Şeful finanţelor grupului Daesh ucis în loviturile aeriene conduse de SUA

Abu Salah, descris ca ministrul de Finanţe al Statului Islamic, a fost ucis de loviturile aeriene conduse de SUA. Oficialii americani au declarat că au amplificat eforturile pentru subminarea acelor activităţi ale grupului care îi aduc venituri acestuia.
Membri ai grupului jihadist Statul Islamic defilează în oraşul sirian Raqqa.
Membri ai grupului jihadist Statul Islamic defilează în oraşul sirian Raqqa. (Captură Foto)

Oficialii americani au anunţat uciderea a trei militanţi seniori din Statul Islamic în urma unor atacuri aeriene desfăşurate în Irak şi Siria.

Cel mai proeminent membru executiv al grupului militant ucis în acele atacuri a fost Abu Salah, descris de oficialii americani ca ministrul de Finanţe ale grupului jihadist Statul Islamic, cunoscut şi sub numele de Daesh.

“El a fost unul dintre membrii de vârf şi cei mai experimentaţi ai reţelei financiare a Statului Islamic şi anterior a fost un membru al mişcării Al-Qaeda”, a declarat colonelul de armată Steve Warren, un purtător de cuvânt al armatei SUA.

Warren a adăugat că Salah a fost unul dintre cei trei membri de vârf care au susţinut reţeaua financiară a grupului şi care au fost ucişi în ultimele 3 luni.

“Prin uciderea lui şi a predecesorilor săi, se pierd cunoştinţele şi talentele necesare pentru a coordona finanţarea organizaţiei”, a mai susţinut Warren.

Conform unei liste negre pentru terorism întocmită de Departamentul de Stat american, Abu Salah a fost un irakian de 42 ani pe nume Muwaffaq Mustafa Muhamed al-Karmush.

Ceilalţi doi membri de vârf au fost identificaţi ca fiind Abu Mariam, cunoscut pentru conducerea reţelei de şantajare din cadrul grupului Statului Islamic, şi Abu Waqman al-Tunis, pe care Warren l-a descris ca un director executiv al Daesh.

Resursele financiare ale Daesh luate în vizor

Oficialii americani estimează că Statul Islamic a câştigat peste 500 de milioane de dolari din vânzările de petrol pe piaţa neagră şi prin jefuirea băncilor din teritoriile pe care le ocupă. Ei au adăugat că grupul a strâns milioane de dolari şi prin şantaj.

“Vizăm atât abilitatea Statului Islamic de a obţine venituri cât şi abilitatea de a folosi acele venituri”, a declarat Adam Szubin, subsecretar pentru sectorul terorism şi infracţiuni financiare din cadrul Trezoreriei americane, conform agenţiei de ştiri AFP.

“Recent, coaliţia a lansat o campanie militară – Tidal Wave 2 – care a inclus lovituri aeriene de precizie asupra activelor energetice cheie ale Statului Islamic: câmpuri petroliere, rafinării şi cisterne petroliere”, a precizat Szubin.

Nu este clar pe moment cât de eficientă a fost operaţiunea “Tidal Wave 2” pentru limitarea vânzărilor de petrol de către Statul Islamic pe piaţa neagră – aceasta fiind considerată a fi cea mai profitabilă dintre activităţile sale generatoare de venituri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe