Şeful diplomaţiei europene vizitează Rusia. Navalnîi le cere susţinătorilor săi să depăşească frica

Joseph Borrell (John Thys/AFP via Getty Images)
A.P.
05.02.2021

Alexei Navalnîi a cerut, joi, susţinătorilor săi să „depăşească frica” şi să elibereze Rusia „de hoţi”. „Nu vă lăsaţi păcăliţi de această iluzie a forţei”, a scris el, într-o postare pe Instagram.

Josep Borrell, şeful diplomaţiei blocului UE, a ajuns joi seară în Rusia pentru a se întâlni cu ministrul de Externe, Serghei Lavrov. Întrevedrea pare a fi dificilă, Moscova calificând criticile occidentale la adresa modului în care a administrat scandalul otrăvirii şi arestării lui Navalnîi drept „interferenţe”.

Vizita lui Borell este de asemenea criticată de membri marcanţi ai politicii europene, care consideră că dacă Borell nu are suficiente pârghii de a-l scoate pe Navalnîi din închisoare, nu ar fi trebuit să efectueze vizita.

Misiunea lui Josep Borrell pune capăt unei perioade de îngheţare a contactelor diplomatice la nivel european începând cu 2017. Vor fi discutate alte dosare în afară de cel al lui Navalnîi, pe agendă fiind şi disputele privind Ucraina, Siria sau Libia.

"Relaţia cu Rusia este complexă. Există multe probleme de securitate care trebuie discutate", şi-a apărat Borrell iniţiativa.

Germania a ameninţat în mai multe rânduri că va impune sancţiuni după ce a cerut Rusiei, în vară, să demareze o anchetă în cazul otrăvirii lui Navalnîi. Cererea a fost făcută atât de ministrul de Externe, Heiko Mass, cât şi de Angela Merkel, care, de obicei, este mai tolerantă faţă de abuzurile Rusiei.

Tensiunile generate de scandalul otrăvirii lui Navalnîi a dus la impunerea de sancţiuni reciproce punctuale între UE şi Rusia, precum şi creşterea numărului vocilor care cer abandonarea proiectului Nord Stream 2 drept represalii. Notabil, Franţa cere şi ea acest lucru, subliniind ipocrizia politicii Germaniei în relaţia cu Rusia.

Marţi, după un proces sumar, Alexei Navalnîi a fost condamnat la doi ani şi opt luni de închisoare pentru încălcarea condiţiilor unui control judiciar impus după o condamnare cu suspendare, în 2014. Navalnîi ar fi încălcat condiţiile suspendării în momentul în care a fost dus în Germania, unde a fost internat în urma otrăvirii sale cu neutoroxina noviciok.

Navalnîi, la rândul său, susţine că preşedintele Vladimir Putin încearcă să-l reducă la tăcere după ce a supravieţuit unei otrăviri vara trecută.

Liderul opoziţiei ruse va fi judecat vineri într-un alt caz, pentru defăimare. Majoritatea asociaţilor săi apropiaţi au fost arestaţi sau urmăriţi penal.

Joi seară, locuinţa lui Liubov Sobol, aflată în arest la domiciliu, a fost din nou perchiziţionată de poliţie, a declarat pe Twitter avocatul şi soţul aliatei lui Navalnîi.

„Facem apel la autorităţile ruse să pună capăt violenţei poliţiei, încălcărilor masive ale drepturilor fundamentale”, au scris 25 de personalităţi din organizaţiile pentru drepturile omului.

În ultimele două weekenduri, ruşii au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de arestarea lui Navalnîi, demonstraţiile fiind dispersate prin forţă de Kremlin, care acuză interferenţe străine în afacerile sale interne.

Forţele de ordine au operat peste 10 mii de arestări, care au umplut centrele de detenţie din Moscova şi alte oraşe mari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor