat că autorităţile maghiare aşteaptă "acelaşi lucru din partea prietenilor români” în ceea ce priveşte drepturile maghiarilor din Transilvania.

"Ungaria este ţara tuturor maghiarilor, în spatele fiecărui maghiar este Ungaria şi să ştiţi şi dumneavoastră că orice s-ar întâmpla puteţi conta pe noi”, a mai declarat Zsolt, declarându-se revoltat de ceea ce s-a întâmplat la Colegiul Miko, care, după ce a fost retrocedat Bisericii Eparhiei Reformate din Ardeal în condiţiile în care Ministerul Administraţiei Publice stabilise că imobilul respectiv nu putea fi retrocedat, revine în proprietatea statului, intrând în proprietatea Consiliului Local al Municipiului Sfântul Gheorghe.

Reamintim că UDMR-ul, la a cărei aniversare a participat vicepremierul ungar, a înaintat în 2014 un proiect vizând o formă radicală de autonomie pe criterii etnice. Formaţiunea lui Hunor propunea înfiinţarea aşa-numitului Ţinut Secuiesc, format din trei judeţe, Mureş, Covasna şi Harghita. Respectivul teritoriu urma sa devină un fel de stat în stat, cu limba maghiară recunoscută oficial alături de limba română, cu simboluri şi instituţii proprii şi un preşedinte care va conduce totul, clamând că proiectul este "unul european."

Merită însă menţionat că în 2013, UDMR a depus la Comisia Europeană (CE) un proiect de iniţiativă cetăţenească care prevedea autonomie lingvistică şi culturală pentru minorităţile autohtone. CE a susţinut că un astfel de proiect încălca Tratatul de la Lisabona, care prevede că asemenea chestiuni ţin de competenţa statelor membre, nu de competenţa europeană, în consecinţă, astfel de probleme trebuiesc reglate prin legi naţionale.

Nemulţumiţi, liderii UDMR au atacat decizia Comisiei la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Putin vine în martie la Budapesta după ce a împrumutat statul ungar cu miliarde de euro şi vrea rezultate în schimbul banilor, adică vrea un focar de conflict etnic în zonă. Afirm răspicat că una din condiţiile de îndeplinit de Ungaria pentru a primi împrumutul Rusiei a fost acela de a crea conflicte interetnice în interiorul României la fel ca cele din Estul Ucrainei.

Ungaria acţionează la ordinul lui Putin, acuză preşedintele PRU, deputatul Bogdan Diaconu

Comentând declaraţiile vice-premierului Ungariei, preşedintele PRU, Bogdan Diaconu, reaminteşte că UE nu încurajează autonomia pe criterii etnice, ci numai un cadru general de drepturi ale minorităţilor, pe care România nu numai că îl respectă, dar l-a depăşit demult, dând chiar "în partea cealaltă, în care o minoritate naţională are mai multe drepturi decât majoritatea."

"Ungaria nu se mai poate prevala de nimic de când, în sfârşit, toată lumea a acceptat că Viktor Orban este un dictator neo-nazist periculos, aşa că agitaţia sa pentru imaginarea unei Ungarii Mari a fost încadrată la categoria delir periculos al unui personaj care face jocurile Rusiei de destabilizare a regiunii. Aceeaşi încercare de a stârni extremismul maghiar o regăsim şi la vicepremierul Ungariei, Putin vine în martie la Budapesta după ce a împrumutat statul ungar cu miliarde de euro şi vrea rezultate în schimbul banilor, adică vrea un focar de conflict etnic în zonă. Afirm răspicat că una din condiţiile de îndeplinit de Ungaria pentru a primi împrumutul Rusiei a fost acela de a crea conflicte interetnice în interiorul României la fel ca cele din Estul Ucrainei. Asta încearcă acum vicepremierul Ungariei, pentru că Budapesta trebuie să aibă ce raporta la vizita lui Putin la Budapesta.", a declarat Bogdan Diaconu pentru Epoch Times

În ceea ce priveşte modul în care sunt respectate drepturile românilor în Ungaria versus cum sunt respectate drepturile maghiarilor în România, Diaconu arată că în Ungaria nu există niciun reprezentant al vreunei minorităţi etnice în Parlament, aşadar nici al românilor, în timp ce în Parlamentul României avem 18 deputaţi reprezentanţi ai minorităţilor, plus vreo 30 de parlamentari numai ai minorităţii maghiare.

"Atunci când compară drepturile politice ale românilor din Ungaria cu cele ale maghiarilor din România, vicepremierul Ungariei falsifică efectiv datele. Formaţiunile politice maghiare controlează în Transilvania câteva consilii judeţene, câteva sute de primării şi au fost la guvernare mai mult decât orice partid românesc. Când o să văd Ungaria condusă de politicieni români până la nivel de vicepremier, adică exact postul lui Semjen Zsolt, atunci o să putem face comparaţie între cele două ţări. Pentru ca Ungaria să fie echivalentul României în materie de drepturi, ar trebui ca eu, Bogdan Diaconu, să pot ajunge vicepremierul Ungariei şi ministru al Culturii acolo, unde să sprijin, bineînţeles, cultura română şi să-i oblig pe toţi să vorbească româneşte. Vedeţi acest lucru posibil? României i-a fost luată moştenirea Fundaţiei Gojdu, dar noi retrocedăm în mod greşit păduri, clădiri şi tot felul de averi unor moştenitori imaginari ai foştilor grofi. Există şcoli româneşti în România în care elevii români sunt obligaţi să înveţe maghiară, altfel trebuie să se mute în altă parte. Dar, cum am spus, Ungaria trebuie să-şi mulţumească stăpânul, pe Putin, şi de aceea face scandal pe tema minorităţii maghiare.", a mai arătat deputatul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor