Premierul turc: Rusia încearcă o “curăţare etnică” în Siria

Premierul turc a acuzat Rusia că desfăşoară o “curăţare etnică” prin atacarea turkmenilor din Siria. Comentariile sale au loc într-un moment în care Putin a invitat britanicii să examineze cutia neagră a avionului de luptă doborât luna trecută de turci în Siria.

Premierul turc, Ahmet Davutoğlu.
Premierul turc, Ahmet Davutoğlu. (Adem Altan/AFP/Getty Images)

Premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat miercuri că Rusia încearcă să desfăşoare o “curăţare etnică”, adăugând că Moscova vizează turkmenii locali şi populaţiile musulmane sunite din regiunile nordice ale Siriei.

“Rusia încearcă să desfăşoare o curăţare etnică la nord de Latakia pentru a alunga turkmenii şi populaţia sunită care nu au relaţii bune cu regimul”, a declarat Davutoglu reporterilor în Istanbul.

Turcia a susţinut grupurile rebele “moderate” care luptă împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi mulţi turkmeni – înrudiţi din punct de vedere etnic cu turcii – luptă alături de rebeli, conform Deutsche Welle.

“Ei [ruşii] doresc să îi alunge, ei doresc să cureţe etnic această regiune pentru ca regimul [lui Assad] şi bazele ruseşti din Latakia şi Tartus să fie protejate”, a adăugat premierul. “Ei nu doresc să vadă niciun arab sunit sau turkmen în acea parte a Siriei. Acesta este scopul.”

Regiunea de coastă siriană, inclusiv oraşele Latakia şi Tartus, sunt considerate ca fiind esenţiale pentru supravieţuirea lui Assad. În regiune se află, de asemenea, instalaţii militare ruseşti.

Comentariile lui Davutoglu au loc în condiţiile în care Moscova şi Ankara continuă să se acuze reciproc după ce forţele aeriene turceşti au doborât un bombardier rusesc la graniţa turco-siriană.

Turcia susţine că avionul de luptă rusesc a pătruns în spaţiul aerian în ciuda mai multor avertizări, dar Rusia respinge aceste afirmaţii şi a declarat că avionul său s-a aflat tot timpul în spaţiul aerian sirian, unde a fost doborât.

Putin îi invită pe “experţii britanici”

Între timp, Kremlinul a declarat miercuri că preşedintele rus Vladimir Putin i-a invitat pe “specialiştii britanici” să examineze cutia neagră a avionului rusesc doborât de Turcia.

“Vladimir Putin i-a invitat pe specialiştii britanici să participe la decodarea datelor de zbor ale avionului doborât Su-24”, a anunţat Kremlinul după o discuţie telefonică între liderul rus şi premierul britanic David Cameron.

Biroul premierului a declarat că acesta va analiza cererea lui Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe