UE contemplă noi sancţiuni la adresa Rusiei pentru înăbuşirea protestelor pro-Navalnîi. Kremlinul cheamă ambasadorul SUA la consultări

Proteste la Moscova şi în mai multe oraşe din Rusia, în sprijinul liderului opoziţiei, Alexei Navalnîi, 23 ianuarie 2021
Proteste la Moscova şi în mai multe oraşe din Rusia, în sprijinul liderului opoziţiei, Alexei Navalnîi, 23 ianuarie 2021 (Getty Images)
Epoch Times România
29.01.2021

După mitingurile în sprijinul lui Navalnîi, care au beneficiat de o amplă susţinere în mai multe oraşe ruseşti, despre care Kremlinul a afirmat că au fost organizate în secret de SUA şi Occident, Uniunea Europeană are în vedere noi sancţiuni punctuale, care vizează oficiali ruşi implicaţi.

Rapoartele din presa occidentală susţin că autorităţile ruse au arestat peste 3.000 de susţinători ai lui Alexei Navalnîi la demonstraţiile de sâmbătă, pe care Kremlinul le consideră „neautorizate”. Politicianul de opoziţie arestat le cere susţinătorilor săi să iasă în stradă. Navalnîi execută o pedeapsă de 30 de zile pentru o încălcare a condiţiilor de suspendare a unei pedepse anterioare, despre care numeroşi analişti afirmă că este o răzbunare a Kremlinului.

Citiți și Vladimir Putin avertizează despre posibilitatea unui conflict total şi "o distopie sumbră"

În unele oraşe, în special în Moscova, au existat ciocniri dure cu poliţiştii, care au încercat să disperseze protestatarii. Peste zece oraşe au găzduit mitinguri de susţinere a opozantului rus, care, cu doar o săptămână înainte revenise în Rusia şi a fost arestat.

În ultimele luni, Navalnîi a stat în Germania, unde s-a recuperat după deteriorarea gravă a sănătăţii sale, survenită în urma unei presupuse otrăviri cu o substanţă neurotoxică militară - noviciok.

Medici germani şi elveţieni, precum şi membri ai echipei lui Navalnîi, au susţinut că opozantul a fost otrăvit cu noviciok - detaliu care ar implica serviciile de informaţii ale Rusiei sau Kremlinul.

Citiți și Noul secretar american de stat: SUA ar cântări sancţionarea Rusiei pentru tratamentul acordat de Kremlin lui Navalnîi

Potrivit Reuters, luni, ministrul de Externe al Lituaniei, aflat la Bruxelles pentru o întâlnire a celor 27 de diplomaţi ai blocului, a declarat că „o schimbare planează în aer în Rusia” pe care blocul trebuie să o susţină, mai ales după detenţia lui Navalnîi.

Ministrul leton de Externe, Gabrielius Landsbergis, a cerut: „UE trebuie să transmită un mesaj foarte clar şi decisiv că acest lucru nu este acceptabil”.

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a cerut eliberarea „imediată” a tuturor protestatarilor deţinuţi în timpul mitingurilor pro-Navalnîi, dintre care unii sunt acum urmăriţi în justiţie pentru participarea la mitinguri neautorizate.

În ultima perioadă, Kremlinul a promis represalii pentru orice sancţiune UE aplicată în dosarul Navalnîi - şi şi-a ţinut promisiunile. La sfârşitul anului trecut, UE a anunţat sancţiuni asupra unor oficiali de rang înalt ai serviciilor de informaţii de la Kremlin despre care se spune că ar fi fost implicaţi în presupusul complot pentru uciderea lui Navalnîi.

Citiți și Kremlinul acuză SUA de amestec în afacerile interne, dar susţine că este deschis la dialog

Ca răspuns, Rusia a impus interdicţii de călătorie unor oficiali UE din Franţa, Germania şi Suedia.

De asemenea, Rusia l-a convocat pe ambasadorul SUA la Moscova pentru a se plânge de „amestecul” american în afacerile interne ale Rusiei. Moscova susţine că Ambasada SUA a postat o „alertă cu privire la demonstraţii” pe site-ul său web în ziua dinaintea protestului de sâmbătă - care conţinea aproximativ zece locuri precise unde se presupunea că vor avea loc proteste. Kremlinul susţine că acest lucru este o dovadă că Ambasada SUA a planificat protestele pro-Navalnîi.

Administraţia Biden a publicat o declaraţie sugerând că Navalnîi şi susţinătorii săi sunt „aliaţi” americani cu care Washingtonul se află „umăr la umăr”. Moscow Times raportează despre convocarea ambasadorului SUA după cum urmează:

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Serghei Riabkov, l-a informat pe ambasadorul SUA, John Sullivan, că Moscova consideră că alerta de securitate publicată este „o interferenţă directă în treburile interne ale ţării noastre”, a informat, luni, Interfax.

O purtătoare de cuvânt a misiunii SUA, ca răspuns la criticile anterioare din partea Kremlinului, a declarat pentru AFP că ambasadele şi consulatele SUA şi ale altor ţări din întreaga lume emit în mod curent alerte privitoare la siguranţa cetăţenilor lor din străinătate.

Moscova investighează în continuare „modul în care giganţii americani din reţelele sociale participă la imixtiunea în afacerile noastre interne”, potrivit unei declaraţii a Ministerului de Externe rus pentru Interfax.

Rusia susţine că platformele de socializare din SUA au promovat informaţii „false” în legătură cu protestele de sâmbătă.

Mai multe mijloace de presă importante din SUA au transmis „în direct” protestele, inclusiv New York Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor