Stoltenberg avertizează în privinţa expansionismului rusesc

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a avertizat că Rusia încearcă să “construiască o sferă de influenţă prin mijloace militare”. Comentariile au loc la o zi după ce alianţa a desfăşurat patru batalioane în estul Europei.
Nave ruseşti ancorate în enclava Kaliningrad, situată între Polonia şi statele baltice, 19 iulie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
16.06.2016

Într-un interviu din ediţia de joi a ziarului german Bild, Stoltenberg a declarat că alianţa NATO monitorizează îndeaproape o înarmare masivă rusească la graniţele Rusiei: “în regiunea Arctică, în zona Baltică, de la Marea Neagră şi până în Mediterană”.

“Trebuie să răspundem la această situaţie cu un semnal clar de putere”, a declarat secretarul general al NATO.

După decizia luată miercuri de NATO de a staţiona patru batalioane suplimentare în estul Europei, Stoltenberg a declarat că mişcarea este “un răspuns potrivit la acţiunile agresive ale Rusiei”.

De la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în martie 2014 şi declanşarea crizei din Ucraina în aprilie 2014, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia au declarat că siguranţa lor este ameninţată. Ca răspuns la temerilor lor, în fiecare dintre cele trei state baltice vor fi amplasaţi câte 1.000 de soldaţi.

Desfăşurarea noilor batalioane face parte dintr-o serie de decizii luate de NATO înaintea summitului alianţei din Varşovia, programat în perioada 8-9 iulie. Întâlnirea se va concentra pe descurajarea inamicilor şi intensificarea pregătirii trupelor pentru apărare.

“Dorim să arătăm potenţialilor atacatori că reacţionăm dacă ne ameninţă”, a precizat Stoltenberg, adăugând, totuşi, că NATO este de asemenea pregătită să discute cu Rusia.

“În mod clar, nu dorim o confruntare cu Rusia şi nici un nou Război Rece”, a declarat el pentru ziarul Bild.

În plus, în urma creşterii numărului de atacuri cibernetice, Stoltenberg a declarat, de asemenea, că un atac sever va necesita un răspuns comun din partea din aliaţilor.

“Modul exact [în care vom răspunde] depinde de severitatea atacului”, a mai susţinut secretarul general al NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor