Rusia atacă ţinte în Siria cu ajutorul unor rachete lansate de pe un submarin

Moscova a lansat pentru prima dată lovituri asupra unor ţinte din Siria de pe un submarin staţionat în Mediterană.
Submarinul rusesc Rostov pe Don
Submarinul rusesc Rostov pe Don (Captură foto)

“300 de ţinte diferite” au fost atacate marţi pe teritoriul sirian, a declarat ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.

“Am folosit rachete de croazieră Kalibr de pe submarinul Rostov-pe-Don (din clasa Kilo) din Marea Mediterană”, l-a anunţat Şoigu pe preşedintele rus Vladimir Putin, conform rapoartelor. “Ca urmare a lansărilor reuşite ale aviaţiei cu ajutorul submarinului, toate ţintele au fost distruse”, a adăugat el.

Două centre de comandă importante din zona oraşului Raqqa, principala fortăreaţă a grupului jihadist Statul Islamic (Daesh), au fost distruse, a raportat Ministerul rus al Apărării, conform Deutsche Welle.

Putin a declarat că rachetele Kalibr sunt capabile să transporte focoase nucleare, dar a adăugat că speră că acestea “nu vor fi niciodată necesare în lupta împotriva terorismului”.

Cutie neagră recuperată

Totodată, în cadrul operaţiunii, a fost recuperată cu succes cutia neagră a unui bombardier rusesc doborât de Ankara la sfârşitul lunii noiembrie. Cutia neagră va fi analizată “împreună cu experţi străini”, a declarat marţi preşedintele rus.

“Vă cer să nu o deschideţi pentru moment”, i-a spus Putin ministrului Apărării, Serghei Şoigu, în cadrul prezentării cutiei negre, conform agenţiilor de ştiri ruseşti.

Preşedintele Putin a declarat că analiza cutiei negre va permite stabilirea traiectoriei şi a parametrilor poziţiei bombardierului în momentul în care acesta a fost doborât de forţele aeriene turce, conform Agerpres.

Turcia susţine că avionul rusesc a pătruns în spaţiul său aerian în ciuda unor avertizări repetate, dar Moscova insistă că actul a fost o provocare plănuită de Ankara.

“Am tratat Turcia nu doar ca prietenul nostru ci şi ca un aliat în lupta împotriva terorismului şi nimeni nu s-a aşteptat la această lovitură mişelească pe la spate”, a comentat Putin.

SUA avertizată în privinţa loviturilor

Rusia a avertizat SUA şi Israelul în privinţa atacurilor de marţi asupra Siriei, a declarat Şoigu în timpul întâlnirii sale cu Putin.

Washingtonul a confirmat rapoartele. “Am fost anunţaţi din timp că [ruşii] vor desfăşura loviturile”, a declarat Peter Cook, purtător de cuvânt al Pentagonului.

SUA conduce o coaliţie de aproximativ 60 de ţări care desfăşoară o campanie de bombardamente asupra poziţiilor Statului Islamic în Siria şi Irak. Moscova şi-a început propria sa campanie de bombardamente în 30 noiembrie, dar SUA şi aliaţii săi susţin că loviturile ruşilor au vizat în principal poziţii ale rebelilor moderaţi care se opun regimului din Damasc şi mai puţin poziţii ale Statului Islamic sau ale altor grupuri extremiste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe