Şeful finanţelor grupului Daesh ucis în loviturile aeriene conduse de SUA
alte articole
Oficialii americani au anunţat uciderea a trei militanţi seniori din Statul Islamic în urma unor atacuri aeriene desfăşurate în Irak şi Siria.
Cel mai proeminent membru executiv al grupului militant ucis în acele atacuri a fost Abu Salah, descris de oficialii americani ca ministrul de Finanţe ale grupului jihadist Statul Islamic, cunoscut şi sub numele de Daesh.
“El a fost unul dintre membrii de vârf şi cei mai experimentaţi ai reţelei financiare a Statului Islamic şi anterior a fost un membru al mişcării Al-Qaeda”, a declarat colonelul de armată Steve Warren, un purtător de cuvânt al armatei SUA.
Warren a adăugat că Salah a fost unul dintre cei trei membri de vârf care au susţinut reţeaua financiară a grupului şi care au fost ucişi în ultimele 3 luni.
“Prin uciderea lui şi a predecesorilor săi, se pierd cunoştinţele şi talentele necesare pentru a coordona finanţarea organizaţiei”, a mai susţinut Warren.
Conform unei liste negre pentru terorism întocmită de Departamentul de Stat american, Abu Salah a fost un irakian de 42 ani pe nume Muwaffaq Mustafa Muhamed al-Karmush.
Ceilalţi doi membri de vârf au fost identificaţi ca fiind Abu Mariam, cunoscut pentru conducerea reţelei de şantajare din cadrul grupului Statului Islamic, şi Abu Waqman al-Tunis, pe care Warren l-a descris ca un director executiv al Daesh.
Resursele financiare ale Daesh luate în vizor
Oficialii americani estimează că Statul Islamic a câştigat peste 500 de milioane de dolari din vânzările de petrol pe piaţa neagră şi prin jefuirea băncilor din teritoriile pe care le ocupă. Ei au adăugat că grupul a strâns milioane de dolari şi prin şantaj.
“Vizăm atât abilitatea Statului Islamic de a obţine venituri cât şi abilitatea de a folosi acele venituri”, a declarat Adam Szubin, subsecretar pentru sectorul terorism şi infracţiuni financiare din cadrul Trezoreriei americane, conform agenţiei de ştiri AFP.
“Recent, coaliţia a lansat o campanie militară – Tidal Wave 2 – care a inclus lovituri aeriene de precizie asupra activelor energetice cheie ale Statului Islamic: câmpuri petroliere, rafinării şi cisterne petroliere”, a precizat Szubin.
Nu este clar pe moment cât de eficientă a fost operaţiunea “Tidal Wave 2” pentru limitarea vânzărilor de petrol de către Statul Islamic pe piaţa neagră – aceasta fiind considerată a fi cea mai profitabilă dintre activităţile sale generatoare de venituri.