Pentagonul: Crearea de zone no-fly în Siria ar putea declanşa un conflict cu Rusia

Pentagonul a avertizat că aplicarea unei zone interzise zborului deasupra Siriei ar putea atrage SUA într-o confruntare directă cu Rusia şi Siria.
Vicepreşedintele Şefului de Stat Major al Forţelor Armate ale SUA, generalul Paul Selva.
Vicepreşedintele Şefului de Stat Major al Forţelor Armate ale SUA, generalul Paul Selva. (Captură Foto)

Vicepreşedintele Şefului Statului Major al Forţelor Armate ale SUA, Paul Selva, a avertizat miercuri Comitetul pentru Servicii Armate din Senatul SUA în legătură cu ameninţarea privind un “conflict direct” cu forţele siriene sau o “eroare de calcul” cu ruşii dacă SUA ar crea o zonă interzisă zborului (no-fly) în nordul Siriei.

“Avem capacitatea militară de a impune o zonă no-fly” în Siria dar “întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este aceea dacă dispunem de cadrul politic pentru a face acest lucru”, a menţionat Selva.

Preşedintele comitetului, John McCain, l-a criticat dur pe generalul american. “Este una dintre cele mai stânjenitoare declaraţii pe care le-am auzit din partea unui ofiţer militar în uniformă, că noi am fi îngrijoraţi în privinţa Siriei sau a reacţiei Rusiei legată de salvarea vieţilor a mii şi mii de sirieni care sunt bombardaţi şi masacraţi”.

Preşedintele american Barack Obama a respins ideea impunerii unei zone no-fly deasupra unor părţi ale Siriei.

La sfârşitul lui septembrie 2014, SUA şi aliaţii săi au început să bombardeze poziţiile Statului Islamic în Siria. Dar, coaliţia condusă de americani a eşuat să învingă sau chiar să restricţioneze activităţile teroriştilor, a declarat joi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

În 30 septembrie 2015, Rusia a lansat propria sa campanie de bombardare a poziţiilor Daesh în Siria. Dar SUA şi aliaţii săi susţin că Moscova atacă în principal ţinte care aparţin unor grupuri de luptători moderaţi care se opun regimului Assad.