Carter cere aliaţilor SUA să intensifice lupta împotriva Daesh

Secretarul american al Apărării Ashton Carter susţine că trebuie depuse mai multe eforturi deoarece SUA nu a reuşit să înfrângă teroriştii Daesh în Irak şi Siria.
Secretarul american al apărării Ashton Carter participă la o audiere a Comitetului pentru Servicii Armate din cadrul Senatului SUA, la Capitol Hill, Washington D.C., 9 decembrie 2015.
Secretarul american al apărării Ashton Carter participă la o audiere a Comitetului pentru Servicii Armate din cadrul Senatului SUA, la Capitol Hill, Washington D.C., 9 decembrie 2015. (Captură Foto)

“Comunitatea internaţională – inclusiv aliaţii şi partenerii noştri – trebuie să îşi amplifice implicarea înainte să aibă loc un alt atac precum cel din Paris”, a declarat miercuri Ashton Carter în cadrul unei audieri a Comitetului pentru Servicii Armate din cadrul Senatului SUA, făcând referire la atacurile teroriste de luna trecută din capitala franceză, în care au murit cel puţin 130 de persoane.

Carter a susţinut că SUA este pregătită să asiste armata irakiană cu mai mult echipament şi personal pentru a ajuta în lupta împotriva Daesh (cum mai este numit grupul terorist Statul Islamic), în special în lupta pentru recuperarea oraşului cheie Ramadi care a căzut în mâinile rebelilor în luna mai.

“SUA este pregătită să asiste armata irakiană cu capabilităţi unice suplimentare, inclusiv elicoptere de atac şi consilieri [militari]”, a precizat el.

În plus, Carter şi-a exprimat dezamăgirea faţă de Arabia Saudită şi alte state arabe care se concentrează mai mult pe războiul din Yemen.

“Arabia Saudită şi statele din Golful Persic s-au alăturat campaniei aeriene [desfăşurate împotriva Daesh] chiar din primele zile, dar de atunci au fost preocupate de conflictul din Yemen atât pe plan terestru cât şi în aer”, a declarat legiuitorilor secretarul american al Apărării.

De asemenea, şeful Pentagonului a cerut Turciei să exercite mai mult control asupra graniţelor sale cu Siria.

El a menţionat că America a cerut unui număr de aproximativ 40 de ţări să se implice în eforturile internaţionale [de luptă împotriva terorismului] cu forţe speciale, avioane de luptă şi avioane de recunoaştere.

Carter a lăudat intensificarea rolului Marii Britanii, Franţei, Italiei şi Germaniei în campanie şi a adăugat că Olanda consideră de asemenea să îşi amplifice eforturile.

Rusia criticată pentru că nu luptă împotriva Daesh

Şeful Pentagonului a criticat Rusia pentru atacarile împotriva “forţelor de opoziţie” din Siria, în locul atacării poziţiilor Statului Islamic, şi a cerut Moscovei să îşi corecteze cursul campaniei sale aeriene, care a început în 30 septembrie.

“Între timp, Rusia, care a declarat public că este dedicată înfrângerii Statului Islamic, a atacat în schimb forţele opoziţiei. Este momentul ca Rusia să se concentreze pe partea corectă a acestei lupte”, a declarat el comitetului.

Brett McGurk, delegatul special al SUA în coaliţia internaţională de luptă împotriva Daesh, a declarat miercuri reporterilor în Bagdad că doar 30% dintre loviturile aeriene ruseşti din Siria au vizat grupul Statul Islamic. El a adăugat că restul acestor lovituri au vizat “alte grupuri înarmate”.

“Campania noastră în Siria ... credem că este foarte eficientă şi avem date ca să susţinem acest lucru”, a declarat McGurk. “Campania aeriană rusă are obiective diferite, ca să fiu sincer.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe