Macovei avertizează: R. Moldova trebuie să semneze urgent Acordul de Asociere cu UE

Monica Luiza Macovei,europarlamentar PDL
Monica Luiza Macovei,europarlamentar PDL (Epoch Times România)

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a transmis luni, în cadrul unui comunicat de presă, că o situaţie de criză cere soluţii de criză, făcând referire la faptul că Republica Moldova trebuie să semneze urgent Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, în contextul în care există speculaţii că Rusia are tentative expansioniste în regiune.

Monica Macovei este co-preşedinte al Comisiei parlamentare de cooperare UE-Republica Moldova şi va participa începând de luni la Chişinău, la cea de-a 18-a reuniune a Comisiei.

„Reuniunea Comisiei ne găseşte într-un moment de criză politică, generat de acţiunile Federaţiei Ruse şi de iniţiativele autorităţilor din regiunea separatistă Transnistreană şi, de aceea, trebuie să acţionăm cu determinare. Uniunea Europeană trebuie să răspundă crizei politice cu soluţii de criză. De aceea, Republica Moldova trebuie să semneze urgent Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană care este valabil pentru tot teritoriul Republicii Moldova, inclusiv pentru regiunea separatistă Transnistreană”, a declarat Monica Macovei.

Al doilea pas, în opinia europarlamentarului, este ca procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană să fie rapid.

„După ceea ce s-a întâmplat în Crimeea, Republica Moldova este următoarea în pericol, şi este într-un pericol real. Sigur că Republica Moldova va avea în continuare reforme de făcut în toate domeniile, de la administraţie, la justiţie, corupţie, economie, învăţământ. Eu o voi susţine permanent. Republica Moldova să semneze Acordul de Asociere cu UE, să se integreze în Uniune rapid”, a adăugat Macovei.

Delegaţia Parlamentului European este compusă din Monica Macovei (EPP), Pawel Kowal (Polonia, CRE) şi Tatjana Zdanoka (Letonia, Grupul Verzilor) şi urmează să aibă întâlniri cu prim-ministrul Iurie Leancă, cu liderii partidelor politice din Republica Moldova, ambasadori UE, reprezentanţi ai ONG-urilor, jurnalişti şi cu profesori de la licee de limbă română din regiunea separatistă Transnistreană.

Cea de-a 18-a reuniune a Comisiei parlamentare de cooperare UE-Republica se va axa pe dezbaterea problemelor politice actuale, inclusiv cele legate de regiunea separatistă Transnistreană şi de reformele în justiţie, statul de drept şi economie ale Republicii Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne